Tanıtım ve Medya Başkanlığı
26 Mart 2010 Cuma
GÜNLÜK BASIN RAPORU
G Ü N D E M
26 MART 2010 - CUMA
1- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve beraberindeki 94'üncü dönem kaymakamlarını Çankaya Köşkü'nde kabul edecek. (Saat: 14.30) Namibya'nın Ankara Büyükelçisi Neville Melvin Gertze ile Senegal Büyükelçisi Issakha Mbacke, Cumhurbaşkanı Gül'e güven mektuplarını sunacak. (Saat: 11.30/16.00)
2- TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Fas'a yaptığı resmi ziyaret kapsamında Casablanca'da Türk iş adamlarıyla görüşecek ve Türk okulunu ziyaret edecek.
3- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ermeni Cemaati Başkanı Bedros Şirinoğlu ve Ermeni Hastanesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Herman Balyon ile Süryani Ortodoks Ruhani Lideri Metropolit Yusuf Çetin ve Süryani Ortodoks Cemaati Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Altınışık'ı Resmi Konut'ta kabul edecek. (Saat: 13.00/15.00) Carrefoursa Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, Migros Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Özaydınlı ve Tesco Kipa Üst Yöneticisi Paul Ritchie Başbakan Erdoğan tarafından Resmi Konut'ta kabul edilecek. (Saat: 14.00) Erdoğan, Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal, profesyonel boksör Selçuk Aydın ve sanatçı Lale Mansur'u Resmi Konut'ta ayrı ayrı kabul edecek. (Saat: 13.30/14.30/ 16.30) Başbakan Erdoğan, Avrupa Sanayicileri Yuvarlak Masası üyeleri ile de Resmi Konut'taki yemekli bir toplantıda bir araya gelecek. (Saat: 19.00)
4- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Arap Ligi Zirvesi'ne katılmak üzere Libya'ya gidecek. (Saat: 21.30)
5- Anayasa değişikliği...
Adalet Bakanı Sadullah Ergün, anayasa değişiklik taslağıyla ilgili olarak Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar'ı ziyaret edecek. (Saat: 14.00) Görüşmeye AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ile Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya da katılacak.
6- Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Hatay'da Valilik, Belediye Başkanlığı ve AK Parti İl Teşkilatı'nı ziyaret edecek. (Saat: 10.00-14.00)
7- Devlet Bakanları Zafer Çağlayan ve Selma Aliye Kavaf, Denizli'de İhracat Değerlendirme'' toplantısına ve İhracat Ödül törenine katılacak. Bakan Kavaf, AK Parti Deniz İl Başkanlığını da ziyaret edecek. (Saat: 10.00/13.30/15.00)
8- Devlet Bakanı Faruk Çelik, Isparta'da çeşitli ziyaretlerde bulunacak, Süleyman Demirel Üniversitesinde ''siyaset'' konusunda konferans verecek, vatandaşlarla buluşacak. (Saat: 14.00/19.00)
9- Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Brüksel'deki temaslarının son gününde, Belçika Dışişleri Bakanı Steven Vanackere ve AB işlerinden sorumlu Devlet Bakanı Olivier Chastel ile görüşecek.
10- Adalet Bakanı Sadullah Ergün, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar'ı ziyaret edecek. (Saat: 14.00)
11- Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, resmi ziyaret için bulunduğu Makedonya'nın başkenti Üsküp'te temaslarda bulunacak.
12- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul'da Türkiye İhracatçılar Meclisi Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısına katılacak. (Saat: 09.30)
13- Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, bakanlığı ile Garanti Bankası Emeklilik ve Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi'nin düzenlediği ''Kalem Tutan Eller Kampanyası'' ile ilgili İstanbul'da basın toplantısı yapacak. (Saat: 10.00)
14- Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Antalya'da düzenlenen ''Yeni Nesil Telekom Hizmetleri'' konulu toplantıya katılacak. (Saat: 09.00)
15- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Kütahya'da Valilik, Bölge Çalışma Müdürlüğü, Belediye, İş-Kur ve SGK İl Müdürlükleri ile AK Parti İl Başkanlığını ziyaret edecek. (Saat: 16.00-20.00)
16- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayseri'de açılış ve ziyaretlerde bulunacak, TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması ödel törenine ve Kayseri Sanayi Odası meclis toplantısına katılacak. (Saat: 13.30-19.00)
17- Siyasi partilerden.
- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, parti genel merkezinde basın toplantısı yapacak. (Saat: 11.00)
- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, İstanbul'da, partisinin Bağcılar İlçe Eğitim ve Motivasyon Toplantısı'na katılacak. (Saat: 19.30)
18- TBMM Deprem Araştırma Komisyonu, ''Türkiye'nin depremselliği ve zarar azaltma çalışmaları'' kapsamında Sakarya Valiliğinde toplantı yapacak. (Saat: 09.30)
26 MART 2010 CUMA GÜNDEM HABERLERİ
GÜNDEM
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN KÖŞK DEVREDE
Cumhurbaşkanı Gül, "Çankaya Sofrası"nda, Anayasa değişikliği çalışmalarıyla ilgili olarak hukukçu ve siyaset bilimcileri Pazartesi günü ağırlayacak. Yemeğe, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, eski Yargıtay Başkanı Osman Arslan, eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun, Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, araştırmacı ve gazeteci Tarhan Erdem ve gazeteci Taha Akyol katılacak.
CEMİL ÇİÇEK: ANLAŞILAN BU İŞ REFERANDUMA GİDECEK
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Anayasa değişikliği paketiyle ilgili olarak, "Anlaşılan bu iş referanduma gidecek. Millet kararını verir" dedi.
KORGENERAL OLCAN SERBEST BIRAKILDI
'Balyoz' soruşturması kapsamında Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Korgeneral Yurdaer Olcan, serbest bırakıldı.
KOCA DAYAĞI YİYEN KADINLARA EV
Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Aliye Kavaf, eşinden şiddet gördüğü halde eve geri dönmek zorunda kalan kadınlara en az 1 yıl en fazla 2 yıl çocuklarıyla birlikte yaşayabilecekleri stüdyo daireler yapılacağını açıkladı.
MARMARA'NIN DİBİNDE SÜRPRİZ HAREKETLENME
Yalova, Armutlu ve Gemlik çevresindeki 25 istasyonun verilerine göre, Şili'de meydana gelen deprem bile yer altı aktivitelerini artırdı. Küçük oranlarda artan basınç, belli bir seviyeye geldiğinde depremi tetikleyebilir
EKONOMİ
TUSKON'DAN ANAYASA PAKETİNE DESTEK
Anayasa değişikliğiyle ilgili turuna devam eden hükümet bugün de Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonunu (TUSKON) ziyaret etti.Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu, Anayasa değişiklik paketine destek verdi.
TOKİ, YAKLAŞIK 6 BİN KONUTU 180 AY VADE İLE SATACAK
Toplu Konut İdaresi (TOKİ), 27 ilde 38 projede 5 bin 819 konutu, yüzde 10 peşin 180 ay vade ile satışa çıkarıyor. Ön şartsız, kurasız, başvuru önceliğine göre satılacak konutlar için başvurular 1 Nisan'da başlayacak. Konutları alanlar, hemen taşınabilecek veya kiraya verebilecek.
PİYASALAR
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Bileşik Endeksi günün tamamında 1.908 puanlık artışla 57.044 puandan tamamladı. Hisse senetleri günlük ortalama yüzde 3,46 arttı. İstanbul serbest piyasada, kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1,5430 lira, avronun satış fiyatı 2,0600 lira oldu. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında işlem gören 16 Kasım 2011 vadeli, bugün valörlü tahvilin bileşik faizi, önceki kapanışa göre 0,03 puan düşerek yüzde 8,93'ten kapandı.Bu tahvilin basit getirisi yüzde 9,18 oldu. Bu kağıdın önceki kapanıştaki basit getirisi yüzde 9,22, bileşik getirisi yüzde 8,96 olmuştu.
POLİTİKA
AK PARTİ'DE GÖREV DEĞİŞİMİ: TÜZMEN YERİNE ÇELİK
AK Parti'de Genel Başkan Yardımcılığı görevine Kürşat Tüzmen'in yerine Adana Milletvekili Ömer Çelik getirildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi danışmanı Ömer Çelik, AK Parti'deki görevini Dış İilişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak sürdürecek.
DSP: "BİZİM HAZİNE YARDIMIYLA İŞİMİZ YOK"
DSP Genel Başkanı Masum Türker, Anayasa değişikliğindeki samimiyet ölçülerinin "12 Eylül ürünü" olan seçim barajının düşürülmesi olduğunu vurgulayarak, "Bizim parayla, Hazine yardımıyla işimiz yok. Biz Anayasa değişikliğine bu amaçla bakmıyoruz"
DÜNYA
SARKİSYAN: "DEİR EZ-ZOR ERMENİLERİN AUSCHWİTZ'İ"
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Suriye'nin Deir Ez-Zor şehrinde yaptığı konuşmada, "Auschwitz, Yahudilerin Deir Ez-Zor'udur" dedi.
İSRAİL ATEŞLE OYNUYOR
İsrail'in son politikalarına bölge ülkelerinde tepki yağıyor. Ürdün Kralı Abdullah, "İsrail'in ateşle oynadığını" söyledi. Suriye Devlet Başkanı Esad, ise Netanyahu hükümeti ile barış için umudu olmadığını söyledi.
ZEBARİ, ARAP BİRLİĞİ DIŞİŞLERİ BAKANLARI TOPLANTISINI TERK ETTİ
Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Libya lideri Muammed Kaddafi'nin Saddam Hüseyin yanlılarına açık desteğini protesto için Arap Birliği toplantısını terk etti.
BİN LADİN, ABD'Yİ TEHDİT ETTİ
El Kaide lideri Usame Bin Ladin, 11 Eylül saldırılarının beyni olmakla suçlanan Halid Şeyh Muhammed'in idam cezasına çarptırılması durumunda, örgütün elindeki tüm Amerikan rehineleri öldüreceğini duyurdu.