Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07-28-2010, 16:45   #14
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart


YILDIRIM BEYAZID ESİR DÜŞTÜ

28 Temmuz 1402’de Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid, Ankara Savaşı'nda Timur'a yenilerek esir düştü. Ankara Muharebesi diye meşhur olan bu savaş Anadolu'daki Osmanlı hâkimiyeti ile İstanbul’un fethini yarım asır geciktirdi. Yaklaşık 70 bin kişilik Osmanlı ordusuna karşılık, Timur'un ordusu 160 bin kişiydi. Ankara yakınındaki Çubuk Ovası’nda yapılan savaşın başlangıcında Osmanlılar üstün bir duruma gelmişlerdi. Fakat Osmanlı ordusundaki Kara Tatarların ihaneti ve Anadolu Beylerine bağlı tımarlı sipahilerin Timur tarafına geçmeleri, harbin Osmanlılar tarafından kaybedilmesine sebep oldu. Bu savaşla birlikte Osmanlı devletinde Fetret Devri başladı.

III. SELİM ÖLDÜRÜLDÜ

28 Temmuz 1808’de Osmanlı Padişahı III. Selim, İstanbul'da IV. Mustafa'nın emriyle boğularak öldürüldü. Sarayda çok güzel bir şekilde yetiştirilen III. Selim edebiyata ve güzel yazı yazmaya çok meraklı idi. Yazmış olduğu hat ve levhalardan bazıları cami ve türbelerde asılmıştır. 1807'de olan Kabakçı ihtilali ile Üçüncü Selim tahttan indirildi. Bir sene sonra da 46 yaşında iken şehid edildi.

HAMBURG BOMBALANDI

28 Temmuz 1943'te II. Dünya Savaşında Hamburg gece-gündüz bombalandı. İngiliz ve Kanada uçakları geceleri, ABD uçakları gündüzleri Hamburg'u bombaladı. Bu bombalamalarda 9.000 ton patlayıcı kullanıldı, 42.000 den insan öldü ve 280.000 bina yıkıldı.

ÇİN’DE DEPREM OLDU

28 Temmuz 1976’da Çin Halk Cumhuriyeti'nin Tangşan bölgesinde deprem oldu. Büyüklüğü 8,2 olarak ölçülen deprem en şiddetli ve can kaybı en yüksek depremler arasında yerini aldı. Bu depremde 242.769 kişi öldü, 164.851 kişi yaralandı.

AK PARTİ KAPATMA DAVASI GÖRÜŞÜLMEYE BAŞLADI

28 Temmuz 2008’de AK Parti aleyhine açılan kapatma davasının görüşülmesine başlandı. Anayasa Mahkemesi davayı esastan görüşmeye başladığını açıklayarak en hızlı şekilde görüşmelerin bitirileceğini duyurdu.

KERKÜK’TE BOMBALAR PATLADI

28 Temmuz 2008’de Kerkük’te bombalar patladı. Irak parlamentosunda, Türkmen şehri Kerkük’ün çözümü ve ülkede yerel seçimlerin imkan sağlayacak yasa tasarısını 22 Temmuz 2008’de Kürtlerin boykotuna rağmen, Meclisin oylamasına sunuldu ve oylama sonucunda tasarı salt çoğunlukla kabul edildi. 28 Temmuz 2008 tarihinde Kürt grupları, çeşitli şehirlerden Kerkük’e gelerek protesto gösterisi düzenlediler. Protesto yürüyüşü esnasında bir intihar saldırısı gerçekleşti. 15 kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin yaralandığı saldırı sonrası Kerkük tam bir iç savaş alanına döndü.

BAĞDAT PAKTI’NIN DEVAMI KARARLAŞTIRILDI

28 Temmuz 1958'de Londra'da toplanan zirvede Paktın varlığını sürdürmesi kararlaştırıldı. Türkiye, Irak, İngiltere, İran ve Pakistan arasında kurulan Ortak Savunma ve Bölgesel İşbirliği Teşkilatı olarak kurulan Bağdat Paktı Daimi Konseyi, Kasım 1955'te düzenlediği ilk toplantısında, teşkilat merkezinin Bağdat'ta olmasına ve teşkilat içinde Daimi Askeri Komite ile Ekonomik Komite kurulmasına karar verdi. Bağdat Paktının kurulmasının birçok faydaları olduğu gibi, Ortadoğu'da Pakta üye olan devletlerle, olmayan devletler arasında ayrılığa sebep oldu. Hatta Pakta üye olmayan ülkeler, üye ülkelerin, Batılıların denetimine girdiğini iddia ettiler. Böylece gerginlikler baş gösterdi. 14 Temmuz 1958'de Irak'ta krallığın devrilmesi Paktın geleceğini tehlikeye düşürdü. 28 Temmuz 1958'de Londra'da toplanan zirvede Paktın varlığını sürdürmesi kararlaştırıldı. ABD ile ayrı ayrı güvenlik antlaşmalarının imzalanması karara bağlandı. Bu toplantıya Irak katılmadı. 24 Mart 1959'da da Pakttan çekildiğini resmen açıkladı. Paktın adı 21 Ağustos 1959'da Merkezi Antlaşma Teşkilatı (Central Treaty Organisation= CENTO) olarak değiştirildi. Teşkilatın merkezi Ankara oldu. Böylece siyasi, ekonomik ve askeri bakımdan elle tutulur bir fayda getirmeyen Bağdat Paktı sona erdi.
Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla