YAŞ'da son gün de tamamlandı!
Kara Kuvvetleri Komutanı Işık Koşaner, Genelkurmay Karargahı'ndaki Yüksek Askeri Şura toplantısından ayrıldı, YAŞ toplantısı sona erdi
Yüksek Askeri Şura'dan dördüncü ve son gün toplantısı sona erdi, ama herhangi bir karar açıklanmadı.
Yüksek Askeri Şura'nın dördüncü gün çalışmaları sona erdi. Kara Kuvvetleri Komutanı Işık Koşener'in de aralarında bulunduğu dört orgeneral Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki toplantıdan ayrıldı.
Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki toplantıda, terfi sırasında bulunan general, amiral ve albayların bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ele alınıyordu.
Disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ayrılacak personelin durumu da toplantıda değerlendiriliyordu. Şurada ayrıca, TSK'yı ilgilendiren diğer konular da görüşülüyor.
Erdoğan, toplantıya bugün katılmadı. Başbakan Erdoğan'ın onayı olmadan toplantıdan bir karar çıkması sözkonusu değil. YAŞ toplantısında alınan kararların Erdoğan'ın oluruyla, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunulduktan sonra kamuoyuna açıklanması bekleniyor.
YAŞ KARARLARI NASIL ALINIYOR?
Yüksek Askeri Şûra’ya (YAŞ) Başbakan başkanlık ediyor. Üyeleri; Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanı, Kuvvet Komutanları, Ordu Komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Donanma Komutanı ile Silahlı Kuvvetler kadrolarında bulunan orgeneral ve oramiraller.
KİMİN OY HAKKI VAR?
YAŞ üyelerinin terfi işlemleri ile ilgili konulardaki oy hakkı ve değerlendirme notu eşdeğer. YAŞ kararları, katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınıyor. Aksine bir karar alınmadıkça, oylama açık yapılıyor. Eşit oy çıkması halinde, toplantıya başkanlık yapanın oy verdiği tarafın dediği oluyor. Şûra sırasında üyelerden, terfi ettirilmesi gerekenleri öncelik sırasına göre yazmaları isteniyor. En çok oyu alan aday terfi ettirilirken, terfi edemeyenler emekliye sevk ediliyor. YAŞ kararları, yargı denetimine kapalı olduğu için sivil üyeler ancak ihraç kararlarına şerh koyabiliyor.
KİMLERİN İMZASI GEREKİYOR?
Şûra toplantısının son gününde Başbakan, YAŞ kararlarını imzalıyor. Milli Savunma Bakanı da toplantıda alınan kararların altına imza atıyor. Kararlar, Cumhurbaşkanı’nın imzasına sunulduktan sonra açıklanıyor.
Kuvvet Komutanlarının ataması, Başbakan, Milli Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı’nın imzaladığı üçlü kararnameyle yapılıyor.
Dünya Bülteni / Haber Merkezi
|