10-31-2010, 22:37
|
|
|
Alıntı:
Adem Etyemez Nickli Üyeden Alıntı
akıncı kardeş hudeybiye hicretin 6 hayberin fethi 8.yılında olmuştur..kaldıkı Allah rasulu savaşı en son radde olarak görmüştür..efenimizin hayatı bize en güzel rehberdir..hudebiye anlaşması müslümanlar arasın da infiale yol açmıştır..hatta hz.ömer efendimizin huzurana gelip sen Allahın rasulu değilmsin diye çıkışmıştır..hatta yıllar sonra bile o anlar aklına geldiğinde bin pişman olacak ve kendini affettirmek için sürekli nafile namaz kılıp sadaka dağıtıp köle azad eeceğini söylemiştir..
bizlere efendimizin hayatı kısaca şöyle anlatılır çocukluğu gençliği peygamberliği savaşları ve ölümü bunun haricinde detaylar bilerek es geçilmiştir diye düşünüyorum...
hudeybiye anlaşmasını ve sonrasını iyice anlarsak diyaloğun önemini anlarız..zira hayberinde medinende fethi oraa gizlidir...
|
benmi yanlış biliyorum tarihlerini abi acaba?
her ikiside 628 yılında oldu diye biliyorum ben...
ama bende peygamberimizin kumandan kişiliğini bizlere tam manasıyla anlatmadıklarını düşünüyorum...
Hayber ve hudeybiye mevzusunda şu paragraf bence çok açıklayıcı...
Alıntı:
Bunun yanında Mekkeli müşriklerle yeni bir anlaşma da yapmışlardı. Bu anlaşmaya göre; Peygamberimiz şayet Mekke üzerine yürürse Hayberliler de Medine`ye baskın yapacaklar, eğer Hayber üzerine yürürse, Kureyş müşrikleri Medine`ye baskında bulunacaklardı. Ne var ki, bu planlan Hudeybiye Anlaşmasıyla neticesiz kalmıştı.
Yine Resûl-i Ekrem Efendimiz, Mekkeli müşriklerle Hudeybiye sulh anlaşmasını imzalamak suretiyle, Medine`yi onlardan gelebilecek tehlikelere karşı emniyet altına almıştı. Ancak, Kuzey tarafı - ki Hayber Yahudilerinin bulunduğu taraftı - henüz emniyetten mahrumdu. Halbuki, bu emniyetin temini İslâmî gelişmenin sürat kazanması bakımından gerekli görünüyordu.
|
|
|
|