Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02-22-2011, 15:22   #4
Kullanıcı Adı
araştırmacı
Yaşadığımız toplumda Kur’an meali ile hâlâ tanışmamış ve tanışmaya da ihtiyaç duymayan fakat öbür yandan dindarlığına da toz kondurmayan geniş bir yetişkin kesimin varlığı bu sürecin çocuk yaşta başlamasının ne denli önemli olduğunu gözler önüne sermektedir. Yine bazı Müslümanlar çocuk yaşta Kur’an hafızlığını -lafzî açıdan- ön plana çıkarırken, meali sadece özel ilgi duyanların meşgul olabileceği ileri düzeyde bir uğraş olarak telakki etmektedir.

çok doğru bir tespit. Halkımız Kur'an mealiyle çocukluğunda tanışmalıdır. Bu yönden İncilin Latinceden Milli dillere çevrilmeye başladığı Martin Luther devri (1520 ler) Hristiyanlarının bilinç düzeyinde bile değiliz.

Kur'anın anlaşılması ancak iniş sıralı meallerin okunması ile mümkündür. Geleneksel sıralı meallerin anlaşılması mümkün değildir. Bir de anlamayan insanların dinden soğuması tehlikesi vardır.

Örneğin Bakara Suresi Hicretten sonra Medine de inen ilk suredir. Başlarda olan Tevbe suresi, inişte sondan bir öncedir. İlk inen sure Alak suresi sonlardadır. Geleneksel sıra sadece Kur'anın kolay ezberlenmesi için yapılmış bir sıradır. Uzun sureler önce ezberlenecektir ki , bir psikolojik motivasyon elde edilecektir sonraki kısa sureleri çok kısa sürede ezberlemek için.

Çevremde de Klasik meallerin anlaşılması konusunda şikayetler aldım ve insanlara hep iniş sıralı Kur'an meali okumalarını telkin ettim. Piyasa da böyle mealler mevcut. Mesela ben Ali Bulaç 'ın mealini okuyorum.

araştırmacı isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla