![]() |
#1 |
![]() Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Gıda Mühendisliği dördüncü sınıf öğrencisi Seda Yılmaz, antialerjik fıstık üretti.
ÇOMÜ tarafından ilk kez düzenlenen 'Yeni Ürün Geliştirme Yarışması' için ürettiği ve 'PEAC' adını verdiği antialerjik fıstıkla yarışmada da birinci olan Seda Yılmaz, yerfıstığı alerjisinin, yerfıstığının içerdiği proteinlerden kaynaklanan bir alerji türü olduğunu, alerjinin kimi zaman hafif şekilde kendini gösterirken, çoğu zaman ölümle sonuçlandığını söyledi. ![]() Alerji yapmayan fıstık üretildi Alerji eklemlerde kaşıntı, nefes darlığı, ciltte kızarıklık, dilin şişmesi ve dudaklarda morarma şeklinde ortaya çıkıyor. Araştırmasında hedef kitle olarak Amerika'yı belirlediğini söyleyen Seda Yılmaz, "Amerika'da her yıl yaklaşık 100 kişi alerji nedeniyle hayatını kaybediyor. Buna rağmen dünyada en çok yerfıstığı orada tüketiliyor. En çok üretimse Türkiye'de yapılmasına rağmen ülke ekonomisine fazla katkısı yok çünkü burada sadece çerez olarak kullanılıyor. ABD'deyse yağından bile faydalanıyorlar" dedi. Üretim hakkını verecek 'PEAC'in yerfıstığına alerjisi olan ve tüketmemesi gereken (hamile ve emziren kadınlar, çocuklar) kişilerin tüketimine uygun, alerjik reaksiyona yol açmayan bir ürün olduğunu belinten Seda Yılmaz, ürününü patentini alıp üretim hakkını bir firmaya vererek değerlendirmek istiyor.
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|