![]() |
#1 |
![]() Örnek'e Başbakan kıyağı
19-07-2008 12:50 Örnek'in eşine istimlak bedeli Başbakan Erdoğan’ın araya girmesiyle ödendi. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek’in eşi Sevil Örnek, istimlak edilen binasıyla ilgili alacağını Başbakan sayesinde tahsil etti. Peki aynı durumdaki komşuları ne yaptı? İşte yanıtı... İstimlak bedelinin belediye tarafından ödenmesi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın devreye girdiği Deniz Kuvvetleri eski Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek’in eşi Sevil Örnek’e ait arazi, Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Meydanı’nda. Meydan düzenlemesi ve yol çalışması nedeniyle 1995 yılında istimlak edilen arazi çok sayıda kişiyi mağdur etmiş. Gayrimenkulleri istimlak edilenlerden ulaşabildiğimiz kişiler arasında en yüksek bedel Sevil Örnek’e ödenmiş. Davaları yürüten avukatlar, “İnsanlar çok düşük bedellere razı olmak zorunda kaldı” dedi. Yıllarca süren davalara konu olan bölgede 68 metrekarelik yeri olan Günay Ersoy, arazisi yerine belediyenin kendisine tahsis ettiği arazinin ne yerini bildiğini ne de tahsisinin yapıldığını öne sürdü. İstimlakta 233 metrekarelik arazisinde bulunan benzin istasyonu yıkılan Ayhan Kalyoncu da taşınmak için aldığı tarlasına, belediyenin yaptığı plan değişikliği nedeniyle 13 yıldır benzin istasyonu kuramadığını iddia etti. Babasına ait İstimlak bedeli Başbakan Erdoğan’ın araya girmesiyle ödenen, şu anda Cumhuriyet Meydanı’nda yer alan arazi, tapu kaydına göre Sevil Örnek’in babası Mehmet İhsan Eren’e aitti. Taşlıtarla Mahallesi 551 Ada 26 parseldeki 272 metrekarelik taşınmazın üzerinde zeminle birlikte 4 katlı kâgir bina bulunuyordu. Taşınmazın diğer hisse sahipleri ise Sevil Örnek’in kardeşleri Sadun Eren ve Sevgi Özlüoğlu ile annesi Sevim Eren. Belediyenin meydan ve yol düzenlemesi için 1995 yılında istimlak ettiği arazi için öngördüğü kamulaştırma bedeli 2 milyon 856 bin 025 TL.(1995) Eren ailesi, bedel tespiti ve artırımı için 1996 yılında Gaziosmanpaşa 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı. Yargıtay sürecinin ardından 1998 yılında sona eren davada, mahkemenin hükmettiği yaklaşık 39 milyar TL’lik kamulaştırma bedeli için belediyenin parayı ödememesi üzerine yasal faizleriyle birlikte 90 milyar 342 milyon bedelle 1999 yılında icra takibi başlatıldı. 2000 yılında Eren ailesi belediye ile anlaşma yoluna gitti. Yasal faiziyle 150 milyara yaklaşan borç için 89 milyar 250 milyarı 6 taksitle almayı kabul eden Eren ailesi taahhütname karşılığı parayı aldı. Yeniden mahkemeye başvuran Eren ailesine bedel artırma davasına bakan avukat da şahitlik yaptı. Mahkeme dava sonucu faizleriyle birlikte tüm borcun ödenmesine hükmetti, ancak, belediye 2003 yılında Başbakan devreye girene kadar parayı ödemedi. Özden Örnek, Star TV’deki açıklamasında belediyenin kendilerine 75 bin YTL daha verdiğini kaydetti. Altında ödediler Şimdiki değeri milyon YTL’lerle ölçülen han ve binaların yıkıldığı bölgede 109 metrekarelik yerinde 3 katlı hanları bulunan Şükrü Haşhaş’a da avukatı İsmail Akmanoğlu’nun verdiği bilgiye göre 2004 yılında 23 bin YTL ödendi. Bozoklu ailesi de davaya bakan avukat Ahsen Merze’nin anlatımına göre istimlak sonucu 11 bin YTL alabildi. Meydan düzenlemesi istimlakından alacağı kalmadığını belirten Merze, yapılan ödemelerin rayiç bedellerin çok altında kaldığını söyledi. Benzin istasyonu bulunan 233 metrekarelik arazisi kamulaştırılan Ayhan Kalyoncu, mağdur olduğunu savundu. İcra satışından aldığı arazisine karşılık sadece 40 milyon TL.(1995)aldığını anlatan Kalyoncu, “Yerimi, aldığım fiyatın onda birine vermiş olduk. İlçenin başka bir yerinde de 9 dönüm yerim vardı, oraya taşınmayı planladığım için çok da takip etmedim” dedi. Plan değişti Sultançiftliği bölgesinde istasyon yapımına izin verilen arazisinin imar planının da istimlakın ardından değiştirildiğini iddia eden Kalyoncu yaşadıklarını şöyle anlattı: “1995 yılında temel ruhsatı almaya gittim belediyeye, dediler ki, ‘Biz buranın imar durumunu değiştirdik.’ Sağlık tesisi ve konut alanı olarak değiştirilmiş. Sağlık tesisi yapmaları için de yerimin istimlak edilmesi gerekiyor. 13 yıldır bekliyorum. Bu gibi işler tanıdık olmadan olmuyor.” ‘Bana keçinin çıkmadığı bir yeri verdiler’ Meydandaki tek katlı binası istimlak edilen Günay Gürsoy, belediyenin ödeyeceği bedeli kabul etmeyerek kamulaştırılan arazisini geri kazanmak için dava açtığını ve Danıştay’da verilen karar doğrultusunda haklılığının ortaya çıktığını söyledi. Gürsoy, belediyenin kendi yerine karşılık olarak Küçükkköy’de bir arazi verdiğini, ancak, bunu kabul etmediğini belirtti. Gürsoy, “Araziyi yıllar önce görmüştüm. Keçinin bile çıkamayacağı bir yer. Belediye Meclisi’nin tahsis kararını bana tebliğ ettiler, ancak, bugüne kadar ne adıma tescil edildi ne de tapu çıkarıldı. Şu anki durumunu da bilmiyorum” diye konuştu. YENİŞAFAK 22 defa okundu.
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|