![]() |
#1 |
![]() Gazeteci yazar Ahmet Hakan, sert tartışmaların yaşandığı türban ve başörtüsü arasındaki farkları yazdı.
05 Aralık 2007 Çarşamba 17:48 Türban ile başörtüsü arasındaki 12 fark BİR Türban eğitimli, genç ve şehirlidir. Başörtüsü ise kırsal, yaşlı ve eğitimsizdir... İKİ Başörtüsü gevşektir; bazen yarım olur, bazen tamamen çıkar... Türban ise katıdır; bir takılır, bir daha asla çıkmaz. ÜÇ Türban geçişken özelliklidir; türbanlı annenin kızı da türbanlı olur... Başörtüsü ise geçişken değildir; başörtülü annenin kızı başını örtmeyebilir. DÖRT Türban bir bilincin eseridir. Başörtüsünde ise bilinçten ziyade bir alışkanlık rol oynar. BEŞ Türban modernleşmenin göstergesidir... Anneannesi gibi örtünmek istemeyenlerin bulduğu modern bir formdur... Başörtüsü ise anneannelere özgü bir formdur ve bu açıdan gelenekseldir. ALTI Başörtüsü biraz yaşlı işidir... Türban ise genç işi... YEDİ Türban bir ısrarın ifadesidir... Bir türbanlı, türban takarak, "Eğitimli de olsam, şehirli de olsam, zengin de olsam başımı örteceğim" demektedir... Başörtüsünün ise bu türden ısrarlarla hiç işi olmaz. SEKİZ Türban, politik bir tercihe de gönderme yapar... Başörtüsü ise politikayla pek ilgilenmez. DOKUZ Türban eğitimli bir insanın dine yaptığı vurgudur... Başörtüsü ise "Biz anadan atadan böyle gördük kardeş" vurgusu taşır. ON Başörtüsünün "şık olmak" gibi bir derdi yoktur. Türban ise bir tür "şıklaşma" çabasının ürünüdür. ON BİR Başörtüsü takmak teknik olarak çok kolaydır. Eşarbı çene altından şöyle bir bağlamak yeterlidir. Türban takmak ise zordur. Bir sürü toplu iğne ile şekil yapmayı gerektirir. ON İKİ Türban formundan fantezi çeşitler üretmek mümkündür... Başörtüsü ise fanteziye uygun değildir. Türban cesaret kazandı BİR kamuoyu araştırmasıyla memleketimizdeki türbanlı kadınların sayısındaki artış oranını saptamak mümkün müdür? Bana göre değildir... Çünkü... "Türban" ve "başörtüsü" ayrımını biz yapıyoruz. Oysa... Başını örtenlerin büyük bir kısmı açısından böyle bir ayrım söz konusu değil. Başını "türban" formunda örtüp de, "başörtülüyüm" diyen çok kadın var. Bu durumda... Yapılan bir araştırmada... "Siz başınızı nasıl örtüyorsunuz? A- Türban... B- Başörtüsü" şeklinde sorulan bir soruya... Başını "türban" şeklinde örttüğü halde "B" seçeneğini tercih ederek yanıt verenler çıkar. Yani... Tarhan Erdem’in araştırma yöntemiyle, "türbanlıların sayısı"nı saptamak mümkün değildir... Bu yöntemle olsa olsa "Ben başımı türban formunda örtüyorum" diyenlerin sayısı saptanabilir. Tamam, bu da sonuçtur ama bu sonucun yorumu farklı olur... O zaman, "Eyvah! Türbanlıların sayısı amma da artmış" demek yerine... "Eyvah! Türbanlılar amma da cesaret kazanmış" denir... Sonuçta ikisi de kaygıdır ama arada mahiyet farkı vardır. arkadaşlar türban tartışması konusunda bu yazıyı yapıştıracaktım ama yazı çok uzun olduğundan bu konuyu türban tartışması konusu içindede görebilirsiniz.. yorumlarınızı bekliyorum arkadaşlar..
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
#2 | ||||
![]() Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
|
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Türban diye bir şey yoktur.. başörtüsü vardır bu ayrımı ortaya çıkaranlar akıllarınca ona birşey yüklemek ayrımlaştırmak istediler ama başını örten hiç bir bayan Türban demez. Başörtüsü der....
ayrıca bu paylaşım çok saçma olmuş tıpkı yazının saçma olduğu gibi.. . bu arada sizin (''atatürkçüyüm''kullanıcı adlı kardeşe)buraya geliş amacınız provoke ise yanlış kapıyı çaldınız...!! ama biz yanılıyorsak öyle olmadığınıza kanaat getirecek eylemler üzere olunuz saygılar |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() aralarında hiç bir fark yoktur. yalnız - ülkede şeriat yasaları geçecek(nasıl olacaksa ) diye korkan bir takım zihniyet, insanların inanç özgürlüğünü kısıtlamak adına işine gelene "başörtülü" işine gelmeyene "türbanlı diyorlar çok yazık...
vesselam |
|
![]() |
![]() |
#6 |
![]() bir isim takmak gerekmiyor türban ya da başörtüsü diye.. Allah'ın emrini yerine getirsek yeter
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
![]() Alıntı:
![]() ikincisi lafını geri almanı istiyorum..konumuz gereği burası tartışma platfor mu sen gelmişin yok bu böyle yok şu şöyle.. kusura bakma ama sana senin istediğin gibi konu açamam... beyenmediysen başkasının konusuna yorum yap benim konuyu saçmalık diyemezsin..aklın varsa düşünüyorsan ve kimin yazdığını anlamak istiyorsan :D bi daha oku derim(ama baştan sona olsun)... |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() Genel baskani müfessir olurda onun azgin azinligi rahat dururmu..Muhterem hocam eliniz degmisken bana Tavugun kurban olmasi konusunda aydinlatici fikirler verebilir misiniz 8)
|
|
![]() |
![]() |
#9 |
![]() Hmmm.
Türban ile başörtüsü arasında farkı yazıcanı söylemiştin,sanırım bu o olsa gerek ama bu senin yazın değil vedeni ve beyni satılmış bi'şeyin yazısıdır.Ne garip,meydanalrda her hafta eylem yapan başı kapalı insanalr ve onalra destek veren başı açık hanımlar ve beyler her zaman 'başörtüsü' diye slogan atıp pankart hazırlıyorlar. Hiç görmedim 'türbana özgürlük' veya 'türbanla üniversiteye girmek istiyoruz' diye nbir grup. Yoksa türbanlılar modern şehirli oldukları için mi ilgilenmiyor ? Veya türban dediğiniz şeyi takan hanımlar üniversiteye girebiliyorlar mı ki hiç meydanda gözükmezler ? Türban; yasakçı zihniyetin başörtülüleri aşağılamak için kullandığı farsça bir kelime. Türban-başörtüsü diyerek işi iyice yokuşa sürdülerinin farkında mısın 'atatürkçüyüm' ? Bak sana bir tavsiye,atatürk le mustafa kemal arasındaki farkı bulmanı rica ediyorum,diğerkonuda da dile getirmiştim yine getiriyorum. Bu ikisinin arasındaki farkı bulduğun an sokağa çıkıp 'türban' avına çıkıcam,ne kadar türbanlı varsa başlarını açmaları için baskı uygulucam,söz ;) Kendi anasına-babasına büfeci İslam,büfeci Müslüman diyen bir hıyarın karşılaştırmasını ciddiye alıp 'ben başörtüsüne düşman değilim türbana düşmanım' diyebiliyorsun. Bilmiyorum hangi ilde oturuyorsun,oturduğun ilde eminim her hafta yapılan bir başörtüsü eylşemi vardır. Madem ki başörtüsü destekliyorsun gidip o insanlara destek vermelisin.Yaşlı işimi genç işimi görmelisin. Kör olma arkadaş,oyun gelme arkadaş.Yazık olur,günahını alma kimsenin. Türban dediğin şeyi takanlar,başörtüsü dediğin şeyi takanlar kim ne için taktığını bilmeden kulların hakkına girme,günahlarını alma.Çarşaf giyenlere cahil demeye ise hiç hakkın yok,o insanalr zor bela okumaya gayret ediyorlar bir şekilde.O insanlar vergisini verip oğlunu askere yolluyorlar.Cahil dediğin kesim Allah'ın kelamını kendi kafasına göre yorumlayanlardır,türban-başörtüsü ayrımı yapanlardır,Şeriata küfür edenlerdir,meydana dökülüp başörtüsüne saldıran,anıtkabirde tekme atanlardır. Ahirette bir bir hesabı sorulur bunların.Yazıktır o genç beynine,yorma bunlarla. |
|
![]() |
![]() |
#10 |
![]() yaaa bu ahmet hakanı kim ciddiye alıyo...başörtüsü onun eline kaldıysa
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|