AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 03-17-2008, 10:54   #1
Kullanıcı Adı
Ak_Kelebek
Standart AKP'NİN 3 SEÇENEĞİ
Kapatma davasının yankıları sürerken AK Parti'nin nasıl bir yol haritası izleyeceğinin ipuçları ortaya çıkmaya başladı. Partinin kurmayları izlenebilecek yol için üç seçenek üzerinde duruyor: Odak tanımı, Anayasa Mahkemesi'nin yapısı ve MHP'nin önerisi..

1- ODAK TANIMI: Anayasa'nın 69'uncu maddesi ve Siyasi Partiler yasasındaki "odak olma" tanımı AKP yönetimi tarafından öncelikle ele alınacak. Mevcut yasaya göre, bir kişinin söz ve eylemlerinin parti kapatma nedeni olmasında, o kişinin o eylemi nedeniyle yargılanıp yargılanmadığının, mahkûm olup olmadığının önemi bulunmuyor. Siyasi Partiler Yasası'na "odak" olmanın koşulu olarak söz ve eylemi nedeniyle mahkûm olma düzenlemesi getirilmesi planlanıyor. Mevcut 69'uncu maddenin ilgili hükmü şöyle: "Bir siyasi parti, bu nitelikteki fiiller o partinin üyelerince yoğun şekilde işlendiği ve bu durum o partinin kongre veya genel başkan veya merkez karar veya yönetim organları veya genel kurulunca zımnen veya açıkça benimsendiği, yahut bu fiiller parti organlarınca kararlılık içinde işlendiği takdirde, söz konusu fiillerin odağı haline gelmiş sayılır."

2- MAHKEMENİN YAPISI: Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesi de gündemde. Hazırlanan anayasa taslağında da yer alan bu bölüm öncelikli olarak ele alınacak. Taslağa göre mahkemenin üye sayısı 11'den 17'ye çıkarılacak. 8 üye TBMM tarafından seçilecek. Yargıtay ve Danıştay 4'er üye, Sayıştay Genel Kurulu ise bir üye seçecek. Anayasa Mahkemesi'nin yapısı değiştiği anda yeni gelecek üyeler, AKP davası hangi aşamada olursa olsun müzakerelere katılıp oy kullanabilecek. Böylelikle Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer döneminde Anayasa Mahkemesi'nde oluşturulan denge değiştirilecek. Mahkemenin mevcut 11 üyesinden 8'ini eski Cumhurbaşkanı Sezer seçmişti. Bir siyasi partinin kapatılması için Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısının 4'te 3'ünün oyu gerekiyor. Bu durumda 6 yeni üyenin katılımıyla mahkemedeki denge tümüyle değişecek.

3- MHP'NİN ÖNERİSİ: AKP yönetimi sürpriz bir şekilde anayasanın 68 ve 69'uncu maddelerinin gözden geçirilmesini isteyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin önerisini de tartışmaya açacak. Bahçeli, partilerin temelli kapatılması yerine suç işleyen parti üyeleri, yöneticileri ve milletvekillerinin bireysel olarak sorumlu tutulmasını ve bunlar hakkında cezai soruşturma yapılmasını önerdi.

Temaslar başlıyor

AKP Grup Başkan Vekilleri siyasi partilerin kapatılmasını güçleştirecek düzenlemeler için öncelikli olarak MHP ile temasa geçecek. CHP'nin nabzını da tutacak olan AKP, hakkında kapatma davası bulunan DTP'nin desteğini de almayı hedefliyor. Erdoğan, partisi ile ilgili kapatma davası açılmasını bu hafta yapacağı olağan görüşmede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile de ele alacak. Başbakan Erdoğan, ayrıca bugün partisinin vekillerini TBMM'de toplayacak. Saat 13.00'de yapılacak grup toplantısı basına ve izleyiciye kapatılacak. Erdoğan, yaşanan süreci vekillerle paylaşacak ve Anayasa Mahkemesi'ni ve partiyi zor durumda bırakacak açıklamalardan kaçınılmasını isteyecek.

İddianamede referans CHP

YARGITAY Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın hazırladığı iddianamede, CHP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne götürülen yükseköğretimde türbana serbestlik getirmeyi hedefleyen anayasa değişikliği ile ilgili görüş de yer aldı.

"TEKLİF" DEDİ

Başsavcı Yalçınkaya iddianamede, CHP'nin açtığı davada doğrudan taraf olma görüntüsünden kaçındı ancak CHP'nin tezlerine destek verdi. Yalçınkaya, türbanla ilgili anayasa değişikliğinin, anayasanın laiklik ilkesine aykırı olduğu ve iptal edilmesi gerektiğini şu ifadelerle aktardı: "Parti önce anayasanın 10 ve 42'nci maddelerinde değişiklik yapmak ve daha sonra bu değişikliğe dayanmak suretiyle Yükseköğretim Yasası'nda yapacağı değişiklikle üniversitelerde türbanla öğrenim görülmesinin yolunu açmak istemektedir. Yükseköğretim Yasası'nda değişiklik içeren teklifin anayasaya aykırı olduğu tartışmasızdır." Yalçınkaya'nın anayasa değişikliği yapılmış olmasına rağmen "teklif" ifadesini kullanması dikkat çekti. Yalçınkaya, iddianamenin 130-134 sayfalarında değişikliği ve gerekçelerini uzun dipnotlarla aktardı. Yalçınkaya, bu değişikliğin siyasi simge olan türbanı üniversitelerde serbest hale getirmek için çıkarıldığı görüşünü güçlendirmek için de TBMM'deki komisyon tutanaklarını dipnot olarak Anayasa Mahkemesi'nin gündemine CHP'den sonra tekrar getirmiş oldu. Başsavcı, anayasa değişikliğinin TBMM'de kabul edildiğine dikkat çekerek, Yüksek Mahkeme'ye halen gündeminde bulunan davayı hatırlattı ve "CHP, yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştur" dedi.

sabah

 

Ak_Kelebek isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi