![]() |
#1 |
![]() Prof. Dr. Bekaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde dönen ihale dolaplarını belgeleriyle ortaya çıkardı ve savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Saadet Partisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, düzenlediği basın toplantısıyla Büyükşehir Belediyesi'nde yolsuzlukların nasıl yapıldığını belgeleriyle ortaya koydu. CHP ile AKP arasındaki 'belge' tehditleri gündemi meşgul ederken asıl yolsuzluk belgeleri Saadet Partisi'nin çantasından çıktı. Hotel Berr'de düzenlenen toplantıda ihalelerin hangi şartlarda nasıl yapıldığı Saadet Partisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu tarafından bir bir anlatıldı. Neredeyse bir aydır İstanbul'da ve tüm Türkiye'de bir 'Cambaza bak cambaza' oyununun oynandığını vurgulayan Bekaroğlu, CHP ve AKP'nin kurdukları ikili siyasetle bir birlerini besleyerek seçmeni oyaladıklarını ve amaçlarının bu oyunu bozmak olduğunu kaydetti. "İBB ihale işleyişi farklı" Kendilerine bir süreden beri çok sayıda ihbar gelmeye başladığını bildiren Bekaroğlu, ben ve arkadaşlarım bu ihbarları inceleyip ayıklıyoruz. Anlamlı bulduklarımızı ise savcılıklara yönlendiriyoruz. Bugün burada İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ndeki usulsüz ve şaibeli bir ihale işlemini belgeleri ile birlikte açıklayacağım. Sonra da belgeleri Cumhuriyet Savcılığı'na teslim edeceğim" diye konuştu. İhalelerde usulsüzlük ve yolsuzlukların nasıl yapıldığını anlatan Prof. Bekaroğlu, "Kamu ihalelerinde işleyiş bellidir. Ancak İBB bu tamamen farklı bir şekilde işliyor. İBB'de ihale kanununda amaçlanan bir komisyon halinde çalışma, layık olan firmayı birlikte belirleme gibi bir uygulama söz konusu değildir. Burada komisyon sadece teklifleri ihale günü gelen firmalara açıklamakla kalıp ihalenin başka hiçbir yerinde imza atmak dışında bulunmamaktadır" ifadelerini kullandı. Bekaroğlu: Şimdi maskeler indi Bekaroğlu, son olarak şunları kaydetti: "İşte size İBB'de işlerin nasıl yürütüldüğünü gösteren örnek olay, işte size yolsuzluğun yöntemleri ve belgeleri. Şimdi buradan Sayın Topbaş'a sesleniyorum. Sizin yönetiminizde İBB'de tüm ihaleler bu şekilde mi yürütülmüştür? Bu usulsüzlükler sonucunda İstanbul halkı ne kadar zarara uğratılmıştır? Eminim bundan sonra uykunuz kaçacaktır. Ama size ve krallar gibi yaşayan ekibinize asıl sorum şudur: Bütün bunları vicdanlarınıza nasıl anlatabiliyorsunuz, bundan önce rahat uyuyabiliyor muydunuz? Sayın Kılıçdaroğlu'na da derim ki, çıkar çantandaki belgeleri de millet rahat etsin. Arkası yarınlarla İstanbulluları oyalama. Şimdi maskeler indi, artık İstanbulluların sorunlarını konuşarak sağlıklı bir seçim yapalım, savcıları da rahat bırakalım, gerekli olan yasal işlemleri yapsınlar" Başbakan'a da seslenen Bekaroğlu "Bu 'mutemet' adamların bunları yaptığını bilmiyor muydunuz? Tüyü bitmemiş yetimlerin hakkını gasp eden bu ekiple yola devam mı edeceksiniz. Yoksa bunlardan istifalarını isteyecek, Sayın Kadir Topbaş'ı da adaylıktan çekecek misiniz? Bu işin soruşturulması için Mülkiye Teftiş Kuruluna talimat verecek misiniz, Topbaş'ın yargılanabilmesi için İçişleri Bakanınız soruşturma izni verecek mi?" "İhale kararı iş bittikten sonra alınıyor" İhalelerin aynı şekilde şaibeli yapıldığını kaydeden Bekaroğlu, "Yapılan ihalelerin kararları bazen sözleşme yapıldıktan sonra, bazen hak ediş alındıktan sonra, bazen ihalenin verildiği medyaya yansıdıktan sonra, bazen de imalat yapıldıktan aylarca sonra ihale komisyonunca imzalandığı, hatta ihalenin yapıldığı görülmektedir. Yani önce iş verilip bitirildikten sonra ihalesi yapılmaktadır. Yine ihale bedelleri ve kalemler idare yetkilileri ile teklif sahipleri arasında pazarlıklarla belirlenmekte, bu akıl almaz işlemlerle haksız kazançlar elde edilmektedir. Ayrıca idare 'yaklaşık maliyet hesapları'nda imalatla ilgili olmayan kalemlere yer vererek ihaleye katılan firmalara fazla kırım yaptığı görüntüsü vermek için fırsat vermektedir. Firmalar da yapmayacakları kalemler için yüksek indirimler koyarak bir anlamda kanuna karşı hile yoluna gitmektedirler" diyerek ihalelerin şaibeli bir şekilde yapıldığını belirtti. Bekaroğlu yakın tarihte ihale edilen bir olayı anlattı: İŞİN ADI: Muammer Aksoy Cad. - Gümrük Yolu - Halkalı Caddesi 2. Kısım inşaatı işi YÜKLENİCİ: G. İnşaat İHALE BEDELİ: 8.320.970.32 TL İHALE TARİHİ: 19.01.2009 SÖZLEŞME TARİHİ: 26.01.2009 İŞE BAŞLAMA: Tahminen Şubat 2008 23.01.2009 tarihinde yerinde yapılan incelemede imalatın yüzde 80'inin bittiği görülmüştür. Rekabet şartlarında ihalesi yapılması gereken iş için yüzde 80 bitirildikten sonra ihaleye çıkılmıştır. Şubat 2008'de başlanmış işin ihale ve sözleşmesi 26.01.2009 tarihinde yapılmıştır. Yani ihalenin kimde kalacağı belli olmayan iş 1 yıl önceden firmaya yaptırılmıştır! İdare, yerinde yapılmayacağını bile bile cetvele bazı kalemler (23.101/alt ve 23.176/alt poz no'lu imalatlar) koymuş, bu şekilde yüklenici firmaya yüksek kırım yapıyormuş gibi görünme imkânı vermiştir. Öte yandan yerinde yapılacak kalemlere yüksek fiyatlar verilerek haksız kazanç elde edilmiştir. Yani görünüşte idare en çok kırım yapan firmaya işi vererek kazançlı çıkmıştır. Ancak bu doğru değil, asıl yerinde yapılacak kalemlere yüksek birim fiyatlar atılarak idare zarara uğratılmış. Görüntüde geçen bazı cümleler ve Bekaroğlu'nun soruları: "Beni getirip kurtların kucağına attınız, 700-800 milyar da onlara ödedik" SORU: Kim bu kurtlar, Yüklenici kimlere ve niçin 700-800 milyar (bugün bin) ödeme yaptı? "Beni işin içine sokmuşsun, metazori ihale olmuş" SORU: Yükleniciyi kim işin içine sokmuş? "Ben bu işi yaptım bir hafta sonra da açılış yapacaklar" SORU: Bir hafta sonra açılışı yapılacak işin ihalesi nasıl o tarihte yapılmaktadır? "Bak hepimiz aynı taraftayız" SORU: Bu nasıl iş, kim kimin tarafında? "Burası siyasi bir yer, her türlü hizmeti size yapıyorum" SORU: Burası dediği İBB'nin Fen İşleri Dairesi. Müteahhit hangi cüretle "burası siyasi bir yer" diyebilmektedir? Kime her türlü hizmeti yapmaktadır? "Sen kardeşim elli bin yüz bin ucuza mal ettiğin zaman, yani birileri sana aferin diyecekse ben o birilerine söyleyeyim yine sana aferin desinler" SORU: Yüklenici görevini yapan devlet memuruna hangi cüretle bu lafları etmektedir? "Cebindeki 8 trilyon parayı sekiz ay önce bağla gelip sekiz ay sonra alırsan..." SORU: Bu söz işin ihale yapılmadan Yükleniciye verildiğinin açık delili değil mi? "Ben dün Abdurrahman beye çıktım, konuştum hem de gergin konuştum. Ya boş ver dedi, ben seni biliyorum dedi. Sonra ben yanındayken açtı telefonu konuştu, elektrik peyzaj pozlarını bilmiyorum, diğerleri (inşaat pozları) neyse odur dedi." SORU: Kim bu katına çıkılan Abdurrahman Bey, kime telefon edip Yüklenicinin işlerini kolaylaştırmasını istiyor? "O zaman işi yaparken bana kim yap dediyse benim muhatabım o olsun." SORU: Yükleniciye ihale yapılmadan işi yap diyen kim? "Ben bu idareye kırgınım bu kırgınlığımı en üste kadar söyleyeceğim" SORU: Acaba bu en üstteki yetkili kim? Sayın Kadir Topbaş mı? "Ben Saraçhaneye gidip beni bu işin içine sokanlara derdimi anlatayım" SORU: Yüklenici Saraçhane'ye niçin gidiyor, orada kim oturuyor? "Ben bu işi 6 ay önce yapmışım" SORU: Bu söz iş bittikten sonra ihalenin yapıldığının kanıtı değil mi? "Benim Büyükşehir belediyesine yıllık cirom 250 trilyon" SORU: Yüklenici diğer işleri de ihalesiz mi almaktadır? Tüm bu işlerde İBB ne kadar zarara uğratılmıştır? "Sizin yarım kalan işinizi ben bitirdim" SORU:Kimin hangi yarım kalan işlerini bitirmiştir? Haber kaynağı: MİLLİ GAZETE
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
#2 |
![]() Mehmet Bekaroğlu’nun mesnetsiz iddialarına cevaben açıklama: SP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Bekaroğlu’nun dün düzenlediği basın toplantısında ortaya attığı iddialarla ilgili olarak aşağıdaki açıklamanın kamuoyuna duyurulması gereği doğmuştur. Öncelikle belirtmek gerekir ki, ihaleler bir günde başlanıp bitirilen işlemlerden değildir. İhaleler, prosedürü olan ve sonuçlandırılması zaman alan bir sürece tabidir. Ayrıca, yapılan ihalelerin hemen sonuçlandırılacağına dair bir hüküm de kanunda bulunmamaktadır. İhalenin sonuçlanması ihale sürecindeki gidişata bağlıdır. Tekliflerin alınması, belgelerin incelenmesi, tekliflerin değerlendirilmesi, tekliflere ait belgelerin bilgisinin istenilmesi, aşırı düşük sorgulaması yapılması ihalenin süresini belirleyen unsurlardır. Bu sadece Sayın Bekaroğlu’nun gündeme getirdiği ihaleler değil, tüm ihaleler için geçerlidir. 4734 sayılı kanunun 36. ve 37. maddelerinde ihale süreci açık bir şekilde düzenlenmiştir. Buna göre, 1- İhalelerde isteklilerce idareye teslim edilen teklifler, sıra numarası verilerek teslim alınır. Teslim alınan her teklif, ‘teslim belgesi tutanağı’ düzenlenerek istekliye verilir. 2- Zarflar ‘Açık Oturum’da yine sıra numarasına göre İhale Komisyonunca isteklileri önünde açılarak, teklifler açık bir şekilde okunur. Açık Oturum’da kanunun 36. maddesi gereğince ‘zarf açma’, ‘belge kontrol tutanağı’ teklif fiyatlara ilişkin tutanağın hazır bulunanlar önünde yapılan ilk oturumda talep edilenlere verildiğine ilişkin tutanak düzenlenerek verilir. Bu belgeler İhale Komisyonu üyelerince imzalanır ve açık oturum kapatılır. 3- İhale Komisyonunca daha sonra Kanunun 37. maddesi gereğince ‘Kapalı Oturum’da belgeler üzerinde aranan kriterlerin var olup olmadığı araştırılır, değerlendirilir. Birim fiyatlı tekliflerde her birim fiyat tek tek sorgulanmaz, verilen toplam teklife bakılır. İhale sonuçlanır. İhale kararı, Komisyonca imzalanarak ihale yetkilisinin onayına sunulur. Bu gerçekler ışığında, İhale Kanunu’nun düzenlediği kamu ihalelerini en doğru şekilde; saydamlık, rekabet, eşit muamele, gizlilik, güvenirlik ve hesap verilebilirlik ilkeleri temelinde yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne Sayın Bekaroğlu tarafından yöneltilen suçlamaların hiçbir mesnedi yoktur. Halkalı’da yapılan yol ve kavşak inşaatı işi, iki ihalenin konusu olmuştur. Halkalı Gümrük Yolu inşaatının ilk etap ihalesi; 22.02 2006 tarihinde GAP İnşaat’a ihale edilmiştir. Yol ve kavşak işi olarak çıkılan ihale süresinde iş bitirilmiştir. Söz konusu işin 2. etabı ise; 19.01.2009 tarihinde Gürhan İnşaat tarafından üstlenilmiş ve inşaat halen devam etmektedir. Sadece yol inşaatı olarak başlatılan ihalenin 140 gün süresi vardır. Dolayısı ile ‘işe başladıktan 11 ay sonra ihalenin yapılması’ iddiası dayanaktan yoksundur. İki farklı ihale vardır ve ilk ihale ile ikinci ihale birbirinden ayrıdır. Sayın Bekaroğlu’nun konuya tam hakim olmadığı veya yanlış bilgilendirildiği açıklamalarından anlaşılmaktadır. Kamuoyuna saygı ile duyururuz. 27.02.2009 İstanbul Büyükşehir Belediyesi |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() açtığım konunun başlığını niye değiştiriyorsunuz? ayıp değil mi?
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Ben Saadet Partiliyim, bunu daha önce de yazdım.
Fakat Bekaroğlunun bu şekilde bir siyaset tartı yürütmesini tasvip etmiyorum. Saadet chpden farklı olmalı, diğerlerinden farklı olmalı. ne o öyle kılıçdaroğlu havasıyla dosyo açıklamalar felan. Çok ayıplıyorum. Ve kınıyorum. Yolsuzluk dosyalarınız vardı ise şimdiye kadar nerdeydiniz? tamam belki doğrudur... belki yolsuzluk yapılmıştır, yapılmaz diye bir iddiam yoktur, insanoğludur hata da yapar suç da yapar. Fakat dosyalarınız varsa şimdiye kadar tutup bunları savcılığa vermeniz gerekirdi. seçime kadar bekletmek sonra da çıkıp felan felan demek bence doğru bir siyaset anlayışı değil, saadete yakışmaz. Saadet tuttumu adamı çatır çatır aşağı indirmeli, boş boş konuşmamalı. Erbakan hoca dosya çıkardı mı bakanı bile koltuğundan ederdi. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|