|
![]() |
#1 |
![]() CHP MYK Üyesi Prof. Süheyl Batum'un ağzından, başörtüsü sorununun çözüm sürecinde CHP'nin yol haritası ile üniversitelerde ve kamuda özgürlüğün 'sınırları'!
14 Ekim 2010 / 17:23 Batum, CHP'nin başörtüsü sorununa çözüm önerisini açıkladı. Sorunu üç aşamada ele alan CHP, "Dinim emrediyor" gerekçesini kesinlikle kabul etmezken, sorun sadece üniversitedeki kızların giyinme meselesi ise çözülecek. Ayrıca başörtüsü sorunu çözülürse, kadın- erkek eşitliği, Alevilerin hakları, Alevilerin din dersi zorunluluğuna itirazları da Anayasa değişikliği gündemine alınacak. CHP MYK Üyesi Prof. Süheyl Batum, katıldığı televizyon programında başörtüsü sorunu ile ilgili açıklamalarda bulundu. ”YÖK Başkanı'nın, türbanlı öğrencilere fiili serbestlik tanıyor olması ve başı açık öğrenciler için güvence vermesini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine Batum: “Fiili bir serbestlik de olmaz bir hukuk devletinde, YÖK Başkanı'nın söylediği gibi “Ben başı açığın da kapalının da güvencesiyim diye bir söz de olmaz. Hukuk devleti, kendini güvence zannedenlerin tek başına güvence olamamaları için ortaya getirilmiş bir sistemdir.“ dedi. YÖK Başkanı'nın güvence vermesiyle endişelerin kalkıp kalkmayacağını da değerlendiren Batum, “ CHP'de bizler hepimiz şunu söylüyoruz. Eğer türban dediğimiz mesele, sadece üniversitedeki elli, yüz,, bin,beş bin, bilmiyorum, gencecik kızların bir özgürlük, üniversiteye giderken bir giyinip giyinmeme özgürlüğü ise bu rahatlıkla çözülür diyoruz. Her zaman söyledik bunu, ama eğer bunu kullanıyor ve oradan “Benim dinim böyle emrediyor o yüzden böyle davranacağım anlayışı içerisinde her alana yansıtmak istiyorsanız bunu çözemeyiz diyoruz. “CHP Kamusal alanın tanımlanması konusunda bir çalışma yürütecek mi?” Sorusuna ise Batum, “Kamusal alan demek, üç tane alan vardır. Birincisi, kişilerin özel alanları, özgürlük alanları, hiç kimse karışamaz, özel yaşamı, özel yaşamını sürdürdüğü bütün alanlar, kimse ilgilenmez, istediğini yapar; İkincisi, ortak alanlar vardır. Parklar, bahçeler, otobüsler, karakollar, yani bir insan karakola giderken “Başörtünü aç öyle git. Yoksa şikayet edemezsin” demez kimse ama bir de üçüncü alan vardır. O da şudur: Bir kişinin kamu gücünü kullandığı, kamu gücünü, hizmetini yerine getirdiği alan vardır. O ise türbana, her hangi bir şeye, dini, felsefi, siyasi inancını gösterecek simgelere kapalıdır. Biz yıllardan beri diyoruz ki üniversitedeki kızlar için de şunu söylüyoruz. Üniversitedeki kızlar “Benim dinim emrediyor, o yüzden ben başımı örtmek zorundayım, siz karışamazsınız” dediğiniz anda bunu çözmek çok zordur. Çünkü başını örtmeyen o zaman Müslüman değil anlamına gelir bu. Başka dinden olanlar iyot gibi ortada kalırlar. Dünyanın her ülkesinde bu alanlarda, kamu hizmetini yerine getirirken veya kamusal alan dediğimiz devlet dairesinde adam, dinini, felsefi inancını göstermemek zorundadır. Bugün, kızlara deseniz ki “Canım dini emrediyor, o yüzden türban takıversin”, yarın bir erkek öğrenci gelip size “ Ben beş vakit namaz kılacağım, bana namaz zamanlarında ders koyma, Cuma günü gelmeyeceğim dinim emrediyor” dese ne diyeceksiniz o zaman “Kızlara özgür, sana özgür değil mi diyeceksiniz?” Dolayısıyla “Dinim emrediyor” diye laik devlette kural konulmaz. Başörtüsü Sorununun Çözüm Sürecinde CHP'nin Önerisi Kılıçdaroğlu'nun, “Biz bu sorunu çözeriz” dediğini hatırlatan Batum, “Doğru, çözeriz.” Diyerek “CHP 'Zavallı kızlar bir üniversiteye ağız tadıyla gidemeyecekler mi' sorununa çözüm üretecektir” dedi ve bunu üretmenin çok kolay olduğunu söyledi. Abant görüşmelerini ve Canan Arıtman'ın türbanı çözecekleri söylemlerini de Batum şöyle açıkladı: “Türban sorunu, üniversitedeki kızların bir özgürlük sorunu ise, biz söz veriyoruz, iktidara gelince bunu çözeriz.” dedi. Batum, “Dinim emrediyor” diye başörtüsü örtmenin, dinin emrinin o olmadığını düşünenlerin üzerinde bir baskı oluşturacağını iddia etti. “CHP'nin yol haritasında ne var. CHP, iktidara geldiği zaman sorunu nasıl çözecek?” sorusu üzerine de Batum CHP'nin çözümünü açıkladı. Buna göre işte CHP'nin çözümü: 1- “Dinim emrediyor” diye kabul edilmeyecek. 2- Sadece 'üniversitedeki kızların giyinme özgürlüğü ise' bu çözülecek. 3- Bu özgürlükle beraber kadın- erkek eşitliği, kadın- erkek kotası, diğer özgürlükler, Alevilerin hakları, Alevilerin zorunlu din dersi konusundaki talepleri ve YÖK'ün kaldırılması da Anayasa değişikliği gündemine alınacak. Batum, “ Üniversitedeki kızların özgürlük sorunuysa olur, o kadar, din özgürlüğün falan emretmiyor” diyerek sözlerine son verdi Videolar: 1: http://analiztv.aktifhaber.com/news_detail.php?id=17648 2: http://analiztv.aktifhaber.com/news_detail.php?id=17650 aktifhaber
![]() |
|
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|