![]() |
#11 |
![]() Kaynak ehlisünnetbüyükleri.com
Çanakkale savaşları-çanakkale mahşeri ÇANAKKALE ŞEHİDİNİN ANNESİNE* MEKTUBU *Vâlideciğim Dört asker doğuran* şanlı Türk annesi Nasihat mektubunu, yeşil bir ovacığın ortasında* derenin kenarında aldım.Tabiatın yeşillikleriyle mest olmuşken ruhumu takviye etti.Okudum, dersler aldım.mukaddes vazifeme sevindim. Yeşil yeşil ekinler* rüzgarlar annemden gelen mektubu selâmlıyordu Hepsi eğilip kalkıyordu ve beni, tebrik ediyorlardı.*muhteşem çam ağaçları beni tebrik ediyorlardı.çığıl çığıl akan dere,* vâlidemden gelen mektuba oynuyor köpürüyordu.gölgesinde istirahat ettiğim ağaçlarına sevincime iştirak ettiğini, rakslarla anlatmak istiyordu.güzel bir bülbül, tatlı sedâsı ile hissiyatıma iştirak ettiğini ince gagalarıyla göstermek istiyordu.*Vâlideciğim, on paraya yüz dirhem süt, Koyun şimdi sağılmış, aldım ve içtim. Sizi düşündüm gönderdiği para ile süt içtim Kardeşim Şevket neden içmiyor? bülbül bağırıyordu: Kaderde olsaydı, o da çiçeklerden koklayacak,sütten içecek, ekinlerin secdelerini görecek derenin aheste akışını tedkik edecek ve çıkan sesleri duyacak idi.” Şevket merak etmesin, o belki de, daha güzellerini görür.vâlideciğim, sen müteessir olma. seni mutlaka buralara getireceğim. Ve şu manzarayı göstereceğim. *çamaşır yıkayan askerlerim saf saf dizilmişler. güzel sesli biri ezan okuyordu.Ey Allah’ım! .Bülbül bile sustu, ekinler hareketten kesildi, dere bile ses çıkarmıyordu. bütün mevcudat mukaddes sesi dinliyordu. Ezan bitti. abdest aldım. Cemâat ile namazı kıldık. Yeşil çayırlara üzerine diz çöktüm. Bütün dünyâyı debdebelerini unuttum. Ellerimi kaldırdım Ey Allah’ım! öten kuşun, şu meleyen koyunun, secde eden yeşil ekin ve otların, Sen bütün bunları Türklere verdin. Yine Türklerde bırak. Çünkü* güzel yerler, seni takdir eden ve seni ulu tanıyan Türklere mahsustur. “*Ey* Rabbim! kahraman askerlerin bütün dilekleri, ism-i celâlini İngilizlere ve Fransızlara tanıtmaktır. Bu şerefi dileği ihsân eyle ve huzurunda titreyerek, güzel ve sakin bir yerde sana duâ eden biz askerlerin süngülerini keskin eyle. Düşmanlarını kahret mahveyle!” diye duâ ettim Artık benim kadar mes’ûd, bir kimse tasavvur edilemezdi. *Anneciğim! Oğlun Hâlid benim gibi güzel yerlerdedir. Dünyânın en güzel yerleri burasıdır Vâlideciğim bu dünyâ böyledir. sen merak etme. Vâlideciğim, çamaşır falan istemem, paralarım duruyor. Allah razı olsun. Oğlun Hasan Edhem 4 Nisan 1331(17 Nisan 1915) |
|
![]() |
![]() |