![]() |
#1 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birleşmiş Milletler, 1999 yılında bir araya gelerek ’25 Kasım’ tarihini “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü” olarak ilan etti.. Kadına Şiddete Hayır. Bu da demek oluyor ki; “Demek ki kadına şiddet sadece bizim ülkemizde değil, dünyanın birçok ülkesinde varmış” Kadın düşmanlığı, binlerce yıllık bir kültür birikiminin ve ön yargıların eseridir. Bu düşmanlık, hem erkek, hem de kadın tarafından onaylanarak, beslenerek bu günlere getirildi. Bizler kadına hangi gözle ve hangi ölçüler içinde bakıyoruz? ‘Kadına Şiddet’ olayına ve bu şiddeti besleyen kültür kaynağımıza bir göz atalım. “Heeyyt!… Anamı kesen ben!… Babamı doğrayan ben! Kız kardeşini doğrayan yine ben! Var mı lan bana yan bakan?!” Evet bu atılan naralar salt tiyatro sahnelerinde ‘replik olarak’ kullanılan geçici naralar değil… Bu ‘naralar’ bizim gündelik yaşamımızda zaman-zaman şaka yollu birbirimize takıldığımız replikler olabildiği gibi bellek altına yerleştirdiğimiz bu ‘naraları’ zaman zaman kadına şiddet ve cinayet hasıl olan naraları’dır!.. Bu naralar daha sonra bizim iç sesimiz olup, yaşamın pratiğine taşıyacak olduğumuz naralar’dır!… biz bunu salt film ve tiyatro oyunlarında değil, aynı zamanda bir zamanlar çocuklarımıza izlettiğimiz ‘Çizgi Filmlerinde’ bile “Ispanak ye çocuğum…Ispanak ye ki Temel Reis gibi pazıların olur, vurduğunu yere yapıştırırsın” diyerek yemek yedirmedik mi? Bizler hala kültürel zenginlikmiş ve övünülecek şeymiş gibi; “At, avrat, silah” kabadayılığı özdeyişlerini kullanmıyor muyuz? Bizler hala; “Kızını dövmeyen, dizini döver” demiyor muyuz? Bizler hala yediden-yetmişimize; “Kadın erkeğin elinin kiridir” “Kadının sırtından sopayı, karnından sıpayı eksik etmeyeceksin” “Kızı gönlüne göre bırakırsan, ya davulcuya gider ya zurnacıya” “Kadın dediğin taktın mı koluna, vurdun mu duvara yapışacak” “Dövülmeyen kadının saçının köküne şeytan yuva yapar” “Kadının yanında gideceksen kamçını da almayı unutma” diye; Birbirimize nasihat vermiyor muyuz? Veya da böyle nasihat verenleri dinlemiyor muyuz? Neymiş efendim; “Ağustostan sonda ekilen darıdan, kocasından sonra kalkan karıdan hayır gelmezmiş” Neymiş efendim; “Dişi köpek kuyruk sallamazsa, erkek köpek peşinden gitmezmiş” Neymiş efendim; “Kadının gemini gevşek bırakılmayacakmış” Neymiş efendim; “Kız çocuklarıyla oynayan erkeklerin sakalı çıkmazmış” En iyisi kadınların üzerine daha fazla gitmeden bugünkü; “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” sohbetimizi özetleyerek sonlandıralım… Ve dilerseniz şöyle sonlandıralım; Bu ‘Birleşmiş Milletler Örgütü” veya “Topluluğu” denilen ‘Örgüt’ bir araya gelerek her türlü “Kutlama” ve “Anma Günü” gibi kararlar alabiliyorlar da… Acaba ‘Savaşların’ ortadan kalkması için niye bir karar almazlar? Niye en büyük şiddet niteliği taşıyan ‘savaşları’ durduramazlar? Benim aklım bunu almıyor bir türlü!… Nedense buna aklım hiç ermiyor! Son söz; Kadına gösterilen hiddet! Kadına gösterilen şiddet! Kadına gösterilen ihanet! Kadına gösterilen cinayet! Bunların hepsi ilkelliktir! Arkasında yatan cahilliktir! Çağımızın utancıdır; Yüz karası ve ayıbıdır!… Kadın, eksik etektir. Kadına sır verene tellal gerekmez. Avrada inanma, akan suya güvenme. Alma arsızın kızını, sürer ananın izini. Kız kocaya, oğlan hocaya. Ağustostan sonra ekilen darıdan, kocasından sonra kalkan karıdan hayır gelmez. Al atın iyisini, yiyeceği bir yemdir; al avradın iyisini, giyeceği bir dondur. At, avrat, silah. At alırsan taydan, kız alırsan soydan al. Pekmezi küpten, kadını kökten al. Kocasız karı, yularsız ata benzer Kadının yeri kocasının yanıdır. Birinci karı, dert karısı: ikinci karı, mülk karısıdır. Bez alırsan Musul’dan, kız alırsan asilden. Ev alırsan tuğladan, kız alırsan Muğla’dan. Anasına bak kızını al, kenarına bak bezini al. Tarlanın hafif taşlısı, kadının uzun saçlısı, öküzün iri başlısı. Yemeğin salçalısı, kadının kalçalısı. Kızı sandalyeye oturtacaksın; ayakları yere değiyorsa kocaya gitme zamanı gelmiş demektir. Dişi köpek kuyruğunu sallamazsa, erkek köpek peşinden gitmez. Karı gibi kıvırma!https://youtu.be/3OJQfDlNwak CPH2067 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|