AK Gençliğin Buluşma Noktası
Genel Tarih Devlet tarihleri ve kültürleri.


Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 11-27-2012, 10:20   #1
Kullanıcı Adı
Necip Fazıl
Standart Esir düşen iki cumhurbaşkanı!


Osmanlı Tarihi Uzmanı Doç. Dr. Yücel Yanıkdağ, 1. Dünya Savaşı'nda her 11 Osmanlı askerinden birinin esir düştüğünü ileri sürdü.

Eski Cumhurbaşkanları Gürsel ve Sunay'ın da İngiliz askerleri tarafından 1 yıl esir tutulduğunu belirten Yakındağ, ancak tarih kitaplarında bunun yazmadığını söyledi.

Amerika'nın Virginia Eyaleti'nde bulunan Richmond Üniversitesi'nde görev yapan Osmanlı Tarihi Uzmanı Doç. Dr. Yücel Yanıkdağ, BUGÜN'e konuştu.

Tarihin gizli kalmış gerçeklerine ışık tutacak açıklamalarda bulundu. Birinci dünya Savaşı sırasında 150 bin
Osmanlı askerinin esir düştüğünü ifade eden Yanıkdağ, savaş esnasında her 11 askerden birinin esir olduğunu kaydetti.

SUNAY'IN BABASI DA ESİRDİ

Yanıkdağ, cephelerin bir bir düşmeye başlamasıyla birlikte o dönemde
Osmanlı askerleri olan 4. ve 5. Cumhurbaşkanları Cemal Gürsel ile Cevdet Sunay'ın esir düşenler arasında olduğunu öne sürdü. Yaklaşık 1 yıl boyunca İngiliz askerleri tarafından Mısır'da esir tutulduğunu öne süren Yanıkdağ, şunları söyledi:

"Gürsel 1917'de esir düştü. Sunay ise biraz daha genç olduğundan savaşa geç girdi. Henüz 19 yaşındayken 1918'de Filistin'de İngilizler tarafından teslim alındı. İkisi de 1919'a kadar tutsak kalıyor. Hatta orduda tabur müftüsü olarak görev yapan
Cevdet Sunay'ın babası da Mısır'da esir düşenlerden. Döner dönmez de Kurtuluş Savaşı'na katılıyorlar. Savaş sırasında esir alınanlardan en az 10 bini ölüyor. Çoğu hastalıktan. Bunlar hiçbir tarih ders kitaplarında yazılmadığı gibi toplam esir sayısı da çoğunlukla yanlış aktarılır."

1960'lı yıllarda bir tarihçi tarafından her iki cumhurbaşkanının biyografisinin yazıldığını belirten Doç. Dr. Yanıkdağ şöyle devam etti:

UTANÇ VERİCİ

"Bu kitapta esir düştüklerine dair tek kelime bile geçmiyor. Bunun nedeni esareti, esir olmayı utanç verici veya çok acık bir şekilde konuşmak istemedikleri bir tecrübe olarak görmeleridir.
Cemal Gürsel İngiltere'ye Cumhurbaşkanı olarak gittiğinde esir olduğunu açıklıyor. Fakat onun dışında bu konuda pek konuşmuyor. Ayrıca şöyle bir enteresan bir detay var. Gürsel, 1960 ihtilalinde öne çıkıyor. Darbe albaylar tarafından yapılmıştı. Kendisi darbeden birkaç ay önce emekli olmuştu. Fakat darbeciler liderlik yapsın diyen onu geri çağırıyorlar. Gürsel kabul ediyor ve o zamanlar Erzurum'da 3. Ordu Komutanı olan Ragıp Gümüşpala'yı Genelkurmay Başkanı yapıyor. Birkaç ay sonra Gümüşpala emekli olup, Adalet Partisi'ni kuruyor. Gümüşpala yerine Cevdet Sunay Genelkurmay Başkanı oluyor. Yani 1960-1961'de Türkiye'nin en yüksek düzey politik ve askeri yetkilisi 3 kişi eski savaş esirlerinden oluşuyordu."

BEDİÜZZAMAN VE GÜMÜŞPALA'NIN RUS ESARETİ

Savaş esnasında ordudaki önemli kişilerin esir olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu aralarında milletvekili ve generallerin de olduğunu anlatan Yanıkdağ, "Bediüzzaman Said Nursi ile 1960'larda Genelkurmay Başkanlığı yapan Adalet Partisi'nin kurucuları arasında yer alan Ragıp Gümüşpala da esir düşen isimlerden. Ancak Bediüzzaman Said Nursi ile Gümüşpala, Ruslar'a esir düşmüştü" dedi.

ESİRLERİ KİTAPLAŞTIRIYOR

Amerika'nın Virginia eyaletindeki, Richmond şehrinde bulunan Richmond Üniversitesi'nde
Osmanlı Tarihi üzerine ders veren Doç. Dr. Yücel Yanık'ın Osmanlı esirler ve Osmanlı Cihan harbi üzerine çoğu İngilizce birçok makalesi bulunuyor. Yanıkdağ, Mart 2013'te yine İngilizce bir kitap çıkarmayın planlıyor."Healıng The Nation: Prisoners Of War, Medicibe And Nationalism " yani "Ulusu Sağlığına Kavuşturmak: Savaş Esirleri, Tıp ve Milliyetçilik" anlamına gelen kitapta 1914-1939 yılları arasında esir düşmüş önemli isimleri konu ediniyor.

Mısır’da kaldılar

Tarihçi Doç Dr. Yanıkdağ,
Cemal Gürsel ve Cevdet Sunay’ın İngiliz askerleri tarafından Mısır’da esir tutulduğunu söyledi.

BUGÜN GAZETESİ

 

Necip Fazıl isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




boşanma avukatı webmaster blog çarşamba pasta

çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım