AK Gençliğin Buluşma Noktası
Dış Gündem Dış Gündem ile ilgili tüm konuları burada paylaşıyoruz.

Stil
Seçenekler

Alt 12-02-2017, 10:07   #1
Kullanıcı Adı
murataltug1985
Kaynak habertürk.com
Komisyon Başkanı Miroğlu,Diyarbakır Cezaevi'ni anlatırken gözyaşlarını tutamadı orhan miroğlu diyarbakır cezaevini anlatıyor

Babam Diyarbakır Cezaevi'nde her zaman ziyaretime gelirdi , annem yaşlı olduğu için çok gelmedi ilk gördüğünde beni tanıyamadı
"Annem Kürtçe ve Arapça bilirdi Türkçe konuşamazdı.cezaevine girmeden 26-27 yaşındaydım. gayet iyiydim Kurtoğlu'ndaki işkenceler, açlık ve Diyarbakır Cezaevi'nde yaşadıklarımız kilolarımızı alıp götürmüştü.,
40 kiloydum Annem, beni tanıyamadı.Kürtçe konuştu, gardiyan Kürtçe yasak' dedi. Sonra Arapça, dedi. Gardiyan müdahale annem görüş kabinin içinde yıkıldı."Görüş günleri eziyetti dayakla gidip geldik bedenlerimize değmedi. Banyoda kış ayı olmasına rağmen buz gibi suyu hortumla üzerimize tuttular." İşkencelerin direnişlerinin ardından işkencelerde azalma oldu Diyarbakır Cezaevi'yle yüzleşebilseydik ülkenin siyasi tarihi azda olsa farklı olurdu.

murataltug1985 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 12-02-2017, 10:07   #2
Kullanıcı Adı
murataltug1985
Kaynak ilkehaber.com
DİYARBAKIR CEZAEVİ KADINLAR KOĞUŞU VE ‘SOYUNUN ULAN!’ SESLERİ...Diyarbakır Cezaevi’nde 8 yıl yatan Emine Turgut, yaşadığı insanlık dışı işkenceleri anlattı.

“10 yıl yattım cezaevinde.*1981 Ocak’tan 1991’e kadar. 8 yıl Diyarbakır Cezaevi’ndeydim. Cezaevinde 19 yaşındaydım.*Gözaltında her türlü işkenceyi gördük. idam da edilecek olsak cezaevine gidelim diyorduk ama bilmiyorduk cezaevinde yaşayacaklarımızı. Sadece işkenceden kurtulmayı düşünüyorduk İlk Diyarbakır’a getirildiğimizde, erkekleri dövüyorlardı. Tek kadındım Su istedim 3 hücrede gözümü açtım. Soymuşlardı beni. Karşımda köpek Co. Üzerimde İstiklal Marşı, andımız, bunlar ezberlenecekti*su istemek için döndüm beni dövdüler

Esat Oktay talimat verdi.*marşları okumamı istedi. Donmuş durumdayım, dayak yemişim,marşları söylenmem isteniyor. ‘Hatırlamıyorum’ diyemedim. Kâğıdı almıştım elime. Korkuyordum titriyordum. imansız’, ‘diazem’ yazılı coplarla giriştiler bana.*hücrede buldum kendimi yine.*
KARŞIMDA CO...uyandım. Kıpırdayamadım Köpekten korkuyorum. beni, yanına attılar, ‘13-14-15 yaşındaki kızlara sabah akşam işkence ettiler dövdüler. İşkencenin her türünü görüyorduk. Kadın olmak sertliği azaltmıyordu.*boklu suyun içine atarlardı bizi. ellerinde bayrak marş söylememizi isterlerdi.*140 marş. Bilmemek dayak yemekti. Yaşlıların önlerine atardık uyuyamazdık. kadın kimliğimiz rağmen Her türlü işkenceyi yaptılar bize.*

cezaevinden sonra, vücudumda şarapnel parçası vardı işkenceden dolayı girmişti vücuduma işkence yapılırken, eşimiz ve çocuklarımıza izletirildi*Esat Oktay. Köpeğinin ısırmadığı kimse kalmadı Cinsel organım parçalandı tedavi olamadım. onunla yaşamak istiyorum, unutmamak için.”*Bir köpek sesiyle askerler hazır ola geçti. Yüzbaşı Esat Oktay’ı, işkenceci ekibini ve Co’yu gördük. Bize ilk cümlesi; ‘Aybaşı mı oluyorsunuz, Co kokuyu aldı Burası Diyarbakır burada Allah benim. Hepiniz dediklerimi yapacaksıniz diyen oktay yıldırayım Gitmesiyle, askerlerin bizi tekme-tokat dövmesi bir oldu.

Soyunun ulan!’ sesini duyduk. soyunmayınca 20 asker bize tüm güçleriyle vurmaya başla. Bir arkadaşın kulağı patladı.kadınların kazaklarını. Çamaşırlarını ve sutyenlerini çıkardılar yırttılar sarkıntılık yaptılar Tam bir hayvanlık
Alt 12-02-2017, 10:08   #3
Kullanıcı Adı
murataltug1985
Kaynak bianet.org
Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi tanıklar anlatıyor

Beş yıllık bir kabustu, amaç kimliğimizi ve kişiliğimizi ortadan kaldırmaktı, insan soyu böyle zulüm görmedi, cehenneme giden yolda bizi açlıla terbiye ediyorlardı... Diyarbekir zindanında
"Hakkarili yaşlı bir adam vardı; o kötü şartlarda namazını kılardı Kürtçe yasaktı görselerdi öldürürlerdi ben kendimi öldürmek istiyorum" dedi. çok şaşırdım Müslüman bir adam bunu nasıl der? 'Onu bu hale düşüren neydi Adnan Güllüoğlu*30 yaşındaydı. 12 Eylül işkenceleri nedeniyle kulağında yüzde 70 duyu kaybı var Şanlıurfa'da işyeri hekimliği yapıyor.

Diyarbakır 5 Nolu Askeri ceza evi.Göz görür dil anlatamaz 14 yaşındaki çocuklar soruşturmada kaldı işkencelerden nefes darlığı, böbrek rahatsızlığı ve bel ağrısı kaldı. Çocuklarımızla, eşimizle, konuşurken asabileşiyoruz,"26. Koğuştaydık. çatıda bir miyavlama sesi geldi. Koğuşta 140'a yakın insandan 50'nin üzerinde insan ağlamaya başladılar! İnsanlar bir kedi sesine bile hasrettiler hüngür hüngür ağladılar.
o ses yaşamı ve özgürlüğü bize çağrıştırmıştı."
Çocuk olduğum için daha fazla işkence yaptılar

16 yaşında çocuk yaşta .İdamla yargılandılar 24 yıl ağır hüküm giydiler. İşkencelerde kulak zarları patladı yıllar geçmesine rağmen yaşadığı işkencelerde romatizma, bel ağrıları çekenler var
TKPML-TYKO davasından Garabet Demircioğlu
Maşallah"lı sünnet elbisesi giydirerek, törenle sünnet ettirdi Esat Yıldıran gururla "Garebet'i sünnet ettirdik, ismini Ahmet olarak değiştirdik. Artık adı, Garbis değil Ahmet'tir" diyordu.
ASALA'nın eylemlerinden dolayı, gece yarısı komando baskınlarıyla hepimizi dayakla yere seriyorlardı Ermeni arkadaşlarımıza fare yediriliyor özel olarak dövüyorlardı. Masum insanları
ASALA cı ve pkk lı olmakla suçluyorlardı
Alt 12-02-2017, 10:08   #4
Kullanıcı Adı
murataltug1985
Kaynak bianet.org

Mahmut Yiğiteli Bütün İşkence aletleriyle Lice'ye getirdiler Eşinin yanında çırılçıplak soydular, askıya aldılar, elektrik verdiler, oto lastiğine koydular. Yanında eşini taciz ettiler... Yiğitel, 12 yıl ceza aldı, anlatıyor.koğuşta Hasan dayı diye bir Yezidi vardı; PKK'liler Hasan dayının evine gidip geliyorlar.ve üzerine iftira atıyorlar Hasan dayı yakalanıyor, pkk lıların attıkları iftiralarla diyarbakır cezaevine atılıyor Hasan dayıyı rahat bırakmıyorlar işkence yapıyorlar.

Hasan dayı bir kayalığın başına silah saklamışım, beni götürürseniz, gösteririm" diyor. Bir uçurumun kenarına gidiyorlar. Hasan dayı,Askerler yeri kazmayla uğraşınca, Hasan dayı uçurumdan aşağı atıyor. Uçurumdan atlıyor Bir kolu, bir bacağı kırılıyor, bir gözü kör oluyor.Hasan dayıyı bizim koğuşa atmışlardı. Ayağı, kolu sakat bir gözü kör, Türkçe bilmiyor, kimsesi yok.sessiz sedasız ranzada uzanıyor hiç sesini çıkarmıyor, bir şey istemiyor

Bir gün hücremize Diyarbakır Eski Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Ezber'i getirdiler. Ezber, arkadaşım ve dostumdur. hiç bir örgütle ilişkisi olmamıştı. Ancak iftira atarak TKP ile bağ kurmuşlardı. Öğrencilik döneminde devrimciydi Burnu 3 defa kırılmıştı. Akıllı, zeki, espriliydi Hoş geldin dayağından hücreye getirdiler.askerler geldiler.Yeni gelen ibne dışarı çıksın" dediler. Kemal Esas duruşta bekliyordu Askerin biri ulan ibne, hangi örgüttensin?" dedi.Kemal dayağın korkusuyla, Cumhuriyet Halk Partisi örgütü üyesiyim komutanım." cevabını verdi.
CHP isimli bir örgütü duyulmamıştı Cezaevine binlerce insan geliyordu. BPKK, TKSP, KUK, DDKD, RIZGARİ, KAWA, TKP, TİK-KO, KURTULUŞ, DEV YOL gibi örgütler vardı Gardiyanlardan biri bağırdı;- Vay be, yeni bir örgüt kurulmuş. Ulan ****** çocuğu, şimdi ananı s..tik. Kemal'e yüzlerce cop vurdular ve komaya soktular.

Nuri Sınır: İnsan soyu böyle bir zulüm görmedi
O 51 yaşında; cezaevinde 27 idi yaşı. Bel fıtığı, reaksiyon sağlık problemleri yaşıyor... 4 sağlam dişini çürükler yerine cezaevi diş hekimi çekmiş almış... Diyarbakır belediyesinde çalışıyor anlatıyor.
Aziz Nesin diyarbakır cezaevinde kalmış cezaevi uygulamaları için insanlarla görüşmek istiyordu anlatmaya başladım, Aziz Nesin Yahu çocuklar, ben kendi hayal dünyamı çok geniş biliyordum. Ama bakıyorum ki, Kürtlerin hayal dünyası benimkinden daha çok genişmiş."anlattıklarımıza inanmadı ve anlattıklarımızı bir hayal ürünü olarak değerlendirdi.
Alt 12-02-2017, 10:08   #5
Kullanıcı Adı
murataltug1985
Kaynak bianet.org

Haluk Yıldızhan: Diyarbakır 5 Nolu askeri cezaevi
44 yaşında; 8 yıl hapse mahkum oldu, altı yıl hapiste kaldı. Unutkanlık, stress, şiddetli baş ağrıları ve telsiz sesine dayanamam gibi sorunları yaşıyor...ticaretle uğraşan Yıldızhan diyarbakır cezaevinde gündelik yaşamı anlatıyor.
"Koğuş her sabah 5:30'da kaldırılırdı. kör jiletle susuz, sabunsuz ve aynasız, yüzleri kanata kanata yapılan tıraştan sonra sayıma kadar "eğitim" düzeninde, marşlar okunurdu

Sayım düzeninde görevli sopayla vurarak saydırırdı. koğuş cezalandırılırdı.havalandırmada, içeride daracık yerlerde soğukta saatlerce eğitim yapılırdı.Nutuk okutulur sesli bir şekilde tekrarlardık
"Diyarbakır 5 nolu Askeri Cezaevinde amacımız geçmişe takılıp kalmak değildir geçmişi unutmanın geleceği kaybetmek olduğunu çok iyi biliyoruz... anlatacaklarımız sayfalara sığmadı, yetmedi ve anlatılanların sadece yüzde birini anlatmaya çalıştım,"
Alt 12-02-2017, 10:09   #6
Kullanıcı Adı
murataltug1985
Kaynak mehmetsaliharvas.tr.gg.com
AHISKA KATLİAMI

Ahıska Türlerinin*sürgün edilmesi Ruslar tarafından 10-15 yıl önce planlanmıştır. 1921 den sonra komünist Sovyetler,*Ahbaz ve Acarkara Özerk Cumhuriyet kurma hakkı tanırken, Ahıska Türklerine bu hakkı tanımamıştır 1930 da binlerce ahıskalı hapse atılmış 1940 da Rus-Alman harbinde 40 bin kişi Alman cephesine gönderilmiş kadın ve ihtiyarlar demir yolu yapımı gibi ağır işlerde çalıştırılmışlardır
1944 te Ahıska Türkleri SSCB üyesi Gürcistana nakletmek aslı olmayan bir şaiyalarla halkın zihni bulandırılmış ahıskalılar Gürcistan Cumhuriyetinden dışarıya çıkarılarak Orta Asya ve Kazakistan’a sürgün edilmiştir Stalin’in ülkeyi dev bir kampa, ve hapis haneye çevirdiği zamanlarda*Almanyanın Rusya’ya saldırdığı Dünya savaşında Ahıska Türkleri de Savaştan nasiplerini*aldılar. cepheye 40 bin asker veren Ahıska’da çalışabilecek*erkek kalmamıştı.**
Sovyetler uğruna savaştan Ahıska Türklerinin 25 bin kadarı savaşta*öldü. Savaştan dönenlere Allah zaferden sonra*böyle bir dönüş göstermesin.********
talihsiz askerler köyde kimseyi bulamadılar. Boş evler, kimsesiz*sokaklardan başka. Onlar savaşırken, kanlarını canlarını verirken vatanları, anayurtları köylerinde bıraktıkları anneleri, babaları, çocukları sürgün edilmiştir.Savaş sonrası ödüllerini aldılar. Artık vatan yoktu, anne baba yoktu. Çoluk çocuk yoktu. Ahıskalılar Orta Asya’ya*sürülmüştü.
Ahıska Türkleri 1944’de Sovyetler sürgüne katılmak zorunda bırakıldılar. Türklerin Ahıska’dan*sürülmesine resmiyet kazandırıldı. diğer sürgün edilen halklara Kırım tatarları,*Almanlar, Karaçay, Balkarlar, Çeçen-İnguşlar Almanlarla işbirliğiyle suçlandılar Ahıska Almanlarla teması olmadı Fakat Stalin tarafından imzalanan 31*Temmuz 1944 tarihli yazısıyla Ahıska bölgesi Türk" diye adlandırılarak top yekûn sürgüne tabi tutuldu.
Alt 12-02-2017, 10:09   #7
Kullanıcı Adı
murataltug1985
Kaynak mehmetsaliharvas.tr.gg.com
AHISKA KATLİAMI

Stalinin ahıska türklerini sürgün ederken imzaladığı belge şöyledir
DEVLET SAVUNMA KOMİTESİ KARARI
31 TEMMUZ 1944
MOSKOVA-KREMLİN

Başkan sayın MEHMET*OĞUZ

Gürcistan SSCB sınırını korumak üzere Devlet Savunma Komitesi, aşağıdakileri kararlaştırmıştır.
Gürcistan SSC’nin sınır şeridi olan Ahıska, Adige, Aspinza, Ahılkelek ve*Bağdanovka noyanlarıyla Acaristan Özerk SSC’den Türk, Kürt ve Hemşinli olmak*üzere toplam 86.000 kişiden oluşan 16700 hanelik nüfustan, 40.000’i Kazakistan’dan*SSC’ye 30.000’i Özbekistan SSC’ye ve 16.000’i de Kırgızistan’a tahliye edilsin.Tahliye, SSCB Komiserliğince gerçekleştirilsin, tahliye 1944 Kasım ayında gerçekleştirilsin.

tahliye edilen göçmenlere bütün değerli*eşyalarını paralarını, ev eşyalarını, aile başına azami 1000 kg olmak şartıyla yiyecek olmalarına izin verilsin.
tahliye edilen göçmenlerin tarım ürünleri hayvanları, tarım araç, gereç ve aletlerinin*alınması için Yoldaş Khoştariya başkanlığında komisyon kurulsun.bırakılan tarım ürünleri, hububat, kuş, ev hayvanları karşılığında göçmenlere takas*makbuzu verilecektir. Makbuzda tahmini değerler gösterilecektir.**

Kazakistan Kırgızistan Özbekistan SSC yoldaşlar Kominist Partileri göçmenlerin kabulü, iskan ve istihdamları ile*ilgili gerekli önlemleri alacaktır.
Gelecek göçmenleri kolhozlara yerleştirilecek konutların tamiri yapılacaktır Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistana taşınmaları*iaşelerin temini iskan mahallinde sağlık hizmetleri sağlansın SSCB Ziraat Bankası Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan’a göçmenlerine yerleşmek,ve ikamet için kredi versin.göçmenler çiftçiler olarak vergilerden muaf tutulsun bıraktıkları bahçe ve bağların bedelleri ödensin.
toplam nüfusların azami 32 bin kişi olmak kaydıyla 7 bin hane iskan etme müsadesi verildi. iskanı, gerçekleştirilsin. .göçmen meselelerini çözmek*için Gürcistan Hükümeti tarım araçları için krediler versin uygun miktarda arsalar dağıtılsın*haneler devredilsin vergilerden muaf*tutularak ev*hayvanları verilsin
nakil ve Taşıma*masrafları Gürcistan Hükümetince karşılanacaktır.göçmen iskanı üç ay içinde tamamlanacaktır

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)