AK Gençliğin Buluşma Noktası
Tartışıyorum AK Partililerin, AK Parti Gençlerinin Seviyeli tartışma bölümü.


Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 06-24-2018, 23:35   #181
Kullanıcı Adı
Cihannur
Standart
Türkiye'mizde uygulamaya konulmuş olan cumhurbaşkanlığı sisteminin ilk seçimi 24 Haziran 2018 tarihinde gerçekleştirildi. Seçimlerin genel sonucuna göre AK Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yürütme iktidarını kazanarak cumhurbaşkanı seçildi; fakat AK Parti, yasama iktidarını elde edemeyerek parlamentonun salt çoğunluğu olan 301'den daha az milletvekili çıkardı.

Başkanlık sisteminin ve cumhurbaşkanlığı sisteminin parlamenter sistem gibi tek başlı bir yönetim modeli olmadığını, çift başlı birer yönetim modeli olduğunu söyleye geldik. Başkanlık sistemine de cumhurbaşkanlığı sistemine de itiraz ederek karşı çıkan ve karşı olan benim gibi insanların vurgulamış olduğu çift başlılık durumu cumhurbaşkanlığı sisteminin daha ilk seçiminde ortaya çıktı.

24 Haziran 2018 Milletvekilliği Seçiminin kesin sonucunda oluşacak parlamento tablosuna göre AK Parti'nin meclisten tek başına yasa çıkarabilecek hâkimiyeti kalmayacağı gibi, AK Parti, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hazırlatacağı Türkiye bütçelerinin mecliste kabul edilmesini tek başına sağlayabilecek milletvekili çoğunluğu sayısına da -eğer çoğunlukta olan diğer siyasi partiler karşı çıkarlarsa- sahip olamayacak. Başka bir deyişle söylersek yürütme iktidarına sahip olan AK Parti, TBMM'de azınlıkta kalarak yasama iktidarına sahip olamadı. İşte çift başlılık budur!

24 Haziran 2018 Milletvekilliği Seçiminin sonuçlarına göre parlamentonun anahtar partisi MHP olmuştur. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti, genel olarak ve normalde meclisten yasa çıkartabilmek için de Türkiye bütçelerinin meclisten geçirilerek yasalaşmasını sağlayabilmek için de MHP'yi ikna etmek durumunda kalacaktır. Eğer MHP ikna edilemez ve TBMM'deki diğer siyasi partiler de karşı dururlarsa, AK Parti, meclisten yasa çıkartamayacak ve Türkiye bütçelerini de meclisten geçirtemeyecektir.

Hayırlısı olsun.

Konu Cihannur tarafından (06-25-2018 Saat 11:07 ) değiştirilmiştir..
Cihannur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 06-25-2018, 11:48   #182
Kullanıcı Adı
Cihannur
Standart
AK Parti ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan bugüne kadar 16 yıllık iktidarlarında 7 Haziran 2015 - 1 Kasım 2015 tarihleri arası hariç olmak üzere istedikleri yasayı istedikleri zaman meclisten geçirebilecek güce sahipti ve bunu yaptılar. Ayrıca AK Parti bugüne kadar 16 Türkiye bütçesini istediği gibi yapıp meclisten geçirebilecek güce sahipti ve AK Parti, iktidarı boyunca Türkiye bütçelerini meclisimizden rahatlıkla geçirerek yasalaştırabildi ve bütün bunları parlamenter sistem yürürlükteyken gerçekleştirdi.

Şimdi ise cumhurbaşkanlığı sistemine geçtik ve bu sistemin ilk milletvekilliği seçiminin sonucuna göre AK Parti'nin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın meclisten tek başlarına yasa çıkarabilecek gücü de Türkiye bütçesi geçirebilecek gücü de yok! Bu da açıkça şu anlama geliyor ki AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 yıllık iktidarları boyunca sahip oldukları güçten daha az bir güçle cumhurbaşkanlığı sisteminin ilk döneminde yollarına devam etmek durumunda kalacaklar. 24 Haziran 2018 Milletvekilliği Seçiminin kesin sonucuyla oluşacak milletvekilliği dağılımında zaman içinde AK Parti'nin salt çoğunluğu elde edeceği bir tablo oluşmadığı müddetçe de muhtemel 24 Haziran 2023 Seçimlerine kadar bu durum böyle devam edecek.

AK Parti'nin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mevcut durumdaki avantajı AK Parti ile MHP'nin Cumhur İttifakı kurmuş olmasıdır. Cumhur İttifakı önümüzdeki dönemde de devam ederse ülkemizde ciddi bir sıkıntı yaşanmadan istikrarlı bir yönetim sürdürülebilir.

Konu Cihannur tarafından (06-27-2018 Saat 20:20 ) değiştirilmiştir..
Cihannur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler... Lütfen konu içeriği ile ilgili kelimeler ekliyelim
adaletvekalkınmapartisi, ak parti, başkanlık sistemi, cumhurbaşkanlığı sistemi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




çarşamba çilingir webmaster blog çarşamba pasta

çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım