AK Gençliğin Buluşma Noktası
AK Gençlik Münazara AK Parti Gençliğin fikir akımı yaptığı bölüm.


Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 11-07-2007, 09:21   #1
Kullanıcı Adı
yolcu44
Standart Münazara Ligi Kuralları
[b]AKPARTİFORUM MÜNAZARA LİGİ KURALLARI İPUÇLARI VE DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ

1-) Münazaraya katılmak için Akpartiforum üyesi olmak ve bir takımın üyesi olmak yeterlidir.

2-) Münazara, hükümet ve muhalefet adı verilen iki takım arasında olacaktır. Hükümet konuyu savunan takım, Muhalefet konuya itiraz eden takımdır.

3-) Münazara için başlangıç duyurusunun yapılmasının akabinde, maçlar için konular açıklanır. Her takıma, konusunu ve savunma şeklini münazara yönetimi açıklar.

4-) Münazara konusu verildikten itibaren konuya hazırlık süresi 1 gündür.

5-) İtiraz ve soru: Takımların Soru ve İtiraz zamanları münazaranın son günüdü. Bu gün dışında diğer günler soru sormak itiraz etmek yasaktır. Takımlar soru ve itirazlarını ancak karşı tarafın görüşlerine karşı yapabilirler.

6-) SÖZ SIRASI:

-AÇILIŞ HÜKÜMET İLK KONUŞMA : Münazara ikinci günü ( Saat 20:00' e kadar )
-AÇILIŞ MUHALEFET İLK KONUŞMA : Münazara ikinci günü
-AÇILIŞ HÜKÜMET İKİNCİ KONUŞMA : Münazara üçüncü günü ( Saat 20:00' e kadar )
-AÇILIŞ MUHALEFET İKİNCİ KONUŞMA : Münazara üçüncü günü
-AÇILIŞ HÜKÜMET ÜÇÜNCÜ KONUŞMA : Münazara dördüncü günü ( Saat 20:00' e kadar )
-AÇILIŞ MUHALEFET ÜÇÜNCÜ KONUŞMA : Münazara dördüncü günü
-KAPANIŞ HÜKÜMET DÖRDÜNCÜ KONUŞMA : Münazara beşinci günü ( Saat 20:00' e kadar )
-KAPANIŞ MUHALEFET DÖRDÜNCÜ KONUŞMA : Münazara beşinci günü
-KAPANIŞ HÜKÜMET BEŞİNCİ KONUŞMA : Münazara altıncı günü ( Saat 20:00' e kadar )
-KAPANIŞ MUHALEFET BEŞİNCİ KONUŞMA : Münazara altıncı günü
-İTİRAZ VE SORU : Münazara yedinci günü


Münazara esnasında söz sırası yukarıda belirtilen şekilde olacaktır. Takım üyeleri sıra ile konuşmak zorundadır. Takım içi sıralamayı takımlar kendileri belirlerler. Bu kuralın ihlali münazaradan men sebebidir.

7-) Taraflardan birinin yazısı yollandıktan sonra diğer tarafın en kısa sürede cevap vermesi gerekmektedir. Karşı tarafı zor durumda bırakmak maksadıyla yapılan her türlü taktikler jüri tarafından olumsuzluk olarak değerlendirilecektir.

8-) Hükümetin açılış konuşmacısı,konuyu tanımlamak ve tartışmada ele alınış biçimini belirtmekle yükümlüdür.Tanım ; mantık dışı,tartışılamaz,çelişkili ve kendi kendini kanıtlar (tartışma zemini bırakmayan) nitelikte ise muhalefetin açılış konuşmacısı tanıma itiraz edebilir(jüriye bildirerek).Fakat tanım, yukarıda sayılan özelliklerden herhangi birine sahip değilse ve tartışılabilir nitelikte ise, sadece muhalefet tarafının işine gelmiyor diye, keyfi bir şekilde itiraz edilemez.

9-) Her iki tarafın son söz sahipleri, tarafların tezlerini toparlamak, özet halinde ortaya koymak ve karşı tarafın tezlerini nasıl çürüttüklerinin altını çizmek zorundadır.

10-) Münazarada karşı tarafın tezlerinin cevaplanması ve karşı tezlerle bunların çürütülmeye çalışılması temel görevlerden biridir. İtiraz edilmeyen tüm tezler geçerli sayılır. Tezlere karşı çıkmak, bu tezleri analiz etmek ve zayıf yanlarını göstermekle yapılır. Fakat karşı çıkarken sizin bu teze ne önerdiğinizi belirtebilmeniz artı puan olacaktır.Sadece eleştirmek yerine yapıcı tez geliştirebilmek olumludur.

11-) Münazarada esprili olmak artı puan kazandırır.Rakibinizin tüm yazısını küçük bir espri ile yerle bir edebilirsiniz.Fakat bu konuda da aşırıya kaçılmaması gerekir.Küçük ve düzeyli espriler artı puan kazandırırken,yersiz ve içeriksiz bir gösteriye dönüşen espriler antipatik gözükecek ve jüri tarafından negatif değerlendirilecektir.

12-) ARAŞTIRMANIN ÖNEMİ:

Eğer kazanacak bir yazı yazmak istiyorsanız,araştırma çok esas ve kaçınılmazdır.Rakibin,söylediklerinize karşı çıkmak için gerekli bilgiyi önceden bulduğunu varsayarsak,araştırmalarınızı söz haklarınızda ortaya koymanızı öneririm.Ertelenmiş bilgiler ilerleyen zamanlarda size pişmanlık yaratır.Bilginiz varsa ertelemeden söz hakkınız geldiğinde kullanın.Çünkü size ait bir bilgiyi en iyi siz ifade edersiniz.

Araştırma kaynaklarınız:

Kütüphaneler,dergi ve gazeteler,TV ve radyo,internet yada beyin fırtınası olarak tabir edilen karşılıklı yazışmalar olabilir.Takım üyeleri kendi içlerinde bu şekilde pratik yapabilirler.

13-) DEĞERLENDİRME REHBERİ VE KRİTERLER

- TEZLER: Her konuşmanın temeli uyumlu tezlerdir.Başarılı bir takımın sürekli olarak izleyiciyi ikna etmek üzere vurguladığı birleştirici bir savunması vardır.Aynı zamanda daha önceki tezlerle uyumlu olup aynı zamanda özgün olabilmekte önemlidir.Tezleriniz etkileyici olmakla birlikte mantıklıda olmalıdır.Giriş gelişme ve sonucunuz varsa gevelemiyorsanız doğru yoldasınız demektir

- İÇERİK: Ortaya bir tez koyduktan sonra,tezinizin geçerli ve ikna edici olduğunu kanıtlamak için örnekler vermelisiniz.Bu örnekler konuyla alakalı,ilginç ve mümkünse yenilikçi olmalı.Bunu yapabilmeniz içinde araştırma şarttır tabiki.

Tezler ve içerik bir yazının en önemli iki unsurudur ve değerlendirme bu temel üzerine yapılır.

- YALANLAMA/ÇÜRÜTME:
Çürütme, kendi tezinizi muhafaza ederken aynı zamanda karşı tarafın savunduğu tezin kritik noktasına etkili bir şekilde saldırabilme yeteneğidir.Karşı tarafın tezini zayıflatmak çok önemli bir kritiktir ve bu sizin tezinizle bütünleşmelidir.

- ÖZGÜNLÜK: Araştırmanın önemi yadsınamaz lakin yazınızın çeşitli kaynaklardan alıntı olması,sayfalarca süren sıkıcı istatistiki değerlerle bezenmiş olması size artı puan getirmez.Aksine yazıyı okuyanlar,konuyu net olarak kavrama zorluğu çekerler ve anafikirden uzaklaşırsınız.Bu sebeple mümkün olduğunca kendi kelimelerinizi kullanın.Uzun ve alıntı yazılar yazmak o yazının güzel olduğu anlamına gelmez.Bazen iki cümle iki sayfa yazıdan daha etkileyicidir.Özgünlük konusunu göz önünde bulundurmanızı temenni ederim.

- NÜKTEDANLIK: Nükte jüriyi ikna etmek için çok etkileyici olabilir ve konuşmaya bir şekilde dahil edilmesi yararınızadır. Yapacağınız espriler sizi diğerlerinden farklı kılar. Başarılı bir sunuş tarzınız varsa kesinlikle bir adım öndesiniz demektir.

- TAKIM ÇALIŞMASI: Unutmayınki biz sizi bir takımın parçası olarak değerlendireceğiz.Eğer ikinci yazıcı takım arkadaşının tezinden ayrılmışsa,kendi tezini geliştirmişse ya da takım arkadaşının tezini geçersiz kılacak bir yazı yazmışsa ceza alır.Siz takım olarak birbirinizi tamamlamak zorundasınız.Bu yüzden size verilen hazırlık süresinde iyi hazırlanmanız gerekmekte.Birinci üyenin yazdığını diğer takım arkadaşı örneklerle destekleyerek güçlendirmeli ve arkadaşını savunmalıdır.İşleyiş budur.

- YAZMA SIRASI: Takımlar için önemlidir.Takım üyeleri kendi aralarında,kendisine en uygun söz hakkını almalıdır.Bunu önceden belirlemelisiniz.

Konu hakkında en fazla bilgisi olan kişi, (örneğin) muhalefet üçüncü üyesi olursa haliyle yazma hakkı ona gelene kadar konunun işleyişi değişecek,rakip bastıracak ve ondaki bilgiler tamamen kullanılamayacaktır.Yada benzer şekilde son yazıcı, misyonu belli olduğundan (tezleri özetlemek,çürütmeleri jüriye sunmak,genel bir toparlama vs) son konuşmacı olacak kişi bunları göz önüne alarak bu role soyunmalıdır.

- MÜNAZARA DİLİ: Türkçe'dir.Yabancı kelime ve kavramların fazlalığı eksi puan sebebi olur. Forumda uygulanan yazım kuralları aynen geçerlidir.
Bizi etkilemek için "yaratıcı" demek yerine "creative" derseniz etkilersiniz fakat eksi yönde.

- MÜNAZARA SÜRESİ: Yedi gündür.



AKPARTİFORUM MÜNAZARA LİGİ VE JURİ EKİBİ

1) a-Münazaralar turnuva usulüne göre yapılacaktır. Her münazarayı kazanan takım bir üst tura geçecektir. Münazarayı kaybeden takım elenecektir. Turnuva takım sayısına göre eleme turlarından sonra Çeyrek final ---> Yarı Final ---> Final maçı ile turnuvaya son verilecektir.

b- Münazaralar lig usulüne göre yapılacaktır. Her münazarayı kazanan takım 2 (iki) puan kaybeden takım 1(bir) puan alacaktır. Tüm takımların karşılıkla maçları sonunda enfazla puanı alan takım münazara yı kazanacaktır..

2) Juri: Akpartiforum üyeleri arasında yeterli saygınlığı olduğu düşünülen 3 (üç) isimden oluşmaktadır. Jüri: Akpartiforum Münazara Ligi Başkanlığı tarafından belirlenmiştir. Jüri hakkında her hangi bir itirazda bulunulamaz.
Jüri Üyeleri: Mavera --- Ayşe42 --- jonathan749

3) Akpartiforum Münazara Ligi Yetkilisi: Mavera kullanıcı adlı üyedir.


YARIŞMAYA KATILAN HER ÜYE VE TAKIM BU KURALLARI KABUL ETMİŞ SAYILIR.

Ak Parti Forum Ekibi

 

yolcu44 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




çarşamba çilingir webmaster blog çarşamba pasta

çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım