AK Gençliğin Buluşma Noktası
Anketler Tüm anketlerimizi burada paylaşıyoruz.

Anketimiz: Sizce Turban,Tesettur ve Basortusu Iran daki gibi Zorlami olmali?
Zorla Olmali 6 10.17%
Zorla olmamali 15 25.42%
Herkes istedigi gibi giyinebilir 37 62.71%
Kararsizim 1 1.69%
Katılımcı sayısı: 59. Sizin bu Ankette oy kullanma yetkiniz bulunmuyor

Stil
Seçenekler

Alt 12-22-2007, 14:31   #11
Kullanıcı Adı
AKMURAT
Standart Sizce Turban Zorla mi? Olmali
Alıntı:
Necip Fazil Nickli Üyeden Alıntı
Öncelikle oldukça saçma bir anket olmuş diye düşünüyorum, yorum yazacakta değildim ama, bakıyorum forumda Şeyhülİslamlar var, fetva veriyorlar, bizde bunlara ayetler ile karşılık verelim ;

" la ikrahe fiddiyn " buyurulmuştur ayette, ama bizim yarım alimler dinden edeceklerya, bunun alır böyle öne sürerler.Bakın ayetin devamı nasıl geliyor;

Dinde zorlama yoktur. Doğru yol, sapıklıktan, hak batıldan ayrılıp belli olmuştur. Artık kim tağutu reddedip Allah’a iman ederse, işte o, kopması mümkün olmayan en sağlam tutamağa yapışmıştır. Allah her şeyi işitir, bilir. (Bakara 256)

Yani inanmayan için zorlama yokur. Dileyen iman eder, dileyen etmez. Ama İslami seçenler için, İslam kurallarına uymak zorunludur. Ama ülkemiz İslami kurallara göre yönetilmediği için böyle bir durum söz konusu değil.

Ayrıca Ayetler hakkında şahsi görüşlerimizi ortaya nasıl bukadar rahat koyuyoruz anlayamaıyorum. Bu işin " bence - sence " simi olur ?

VesseLam
Sana katiliyorum ayetler hakkinda sahsi gorus sunulmamali.Cunku bu kesin olan birseydir,kendi kafamiza gore yorumlamak cok yanlis olur.
Alt 12-22-2007, 14:32   #12
Kullanıcı Adı
AKMURAT
Alıntı:
aksavaşçı Nickli Üyeden Alıntı
Alıntı:
Gölge Nickli Üyeden Alıntı
Herkes istediği gibi giyinebilir dinde zorlama yoktur ....
kardeş eğer karşındaki müslüman değilse o zaman zorlama yoktur.ama karşındaki müslümansa dinde zorlama vardır.Peygamber Efendimiz eğer çocuklarımız namaz kılmıyorsa hafif hafif incitmeden dövün demiştir.(tabi 10 yaşındaysa)
Eee adamin icinde bunu yapma duygusu yoksa dini kabul etmiyorum diyip cikar isin icinden.O zaman ne olacak? :
Alt 12-22-2007, 14:33   #13
Kullanıcı Adı
Necip Fazil
Siz şahıs olarak zaten ceza veremezsiniz muhterem, Bakın İslamda " Kısas " vardır. Bir kişi cinayet işlemiş ise, buna karşılık o kişinin canının alınması caizdir. Ama bunu şahıslar yerine getiremez. Bu devlet eli ile olmalıdır. Bu meselede de aynı şekilde. Biz şahıslar olarak hiçkimseye birşeyler dayatma hakkına sahip değiliz.

Zorlama dediğimiz tabirler Ebu Hanife ve imam Şafi zamanında kullanılmıştır. Hanefi mezhebine göre, Namaz kılmayanlar için falaka cezaları vardır, Şafi mezhebine göre dahada ağırdır. Şimdi düz mantıkla baktığımız zaman, bize yanlış gibi gözüküyor ama, bu insanların ibadetlerini yerine getirmeyip, ahirette görecekleri azap bundan azmıdır? Bu zorlamada iki nedenledir. Bir tanesi kişinin ahiretini kurtarmak, diğeri, çevresine kötü örnek teşkil etmesini engellemek ...

Şimdi diyebilirsiniz ki, kişi zorla ibadetini yapıyorsa bunun bir anlamı varmıdır? Cevaben evet diyoruz. Çünkü Farzların riyasi olmaz. Allah c.c. Kur'an'da " Ey iman edenler!Sabırla ve namazla yardım dileyin! Şüphesiz Allah sabredenlerle beraberdir.(Bakara.153) buyurmuştur.

Ama eğerki insan, ben Allah'ın kurallarını tanımıyorum diyorsa, bu paşa gönlümün bileceği iştir. Müslüman değilim der, olay biter. O zamanda kimse kimseye zorlama yapmaz.Hem Müslümanım diyeceksin, hem kural tanımam ... İki yüzlü münafıklığın bir manası varmıdır yani?

VesseLam
Necip Fazil isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 12-22-2007, 14:33   #14
Kullanıcı Adı
AKMURAT
Zorla olmamali fakat surekli bikmadan usanmadan anlatilmali.
Alt 12-22-2007, 14:35   #15
Kullanıcı Adı
AKMURAT
Alıntı:
Siz şahıs olarak zaten ceza veremezsiniz muhterem, Bakın İslamda " Kısas " vardır. Bir kişi cinayet işlemiş ise, buna karşılık o kişinin canının alınması caizdir. Ama bunu şahıslar yerine getiremez. Bu devlet eli ile olmalıdır. Bu meselede de aynı şekilde. Biz şahıslar olarak hiçkimseye birşeyler dayatma hakkına sahip değiliz.

Zorlama dediğimiz tabirler Ebu Hanife ve imam Şafi zamanında kullanılmıştır. Hanefi mezhebine göre, Namaz kılmayanlar için falaka cezaları vardır, Şafi mezhebine göre dahada ağırdır. Şimdi düz mantıkla baktığımız zaman, bize yanlış gibi gözüküyor ama, bu insanların ibadetlerini yerine getirmeyip, ahirette görecekleri azap bundan azmıdır? Bu zorlamada iki nedenledir. Bir tanesi kişinin ahiretini kurtarmak, diğeri, çevresine kötü örnek teşkil etmesini engellemek ...

Şimdi diyebilirsiniz ki, kişi zorla ibadetini yapıyorsa bunun bir anlamı varmıdır? Cevaben evet diyoruz. Çünkü Farzların riyasi olmaz. Allah c.c. Kur'an'da " Ey iman edenler!Sabırla ve namazla yardım dileyin! Şüphesiz Allah sabredenlerle beraberdir.(Bakara.153) buyurmuştur.

Ama eğerki insan, ben Allah'ın kurallarını tanımıyorum diyorsa, bu paşa gönlümün bileceği iştir. Müslüman değilim der, olay biter. O zamanda kimse kimseye zorlama yapmaz.Hem Müslümanım diyeceksin, hem kural tanımam ... İki yüzlü münafıklığın bir manası varmıdır yani?

VesseLam
;)
Alt 12-22-2007, 14:38   #16
Kullanıcı Adı
Necip Fazil
Bu arada şunuda belirteyim, Zorlama en son yapılacak iştir. Önce tebliğ yapılmalıdır, AKMURAT'ın dediği gibi.

VesseLam
Alt 12-22-2007, 14:40   #17
Kullanıcı Adı
AKMURAT
Alıntı:
Bu arada şunuda belirteyim, Zorlama en son yapılacak iştir. Önce tebliğ yapılmalıdır, AKMURAT'ın dediği gibi.

VesseLam
Necip Fazilcigim birey isi o raddeye getirmisse.Zorlama yapilana kadar uymamissa zorlama yapildigi anda dini kabul etmiyorum derse ne olacak?O zaman artik yapacak birsey yok degil mi?
Alt 12-22-2007, 14:42   #18
Kullanıcı Adı
Meftun
Alıntı:

VesseLam
şahıs olarak ceza uygulayamayacağımı biliyorum zaten...şeriatla yönetilmediğimiz için bu tartışma ülkemiz için absürd oluyor ama mesela iranda felan başını örtmeyen ceza alıyor yani bu ne kadar doğru onu anlayamıyorum.yanlış anlaşılmasın falaka cezalarını falan biliyorum.mesela zinada recme kadar giden cezalar var.bu dünyada günahlarının cezalarını çeksinler ki öbür dünyada bunun bedelini ödemek zorunda kalmasınlar diye yapılıyor.ama başörtüsünde insana ne gibi bir dayatma yapabilirsin ki görüyoruz işte irandakileri güya başörtülü bir tutam perçem önden çıkıyor falan.yani tebliğ etmek anlatmak daha doğru değil mi?tabii şeriat açıkça birşey diyorsa karşı çıkmam imkansız da şuan sadece sorguluyorum.umarım derdimi anlatabilmişimdir :
Meftun isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 12-22-2007, 14:43   #19
Kullanıcı Adı
Necip Fazil
O zaman yapılacak şey " Sizin dininiz size, benim dinim banadır " hadisini uygulamaktır.

VesseLam
Alt 12-22-2007, 14:45   #20
Kullanıcı Adı
AKMURAT
Alıntı:
O zaman yapılacak şey " Sizin dininiz size, benim dinim banadır " hadisini uygulamaktır.

VesseLam
yani demek istedigim su,sonucta boyle dedi diye onlari dislamayacagiz degil mi?Ya da hor gormeyecegiz?Islam sevgi degil midir?
Bu arada senin sohbetin cok guzel ya :D

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)