AK Gençliğin Buluşma Noktası

Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 03-25-2011, 10:49   #1
Kullanıcı Adı
El Emin
Standart Tasavvufun bereketli asırları
XII-XIV. yüzyılların tasavvuf tarihi açısından temel özelliği, tarikatların oluşum safhalarını kapsamasıdır. Bu gün İslam dünyasında yaygın olan tarikatların kurucu pirlerinin büyük bir çoğunluğu bu yıllarda yaşamış, daha sonraki yıllarda kurulup gelişecek olan tasavvufi müesseselerin ilk tohumlarını atmışlardır.




Konya'yı dünyanın en cazibeli şehri haline getiren Selçuklu yönetimi, Afganistan'ın Belh şehrinden Mevlana'yı (öl. 673\1273), İspanya'nın İşbiliye kentinden Muhyiddin ibn-i Arabi'yi (öl. 638\1240)aynı noktaya çekebilmiştir.

Orta Doğu'da Abdülkadir-i Geylanî'nin sohbetleriyle mayalanmaya başlayan Kadirîlik, Şihabüddin Sühreverdî'nin eserleriyle oluşum safhasına giren Sühreverdîlik, Basra'da Ahmed-i Rifaî ile temelleri atılan Rifaîlik bölgenin temel tarikatları olarak karşımıza çıkmaktadırlar. Orta Asya'da Ahmed-i Yesevî'nin hikmetleriyle örülen Yesevîlik, Necmuddîn-i Kübra'nın ferasetiyle şekillenen Kübrevîlik, biraz geç de olsa Bahaeddin Nakşîbend ile tarih sahnesine çıkan Nakşîbendîlik aynı dünyanın esrarını araştırıyordu.

Orta Anadolu'da durum bundan farklı değildir. Burada da pek çok ilmî, felsefî ve bedîî faaliyetin var olduğu görülür. Dîvan-ı Hikmet'in Türkçe manzumeleriyle bu dünyaya giren dervişler, Fusûlü'l-hikem ile Fütühatü'l-mekkiyye'nin Arapça üslubuyla daha değişik bir dünyayı tanımış, Farsça Mesnevî ve Dîvan ile şiirle hikmetin sonsuz yorumlarına ulaşmıştır. “Oku” emri ile başlayan Kur'an ile “dinle” uyarısı ile söze giren Mesnevî birbirini tamamlamış, eğitim ve öğretimin iki temel unsurunu ortaya koymuşlardır.

Bu dönemin insanı, bütün sıkıntılarına rağmen Avarifü'l-Maarif sahibi Şihabüddin-i Süherverdî'yi, Usûl-i Aşere yazarı Necmuddîn Kübra'yı, Makalat sahibi Hacı Bektaş-ı Velî'yi görme, tanıma, onların söz ve sohbetlerini dinleme fırsatını da elde edebilmiştir.

Hazırlayan: Ahmet Çolak

 

El Emin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




çarşamba çilingir webmaster blog çarşamba pasta

çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım