![]() |
#1 |
![]() Sınıf öğretmenlerine İngiltere'de ihtiyaç var
Yurt dışındaki Türk okullarına yeterli öğretmen ve kitap desteği sağlanmadığı takdirde, "Türkçe" yabancı dil konumuna düşüyor, Türk kimliği de devam ettirilemiyor ![]() İngiltere Türk Dili Kültürü ve Eğitim Konsorsiyumu Başkanı Arzu Şevket ve yönetim kurulu üyeleri, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetkililerini ziyaret ederek, öğretmen ve kitap sorunlarını dile getirdi. Şevket, Müsteşarlık, Talim ve Terbiye Kurulu ile Dış İlişkiler Genel Müdürlüğündeki ziyaretlerin ardından AA muhabirine konuya ilişkin bilgi verdi. İngiltere Türk Dili Kültürü ve Eğitim Konsorsiyumu'nun 2003 yılında kurulduğunu ve İngiltere'de faaliyet gösteren 24 okulun üyeleri olduğunu kaydeden Şevket, bu okullarda 3 bin civarında Türk öğrencinin öğrenim gördüğünü ifade etti. Konsorsiyumun bu okullarda, Türk dili ve kültürü konusunda daha etkili çalışmalar yapmak, altyapılarını standartlaştırmak ve güç birliği sağlamak amacıyla oluşturulduğunu belirten Şevket, İngiliz müfredatına uygun 70 saatlik Türk dili ders programı hazırladıklarını anlattı. Şevket, okullarda, bulundukları bölgeye göre haftada 2-3 saat Türk dili dersi verildiğini, ayrıca aktivite sınıflarında Türk kültürüne uygun dersler işlendiğini kaydetti. Bu okullarda görev yapmak üzere Türkiye'den gönderilen öğretmenlerin genellikle branş öğretmenleri olduğunu söyleyen Şevket, şöyle konuştu: ''Orada yaşayan Türk çocuklarının yabancı dili, belli bir yaşta sonra Türkçe oluyor. Yani anadili Türkçe dahi olsa çocuklar okumaya başladıkları andan itibaren İngilizce, onların anadili yerine geçiyor ve Türkçe ikinci dil oluyor. Bu durumda branş öğretmeni faydalı bir şey yapamıyor. Çünkü küçük yaştaki çocuklarla çalışmak zorundalar. Bizim sınıf öğretmenlerine ihtiyacımız var. Anadili öğretmeninin bir sınıf öğretmeni olması daha iyi olacak. Ayrıca kültürümüzü de devam ettirmek istiyoruz folklor öğretmenlerine de ihtiyacımız var. Çocuklarımız kimliklerini kaybetsin istemiyoruz.'' Şevket, çocukların Türkçe'yi öğrenmeleri konusunda kitap sıkıntısı da yaşandığını ifade ederek, sorunların çözülmesi talebinde bulunduklarını, yetkililerin sorunların çözümü için çalışılacağını illettiklerini belirtti. (AA)
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |