AK Gençliğin Buluşma Noktası
Star ve HaberTurk "Star" ve "HaberTurk" gazetesi köşe yazıları.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 08-12-2008, 11:53   #1
Kullanıcı Adı
Ak_Kelebek
Standart Süper devlet Rusya
GÜNEY Osetya tek taraflı kararla Gürcistan’dan ayrıldığını ilan ediyor, Gürcistan’ı bölmek için Osetleri destekleyen Rusya Gürcistan’a saldırıyor.

Rusya’nın 23 bin, Gürcistan’ın ise sadece 128 tankı var! Rusya’nın 1080 savaş uçağı var, Gürcistan’ın ise sadece 8 tane!

Askeri sonuç almak için Rusya’nın ordusunu küçücük Güney Osetya’ya sokması bile yeterdi. Ama korkunç bir savaş başlattı. Gürcüler Güney Osetya’dan çekildiği halde Rusya savaşı sürdürdü, Güney Osetya dışındaki Gürcü şehri Gori’yi harabeye çevirdi, Karadeniz sahilindeki Gürcü limanı Poti’yi bombaladı, Gürcistan’ın kabul ettiği ateşkesi Rusya reddetti...

Korkunç bir insani facia yaşanıyor.

Bu satırlar yazılırken Rus ordusu Abhazya’ya da girmişti!

Belli ki, Rusya, Gürcistan’a korkunç bir meydan dayağı atarak bütün Kafkas milletlerine gözdağı veriyor!

Petrol ve Kafkasya

Tabii akla ilk gelen faktör Kafkas petrolleridir, Azerbaycan’ın güvenlik ve istikrarıdır, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattıdır, bu hattın üç ülkeyi ve Batı’yı birbirine bağlamış olmasıdır!

Rusya bu savaşı 7 Ağustos akşamı başlatmıştı; 5 Ağustos akşamı Erzincan’a bağlı Refahiye ilçesi civarında Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattına bir sabotaj yapıldı! Çıkan yangın dört günde söndürülebildi. Dünyada petrol fiyatlarının tırmanmasına yol açacak çapta bir sabotajdı.

Ve PKK, Fırat Ajansı vasıtasıyla yaptığı açıklamada “Bu sabotajı biz yaptık” diye üstlendi! Dün de PKK yine Erzincan’da 9 askerimizi şehit etti.

‘Zamanlama’ faktörü elbette Rusya’nın savaşıyla PKK’nın eylemleri arasında bir ilişki olduğunu söylemek için yeterli değildir ama PKK’nın bu sabotajı üstlenerek ve saldırıyı yaparak güttüğü siyasi amaç dikkat çekicidir.

PKK bölgedeki büyük stratejilerde denkleme girmek istiyor.

“Enerji kaynakları ve sevk güvenliği” çağımızda başlı başına stratejik bir faktördür!

Kafkasya’nın stratejik önemini de dikkate aldığımızda, Rusya’nın Gürcistan’a karşı ölçüsüz güç kullanması, Moskova’nın yeniden “Süper devlet siyaseti” izlediği kaygısını yaratıyor.

Tarihin dersleri

Mustafa Kemal ve arkadaşları, Milli Mücadele’de Bolşevik Rusya’dan ve İslam dünyasından ciddi boyutlarda maddi ve siyasi destek almıştır.

Bolşevik Rusya, Boğazlar’da tam Türk egemenliğinin kurulması, İngilizlerin tamamen çekilmesi tezini destekliyordu.

Tarihçi Stefan Yerasimos’un belirttiği gibi, Türkiye Lozan’da “Bolşevik Rusya’yı hayal kırıklığına uğratarak Batılı güçlerle anlaştı”, Boğazlar konusunda İngiliz tezine yaklaştı!

Kemalist Ankara, Boğazlar ve Karadeniz’de Rusya ile tek başına karşı karşıya kalmaktansa, Lozan’da İngiltere ile anlaşmayı doğru bulmuştu; haklı olarak.

Bunun devamında NATO üyeliğimiz vardır.

Tarih gösteriyor ki, Rusya, çevresinde kaygılar yaratan bir “süper devlet” siyaseti izlerse, kendisine karşı ittifaklara yol açıyor! Ukrayna’nın ve Türkiye’nin Gürcistan’a hemen insani yardım göndermelerinin anlamı budur.

Demek ki:

- Rusya’yı tahrik etmemek gerekir, Saakaşvili maalesef bu hatayı yapmıştır.

- Batı, Rusya’nın süper devlet siyaseti izlemesi halinde ekonomik alanda ciddi karşılıklar vereceğini belli etmelidir.

- Rusya süper devlet siyaseti değil, iş zihniyetine dayalı dostluk ve işbirliği siyaseti izlemelidir; Türkiye’nin de arzusu budur elbette.


Taha AKYOL
milliyet

 

Ak_Kelebek isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 08-12-2008, 11:57   #2
Kullanıcı Adı
muhafazakargenc
Standart Süper devlet Rusya
Burada yazılanlara katılmıyorum. Savaşı Rusya istemedi. Abd ve Ab Gürcistan'ı Rusya'nın öününe attı. Saakasvili kendi istedi. Ona klamış bir durum değil neymiş ülkesinin toprak bütünlüğünü sağlayacakmış. Bu onu aşacak bir durumdur. Ve Abhazya'da ,Güney Osetya'da Bağımsızdır. Kendi Memleketim Abhazya için söylüyorum. Abhazya bağımsız olacaktır. Tamamen bağımsız. 1993'de Gürcü ordularını nasıl geri püskürttüysek bugünde aynısını Rusya olsun olmasın yaparız.
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi