AK Gençliğin Buluşma Noktası

Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 07-22-2020, 21:24   #1
Kullanıcı Adı
Cihannur
Standart Ufuk Ulutaş - Ayasofya'ya İade-i İtibar
Ufuk Ulutaş



Ayasofya'ya İade-i İtibar


Yıllarca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapmış Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul’un incisi mabed konusundaki hassasiyetinin realiteye dönüşmesi ile on yıllardır devam eden özlem son buldu. Danıştay 10. Dairesi’nin iptal kararıyla Ayasofya’nın tekrar ibadete açılmasının yasal alt yapısı hazırlandı. Bu konuda Türk toplumunda yaygın bir mutabakat da söz konusu idi, bunu ekranlara yansıyan meclis görüntülerinde gözlemledik. Türkiye egemenlik haklarını kullanarak hem Ayasofya’ya iade-i itibar yapmış oldu hem de milletin mutabık olduğu bir talebi yerine getirmiş oldu.

Kararın öncesinde ve sonrasında gerekli-gereksiz birçok tartışma da çıktı. Fakat bu tartışmalardan çekinip müzeye çevrilmeden önce yarım milenyum cami olarak kapılarını açmış mabedi kaderine terketmek de adil değildi. Aslında Ayasofya’ya değer verenlerin hangi dinden olursa olsun, bir mabedin müzeye çevrilmesinden rahatsızlık duyması gerekiyordu. 1000 yılı aşan tarihiyle, her vakıf senedine mabed olarak işlenen bir yapının müzeye çevrilmesi en başta yapının bânilerine saygısızlıktı.

Kararın, İstanbul’un altının ve üstünün egemenlik haklarını tek başında elinde bulunduran tek merci olan Türkiye Cumhuriyeti’nin kararı olduğunu hatırlatmak lâzım. Türkiye’nin kararını sorgulayanların öncelikle bu gerçeklikle yüzleşmesi lâzım. Mabedi 500 senelik aslına rücu ettiren Türkiye hem egemenlik haklarını kullanmış hem de Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan bir yapıyı orijinal hâline restore etmiştir. Hatta giriş ücretlerini kaldırarak daha fazla insanın bu muhteşem yapıyla kucaklaşmasının önünü açmıştır. Aksi yönde hezeyan sergileyenler, aslında hâlâ 567 sene önce meydana gelmiş bir fetihle hâlâ yüzleşemeyenlerdir. İstanbul İli, Fatih İlçesi, Ayasofya Cami’ne dair tek söz söyleme mercii 567 senedir Osmanlı ve mirasçısı Türkiye Cumhuriyeti’dir.

Sekülerlik tartışmaları da tıpkı takvimlerini 28 Mayıs 1453’te dondurmuşların sürreal tartışmaları gibi yapay ve gerçeklikten uzak. Türkiye’de kimse Türkiye’yi bildiğini sananlar gibi sekülerlik tartışması yapmıyor. Kaldı ki Ayasofya bir sekülerlik meselesi değil bir egemenlik ve tarihe saygı meselesidir. Kendinizi iyi hissedecekseniz siz yine de sekülerlik tartışması yapabilirsiniz tabi, bu esnada müslim-gayri müslim milyonlarca insan Ayasofya’yı ziyaret edecek, kimisi ibadet edecek kimisi de şaheseri temaşa edecek.

Son olarak Ayasofya’nın aslına rücu kararından Batı’da cami kapatma meşruiyeti çıkaranlar acaba Batı’da yüzyıllık hiçbir caminin hâlihazırda kapalı ve perişan hâlde olmadığını mı düşünüyor? Merak edenler en çok gürültü çıkaran Yunanistan’ın kültürel-tarihî mirasa nasıl sahip çıktığına hızlıca bakabilirler. Ayasofya ile Mescid-i Aksa benzerliği kurmaya çalışanlara ise biraz tarih ve uluslararası hukuk okumayı, bir terimler sözlüğünden de egemenlik, tanınma, işgal kavramlarına bakmayı tavsiye ediyorum. Bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp…

Kaynak

Akşam 13.07.2020

 

Cihannur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla

Etiketler... Lütfen konu içeriği ile ilgili kelimeler ekliyelim
aslına rücu ettirildi, ayasofya, ayasofya camii, ayasofya'ya, hasret sona erdi, iade-i itibar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




çarşamba çilingir webmaster blog Pendik Oto Ekspertiz çarşamba pasta