AK Gençliğin Buluşma Noktası

Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 11-13-2015, 16:10   #1
Kullanıcı Adı
Cihannur
Standart Vedat Bilgin - Muhafazakâr Modernlik
Vedat Bilgin



Muhafazakâr modernlik


Muhafazakâr modernlik dediğimiz olay AK Parti’nin kendisini muhafazakâr demokrat olarak tanımlamasıyla doğrudan ilgili olmaktan öteye bir şeydir. Bu durum, toplumsal gelişme aşamaları içinde AK Parti’nin siyaset sürecinde durduğu yer, temsil ettiği gelenekle ilgilidir.

Batılılaşma hareketleri başarısız olup, topluma karşı bir siyaset alanı olarak devleti tahkim ederek onun üzerinde bir zümre tarafından tahakküm kurulmasına fırsat verince, demokrasiye doğru atılan ilk adımla birlikte muhafazakâr modernlik süreci başlamıştır.

Batılılaşma politikalarının devlet zırhına bürünüp baskı altına aldığı toplumun kendi kültürünü ve kimliğini korumaya yönelik muhafazakâr tavrı, demokratikleşme sürecinde yenilik yaratarak kapalı/baskıcı siyasal yapıyı dönüştürecek politikaları harekete geçirdiği gibi, toplumun geleneksel farklılıklarını başta ekonomi olmak üzere her kurumsal yapıda yeniden farklılaştırarak üretmesine imkân sağlamıştır.

Demokrasi ve muhafazakârlar

Demokrat Parti ve Adalet Partisi bu sürecin ilk taşıyıcıları konumundadır; fakat bunu bir siyaset hâline getirme arzusu ancak Özal’ın siyaset sahnesinde yer almasıyla söz konusu olacaktır. Eski yapının güçlü kurumsal ilişkilerinin direncinin kırılarak, muhafazakâr modernliğin güçlü bir dalga hâlinde yükselmesi için 2000’li yıllara kadar beklemek gerekecektir.

“Türk modernleşmesinin muhafazakâr karakteri siyasette demokrasi, kültürde yerlilik, ekonomide büyüme ilkelerine dayanmaktadır. Bunun içindir ki; muhafazakâr modernleşmenin itici gücü doğrudan demokrasidir.”

Bu kavramın, modernleşmeye hâlâ Avrupa merkezli bir mesele, dahası Batıcılık gibi Avrupalı olmaya özenen, kendi halklarını devlet zoruyla birtakım ‘kültürel devrimler’ yoluyla Avrupa’ya benzetme idealine inananlar için hiçbir şey ifade etmediği açıktır. Muhafazakâr modernleşme kavramına eski ideolojik çerçeveden yapılan ve yapılacak itirazların hiçbir anlamı yoktur; çünkü onlar ‘çoklu modernleşme’ denilince, sadece Batı’ya inanmış adamın psikolojisiyle tepki verdikleri için böyle bir şeyin var olabileceğini dahi düşünemeyecek durumdadırlar.

Batı dışı toplumların modernleşme süreçleri; o toplumların tarihinin, kültürel varlığının, toplumsal geleneklerinin ürettiği olaylara bağlıdır. Bu bakımdan aslında ‘çoklu modernleşme çoğul tarihlerin neticesi sayılmalıdır’ fikri, bir anlamda yabancı olmadığımız ‘tarih boşuna yaşanmış bir şey değildir’ düşüncesini hatırlatmaktadır.

Kültürün gücü

Aslında muhafazakâr modernlik yeni bir olay değildir. Japon modernleşmesi, Batı dışı toplumlar içinde bu konuda ilk tecrübe sayılabilir. Bundan yaklaşık yüz yıl sonra diğer dünyaların farklı modernleşme hareketleri arka arkaya yaşanmaya başlamıştır.

“Burada can alıcı soru şudur: Farklı tarihler, farklı kültürler neden farklı modernlikler yaratmasın? Bu soruya dünyanın farklı iklim ve renkleriyle verilen cevabı Türkiye’nin resmi aydınları, elitleri bir türlü anlamaya yanaşmamıştır; çünkü Tanzimat aydınlarından bu yana mesele modernleşmek değil Avrupalılaşmak daha sonra ise Batılılaşmak olarak tanımlanmıştır. Bu meselenin bir yönüdür. Diğer yönü ise Türkiye’de muhafazakârlık ve modernlik arasındaki ilişkide saklıdır.”

Batılılaşmacı siyasal kadro, bir halkın kültürünü zorla değiştirince o halkın gelişeceği fikrine sarılmıştır. Çağdaş kültür teorilerinden bilindiği gibi ‘kültür ikâme edilecek bir nesne olmadığı’ gibi, ithal edilebilir bir şey de değildir. Bir kültürü değiştirmeye kalkmak ancak onda tahribat yaratır, asla onu istenilen biçime dönüştürmez; değiştirilmeye çalışılan kültür, güçlü bir yapıya sahipse direnir, farklı tepkiler verir, içine kapanır veya değiştirmek isteyenlerin götürmek istediği istikametin dışında yeni mecralar yaratabilir. Bugün muhafazakâr modernlik denilen olay tam da bunu anlatmaktadır.




Kaynak

Akşam 12.11.2015

 

Cihannur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 09-24-2017, 14:43   #2
Kullanıcı Adı
Sefer1
Standart
sağol
Sefer1 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




çarşamba çilingir webmaster blog Pendik Oto Ekspertiz çarşamba pasta