AK Gençliğin Buluşma Noktası
Bugün ve Sabah "Bugün" ve "Sabah" Gazetesi köşe yazıları.

Stil
Seçenekler

Alt 11-12-2008, 10:23   #1
Kullanıcı Adı
siyah gül 07
Standart Yaşar Nuri ve başörtüsü (NAZLI ILICAK)
Antalya'ya giderken, uçakta, Yaşar Nuri Öztürk'e rastladım. Dindar camia Öztürk'e biraz küskün. Siyasete karışmadan önce, sempatizan kitlesi daha genişti. Bunun sebebi, başörtüsü konusundaki tavrı diye düşünüyorum.
Öztürk ile gündemden hiç düşmeyen başörtüsü meselesini konuştuk. İşte söyledikleri:
"Ben, başörtüsü dinin emri diyenlere kızıyorum. Mehmet Aydın gibi bir 'yorum' farkından ve 'tercih'ten söz edilse, bu tercihe saygı gösterilmesini elbette savunurum. Dinde başörtüsü konusunda icma yok. Sözgelimi İmam Malik, Hanefi fıkıhından Cassas, Tabiyundan, yani Sahabe'yi izleyen nesilden Said Bin Cübeyir, başörtüsünü Kur'an emri değil örf olarak değerlendiriyor. 'Kadın başını açarsa kerahet olur' diyorlar. 'Hoş karşılanmaz' anlamında."
Yaşar Nuri Öztürk'ün ko
nuşması, zihnimde bir ışık yanmasına vesile oldu. Acaba, "Başörtüsü dinin emridir" şeklinde kesin bir hüküm ifade edilmese, "Biz böyle yorumluyoruz ve örtünmeyi tercih ediyoruz" denilse, tartışma sona erer ve başörtülü kızlarımız tercihleri doğrultusunda hayatlarını sürdürme ve okuma özgürlüğüne kavuşurlar mı? Çünkü, "Yorum "ve "tercih", Anayasa Mahkemesi'nin, "başı açıklara dayatma olabilir" gerekçesini de çürütüyor.
Fethullah Hoca'nın "füruattandır" (İçtihadi bir mesele) demesi de böyle bir orta yol arayışını yansıtıyordu zaten.

12 Kasım 2008 Çarşamba

siyah gül 07 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 11-12-2008, 15:10   #2
Kullanıcı Adı
siyah gül 07
Bir ilahiyatçı olarak yapmış olduğu yorumla sadece kafaları karıştırmakta olduğunu düşünüyorum kendisinin ayet açık ve nettir baş örtüsü dinin emridir inanmayan birine isae söyleyecek sözümüz yok çünkü inanmayanı inandırmak zordur tekrar araştırmasını önermekten başka çaremiz olduğunu sanmıyorum
siyah gül 07 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)