AK Gençliğin Buluşma Noktası
Sağlık Sağlığımızla ilgili bütün paylaşımlar bu bölümümüzde.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 11-20-2007, 15:30   #1
Kullanıcı Adı
selahattin_ay
Standart Yemekten sonra ağrı (Sorularınızın yanıtları)
Uzm. Dr. Nevzat Aksoy,Gastroenterohepatoloji ve iç hastalıkları ile ilgili sorularınızı cevapliyor

Oğlum iki aydır “sabahları karnım ağrıyor” diyor, yemekten sonra karnında şişlik oluyor, gazı oluyor. Endoskopi yapılmadan teşhis konulabilir mi? Çocuk 9 yaşında nereye götürmeliyim?

Küçük bir çocukta yemekten sonra olan ağrıların en sık görülen nedenlerinden biri bağırsak parazitleridir. Çok uzun tetkiklere başlanmadan önce bir hekime danıştıktan sonra parazitlere karşı ilaçların kullanılması ve evde içilen suyun iyi kalitede olup olmadığının araştırılması önemlidir. Bu basit önlemlere rağmen yakınmalar geçmiyorsa bir Çocuk Hastalıkları veya Çocuk Gastroenterolojisi Uzmanı tarafından ayrıntılı incelemeler başlatılmalıdır.

Benim şikayetim; genelde sabahları bulantı ve kusunca rahatlama, sabah uyanınca bulantı oluyor. Kusunca safra gibi acı-sarı bir su ve köpük geliyor ağzıma. Bununla alakası var mı bilmiyorum ama baş ağrılarım da çok fazla. Özellikle başımın sol tarafında fasulye kadar bir şişlik var. Bunun ağrıdığını hissediyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

Sabah bulantı ve kusmaları sıkıntı ve stresle ilgili olabileceği gibi gebelik gibi fizyolojik bir durumda da olabilir. Bunun dışında midenin endoskopik olarak görülmesinde de yarar vardır. Böylece gerekli tedaviniz planlanabilecektir. Gereksiz tedavilerden kaçınabilmek için endoskopinizin bir Gastroenterohepatoloji Uzmanı tarafından yapılmasına özen gösteriniz.

Bir senedir kabızlık şikayetim var. Doktora gittim, hapla tedavi gördüm. Hiç faydası olmadı. Karnım çok kötü şişiyor. 2-3 günde anca tuvalete çıkıyorum, onda da gene rahatlayamıyorum. Önce karnım bile yoktu şimdi kilo aldım. Karnımda çok ağrı oluyor. Ne yapmam lazım?

Kabızlık özellikle kadınların ortak derdidir. İlaçlardan önce kabızlığa neden olabilecek durumlar araştırılmalı ve daha sonra tedaviye geçilmelidir. Karında ağrı ve kabızlık için kolon grafisi çektirmeniz ve bir Gastroenterolog tarafından takip edilmeniz yararlı olacaktır.

Basur hastasıyım; iki tane çatlağım, iki tane memem vardı. Ameliyat oldum, memenin bir tanesini almamışlar zararsız diye. Çatlağımın biri kapanmadı. 6 ay içinde tekrar ameliyat oldum. Sancılarım hala devam ediyor, arada kanamalarım oluyor. Sürekli karnım şişiyor, gaz oluşuyor. Bu da beni rahatsız ediyor. Dikişli ameliyat oldum ne yapmam lazım?

Karında şişkinlik ve gaz varlığında İBS (eski deyimle spastik kolon) düşünülebilir. Bu arada ilgili başlıklar bölümünde “Doktor bey, bende kolit var!” başlıklı yazımı okuyunuz lütfen. Karın şişliği ile basur ve çatlakların bir ilişkisi yoktur. Bu yakınmalar nedeniyle takip ve tedavi edilmelisiniz. Bunun dışında basur ve fissür (çatlak) nedeniyle Genel Cerrahi Uzmanınca değerlendirilmelisiniz.

23 yaşındayım. Yeni nişanlandım, eşimle korunarak birlikte olduk. Ama bu ay adet olmadım. Test yaptım, negatif çıktı. Nedeni nedir? Ayrıca ilaç kullanıyorum, ilaca adet olmadan 2 hafta önce başlamıştım. Adet günüm gelince ilaç alımını kestim. Ama 3 gün geçti halen olmadım. Neden olabilir?

Her kadında dönem dönem adet düzensizlikleri olabilir. Bunun kısa süreli olması genelde bir sorun yaratmazsa da uzun süreli olanların araştırılmasında yarar vardır. Bu nedenle önümüzdeki günlerde adet görmeyecek olursanız ilgili branş hekimine görünmeniz yararlı olacaktır.

5 gündür aralıklarla midem bulanıyor. Buna ne sebep olabilir?

Bulantı yakınması yediğiniz bir besinden, sistemik bir hastalıktan veya bizzat midenin kendisinden gelişen bir durum olabilir. Eğer bulantı hissi geçici ise zaten sorun olmayacaktır. Ancak sebat ediyorsa (İç Hastalıkları Uzmanlarınca) araştırılması önerilir.

Sanırım ‘yediklerini çıkarma’ yani halk dilinde ‘manken hastalığı’ olarak bilinen Anoreksiya hastalığı hakkında bilgi verir misiniz? Sonuçları ne olabilir? Ben iki yıldır bunun üstesinden gelemedim. Ne yapmalıyım?

Anoreksiya Nervoza, kişinin kilosu normal ya da az olsa bile yemek yiyeme ve yediklerini çıkarmaya verilen isimdir. Oldukça karmaşık bir durum olan bu hastalıkta tek başınıza yapılacak pek bir şey olmadığından tedavinizin Psikiyatri ve İç Hastalıklar Uzmanı ile birlikte ele alınması gereklidir.

Ben 23 yaşında bir öğretmenim. Midemde Helicobacter pylori bakterisi oldu yapılan testler sonunda. Çeşitli doktorlara gittim ama bir sonuç yok. Tedavi ne sekildedir? Nasıl bu hastalıktan kurtulabilirim? Bana Helipak 14 diye bir ilaç tavsiye edildi. Bu ilaç tedavisi uygun mudur?

Midede H. pylori’nin bulunması bir hastalık durumu değildir. Eğer ülseriniz var ise antibiyotik tedavisi ile mikrop yok edilmelidir. Bu mikroorganizmayı yok etmek için 3 ilacın bir arada kullanıldığı tedaviler uygulanıyor ve %80-90 oranında mikrop yok edilebiliyor. Ancak bu mikroorganizma midenizde olsa bile mutlaka yok etmek gerekli olmayabilir. Bazı özel durumlarda bu mikrobun yok edilmesi gerekir. Bu konu ile bağlantılı olarak “İlgili başlıklar” bölümünde yazdığım “Helicobacter pylori” başlıklı yazımı okursanız ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. Bunun dışında bu mikrop ile ilgili çok sayıda gereksiz ilaç kullanmamak için bir Gastroenteroloji Uzmanına görünmelisiniz.

Reflü şikayetim var bu durum ilaçla nereye kadar iyi olabilir? Bu ilaçları, antidepresan ilaçlarla birlikte kullanabilir miyim?

Mide asidinin yukarıya yemek borusuna kaçması sonucu gelişen yakınmalarda genel önlemlerin yanı sıra asit azaltıcı ilaçlarla tedavi uygulanır. Ancak uygulanacak tedavinin şekli ve süresi önemlidir. Son zamanlarda reflü hastalığının tedavisi yönünde gereksiz birçok yöntem önerilmeye başlandı. Bu konuda yapılan yanlışlıklardan kaçınabilmek için mutlaka bir Gastroenteroloji Uzmanının görüşüne başvurulmalısınız. Reflü ilaçları ile birlikte diğer ilaçlarınızı kullanabilirsiniz.

6 aylık bir bebeğim var. Ondan önce 3 yıl bebek tedavisi gördüm. Midem çok ağrıyordu, yanıyordu. Şimdi geçti. Gastroskopi yaptırmadım geçti mi rahatsızlığım acaba?

Mide ile ilgili yakınmalarınız olmadığına ve uzun süredir de tekrarlamadığına göre hastalığınızın geçtiği düşünülebilir. Ancak örneğin ülserli hastaların yaklaşık yarısında hiç yakınma olmadığı da unutulmamalıdır. Bu nedenle hiç yakınmanız olmasa bile yılda bir kez rutin kontrolden geçmelisiniz. Bu kontroller sırasında değerlendirilebilirsiniz.

31 yaşındayım. Son bir yıldır aşırı terliyorum. Daha önce böyle bir sorunum yoktu.

Aşırı terlemenin araştırılması gerekir. Çoğu olguda bir neden bulunamazsa da bir İç Hastalıkları Uzmanı tarafından araştırılmanızda yarar olacaktır.

Benim böbreklerime daha çok sağ tarafıma iğne batıyor gibi ağrı giriyor. Bazen ağrı birden girince kendimi oynatamıyorum, olduğum gibi kalıyorum. Sol tarafıma da geçti, sol tarafımda ağrımaya başladı. Cerrahpaşa’ya gittim, böbreklerimde büyüme olduğunu söylendi. Ayrıca idrar yolunda enfeksiyon oluyor, iltihabın sökmesi için Purinol verildi. Size sorum; böbreklerim büyümeye devam ederse daha doğrusu ağrı devam ederse ne olur?

İdrar yolları enfeksiyonları iyi tedavi edilmezse ilerde büyük sorunlar ortaya çıkabilir. Böbreklerinizde büyüme olduğu söylenmiş ancak bunun nedeni önemlidir elbette. Mutlaka bir Nefroloji Uzmanına başvurmalı ve gerekli tetkikleri yaptırmalısınız. Yakınmalarınızı ihmal etmeyiniz.

Sağ kaburgaların bittiği yerde ağrım var. Dahiliye doktoru bir sertlik olduğunu, bağırsaklarla ilgili bir doktora gitmemi tavsiye etti. Ultrason çektirdim, herhangi bir şey bulunamadı. Bağırsaklarımda da aşırı derecede gaz var.

Karında sağ üst kadranda bir sorun olduğu anlaşılıyor. O bölgede karaciğer, safra kesesi ve kalın bağırsak bulunur. Ayrıca böbrek ve akciğer alt bölümüne ait hastalıklarda da o bölgede yakınmalar ortaya çıkabilir. Hem ağrılar hem de bağırsaklardaki aşırı gaz için bir Gastroenteroenteroloji Uzmanına başvurmanızda yarar görüyorum.


Çalışmıyorum, birazcık iş yapayım hemen yoruluyorum. Sonra başım dönüyor, halsizlik çöküyor. Hiç iş yapasım gelmiyor. Bende kansızlık da var. Yaşım 19. Bu halsizliğimin nedenini öğrenebilir miyim sizden mümkünse?

Halsizlik yapan çok sayıda hastalık vardır. Kansızlık da halsizlik yapan etkenlerin başında gelir. Ancak kansızlık saptandığında tedaviye başlanmakla birlikte buna yol açan nedenlerin de araştırılması gereklidir. Kadınlarda kansızlığın en sık görülen nedeni adet kanamalarıdır. Sizde bunun böyle olup olmadığı, bir İç Hastalıkları Uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.


28 yaşında, 1.66 boyundayım ve 84 kilo ağırlığındayım. Sürekli karın ağrısı çekiyorum. Kolon grafisi temiz. Çok gaz çıkartıyorum. Bu şikayetler yaklaşık 3 yıldır var. 36 saat tuvalete gitmiyorum. 36 saatin sonunda ishal olarak yapıyorum. 3 yıl önce endoskopi oldum. Reflü teşhisi kondu. Diyetimi yapıyorum. H. P tedavisi oldum ama sürekli mide ve karın ağrısı şikayetlerim var. Sağ sırtıma vuran ağrı vardı. Parıet kullandım, sırt ağrım geçti. Ayrıca baş dönmesi oluyor. Mide ile ilgili olabilir mi? Sancılar neden olur?

Kulak, göz, beyin, damar ve iskelet sistemine ait hastalıklarda baş dönmesi görülebilir. Ancak mide hastalıklarında baş dönmesi görülmez. Bunun dışında kabızlık ve ishal yakınmalarınız ile ilgili olarak bir tanı konmamış. Yapılacak tetkiklerden sonra eğer bir hastalık varsa tanı konmalı ve gerekirse tedaviye başlanmalıdır. Bir Gastroenteroloji Uzmanına başvurursanız reflü ve mide şikayetleriniz de gözden geçirilecektir.

Kızım dersi ile ilgili okuduğunu anlıyor fakat heyecandan bildiğini o anda yapamıyor. Buna ne gibi çözüm önerirsiniz? Bu duruma üzülüyoruz.

Kızınız kaç yaşında bilemiyoruz. İlköğretim 1. sınıfa giden bir çocuk ile lise son sınıfa giden bir çocuğa yaklaşım elbette ki farklı olacaktır. Bu açıdan çocukla konuşma, öğretmen(ler)i ile iletişim kurma veya çok gerek görülür ise bir psikolog desteğini almak düşünülebilir.


Dr. Nevzat Aksoy
İç Hastalıkları Uzmanı
Gastroenterohepatolog

 

selahattin_ay isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi