Orijinalini görmek için tıklayınız : Fethullah Hoca'dan başörtüsü yorumu
subcomandante
12-03-2007, 19:58
Fethullah Gülen 'başörtüsü füruattır' sözüyle ne demek istedi?
Gülen Cemaati'nin önde gelen ismi Hüseyin Gülerce, cemaatin Kürt sorunu, AK Parti ile olan ilişkiler ve Gülen'in başörtüsü yorumu ile ilgili Neşe Düzel'e çarpıcı açıklamalarda bulundu.
İşte Gülen Cemaati'nin önde gelen ismi, Gülen'in onursal başkanı olduğu Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın Mütecelli Heyeti Başkanı ve Zaman gazetesi yazarı Hüseyin Gülerce'den uzun süre tartışılacak açıklamalar.
KADINLARIMIZ HAYATIN İÇİNDE DAHA GÖRÜNÜR OLACAK
Dinin özünü anlama sürecine girdik. Biz Anadolu Müslümanlığı diyoruz. Bizim milletimizin Müslümanlık yorumu demek bu. Anadolu Müslümanlığı İslam'ın yumuşak yüzüdür.. Bizim kadınarımızı da hayatın içinde daha çok göreceksiniz. Biz AB'yle demokratikleşmeyi savunuyoruz. Bu demokratikleşme, kadının görünür olmasını bize kabul ettirecek..
Kürt sorununda yanlış yaptık diye itiraf etmek birşey değil. Komutanlar çözüm için işin doğrusunu da söylemeliler. Samimilerse 'Kürt sorununun çözümü AB üyeliğidir' demeliler.
BAŞÖRTÜSÜ FÜRUATTIR
Fethullah Gülen 'başörtüsü füruattır' dedi. Yani, 'Dinin öncelikli meselesi değildir' dedi. Diyelim ki başörtüsüyle kalp kırıyorsunuz. 'Ben kalp kırmamanızı tercih ederim' demektir bu.
CEMAAT AK PARTİ'YE OY VERDİ
Cemaat AKP'ye oy veriyor. Son seçimlerde Doğu'da ve Güneydoğu'da camianın mensuplarını oylarını büyük çoğunlukla AK Parti'ye vermişlerdir. Bir, hizmetlerden onlar da yararlandılar. İki, AK Parti'nin dindarlığını kendilerinin oy vereceği bir siyasi adres olarak önemsediler. Yukarıdan bir talimatla oy verin diye bir şey olmuyor.
K. IRAK'TAKİ OKULLARI KİM KORUYOR?
K. Irak'taki okullarımızı oradaki Kürt yönetimi koruyor. Kürt bölgesi karışık değil biliyorsunuz. Bağdat karışık. Karışıklığın olduğu yerlerde bizim okullarımız yok.
yanlış yorumlamaya gerek yok bence bunu...nur cemmatinin okumayı öncelikli gördüğü zaten biliniyor...yani kadınlarımız bir yerlere gelsin -dünyevi menfaatler için değil yanlış anlaşılmasın- aktif olsun sinmesin demek bu....ama tabii öyle bir dünyadayız ki fethullah hocaya müslüman değil diyenler bile var....
e-midyat
12-03-2007, 20:15
Dün onu mason diye nitelendirenler şimdi tesekkur yazıalrı yazıyor onu tebrik ediyorlar....ALLAh razı oolsun hocam her daim basımzıda ol....
Hıfz-ı lisan
12-03-2007, 20:25
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın İstanbul'daki iftar yemeğini ben tertip etmedim. Oradaki durumum, herhangi bir üyeninkinden farklı değildi. Üç-beş cümlelik konuşmayı da bir emr-i vakiye binaen yaptım. Orada konuştuğum şeyler. Otuz-otuzbeş seneden beri her vesileyle sürekli ifade etmeye çalıştığım düşüncelerden farklı değildir.
Görünme, ortaya çıkma gibi mülahazalar, su-i niyetli kimselerin yakıştırmaları olsa gerektir. Çok şükür, şöhreti 'ayn-ı riya' ve 'kalbi öldüren zehirli bir balı' bilenlerdeniz.
Hayatım boyu, herhangi bir siyasi şahsa veya partiye yaranmak ve yamanmak istemediğim gibi, yine herhangi bir siyasi şahıs veya partiyi kösteklemek gibi, bir düşüncem de hiçbir zaman olmadı. Hele, şunun bunun siyasi arzu ve menfaatlerine hiç mi hiç alet olmadım.
Şimdiye kadar insanları söz ve davranışlarından dolayı çok eleştirenler gördüm. Ama 'sen şöyle düşünebilirsin, böyle yapabilirsin' şeklinde muhtemel mülahazalara göre hüküm verildiğini ne gördüm ne de duydum.
Toplumu bir arada barış ve ahenk içinde tutmak, milli ve dini bir vazifedir. Din ve milliyet hissi taşıyanlar, bundan rahatsız olmamalıdırlar.
Başörtüsüyle alakalı mülahazalara gelince
Söz konusu mülakat, yayınlanmadan önce redakte edilmiş midir, yoksa edilmemiş midir, bu ayrı bir mesele, önce konuyla alakalı olarak sorulan soruya verdiğim cevabın gazetede çıkan kısmını aynen aşağıya alıyor ve insafla bir kere daha tetkik buyurulmasını rica ediyorum.
'Örtü mevzuunda bir şey demeye hakkımız yok. Konuyla alakalı Kur'an-ı Kerim'de açık sarih nasslar var. Bu itibarla mevzu, yorumların dışında kalır. Çünkü bu bir Allah emridir.'
Hem altındaki paragrafta şöyle denmektedir: 'Kadının başını örtmesi meselesi, elbette ki, bir iman meselesi ölçüsünde önemli değildir. Yani, Allah'a karşı kulluk ve umumi manada kulluk ölçüsünde önem arz etmez.'
Takip eden paragraf ise, aynen şöyledir: 'Temel meseleler varken teferruatın -doğrusu furuatın demek olacaktı- kavgasını vermek, üslup bakımından yanlış... Onları (yani furuatı) öne çıkarmak, bir yönüyle diğer meselelerin önemsizliğini ifade etmek gibi, bir şey olur.'
'Burada söylenenler, insanlar yeniden başa dönsün, başlarını açsın ve belli bir dönemden sonra kapasınlar demek de değildir.' Vurgulanmak istenen, imani esaslar kendi değerleri ölçüsünde, İslam'ın şartlarına kendi değerleri ölçüsünde diğer farz, sünnet ve müstehaplara ise, yine kendi değerleri ölçüsünde yer ve öncelik-sonralık verilmesi gerektiğidir. Ayrıca, tedriciliğin de İslamı tebliğde ve anlatmada bir esas olduğu izahtan varestedir.
Bir tek sütun içinde söylenen bunca söz ve yayını günlerce sürmüş bir mülakat içinde tek bir kelimeyi seçip, öteden beri usulcülerce kabul edile gelen bir taksime uyarak başörtüsü için, 'ana meseleler' karşılığı 'füruattır' manasına söylenmiş bir kelimeyi, 'kaldır bir kenara at manasında 'teferruat' şeklinde anlamayı doğrusu insafla te'lif edemedim.
Fethullah Gülen
http://tr.fgulen.com/content/view/1781/6/ :)
Feto nun Söylediklerine hic sasirmadim kendini Allah tan Daha Merhametli,daha hosgörülü oldugunu saniyor Kuran i kerimde apacik belirtilmistir bu konuya deginilmistir Kuran i kerimde yazmiyor egitim gibi sebeplerden dolayi taviz verebilirsiniz diye ve kimseye bu hakk verilmemistir sanirim kendisi incil den aliyor bu Hakki Kalp kirmaktansa diyor ???
Feto nun Söylediklerine hic sasirmadim kendini Allah tan Daha Merhametli,daha hosgörülü oldugunu saniyor Kuran i kerimde apacik belirtilmistir bu konuya deginilmistir Kuran i kerimde yazmiyor egitim gibi sebeplerden dolayi taviz verebilirsiniz diye ve kimseye bu hakk verilmemistir sanirim kendisi incil den aliyor bu Hakki Kalp kirmaktansa diyor ???
kuranı kerimde öyle birşey yazmıyor taviz verebilirsiniz diye ayrıca seni saygıya davet ediyorum feto ne demek ya >:(
Hıfz-ı lisan
12-03-2007, 20:31
kardeşim hocaefendi'yi sevmesen bile düzgün bir hitabla düşünceni belirt lütfen... ;) Feto hiç de hoş bir tasvir deil >:(
kardeşim hocaefendi'yi sevmesen bile düzgün bir hitabla düşünceni belirt lütfen... ;) Feto hiç de hoş bir tasvir deil >:(
özür dilerim amma insan kendisini tutamiyor
Kuran da acik belirtigi halde ne diyor ???
fütüvvet
12-03-2007, 21:01
hitapta çok ama çok yanlış,konuya balıklama dalmada..
Kuranda olmayan bi şeyi incilden alıyor ithamıda, haddini aşmadan başka bir şey değil..
sevenler körü körüne sevmesin
sevmeyenlerde ulu orta çizgileri taşarak ağzına geleni söylemesin..
en azından edep ya hu..
Edepsizliğin lüzumu yok!
Hocaefendi'nin görüşlerinin hepsine katılmasam da güzel işlere önderlik etmiştir..Rabbim bildiği gibi razı olsun kendisinden..
dinden, imandan dem vuran sahsiyetin hitap sekline bakin..sen daha basta niyetini belli etmissin burada bize din nutuklari atma..
sizler sadece kendini müslüman gören zihniyetsiniz ancak milletin dinini sorgularsiniz..önce islam dininin terbiesini en iyi sekilde kendine düstur edin, sonra gel burada senin hayal edemeyecegin güzellikleri gercekelstiren insana laf yetistir ;)
fütüvvet
12-03-2007, 21:15
yüzü yerde
tevazu abidesi
göz yaşları sel olup akıyor
göz yaşlarını ceyhuun eden bir insan
hiç bir övgü sözünü kendine yakıştırmayan
övülmekten adeta tiksinen
kendini sıfırlama kahramanı
tevazu kahramanı bir insanı hakaret ve alay konusu yapmak insaf sahibi her insanı harekete geçirirken
Allahtan korkmadan yüzü yerde insana nasıl laf atılır
inanın bunu anlayamıyorum..VALLAHİ ANLAYAMIYORUM.
dinden, imandan dem vuran sahsiyetin hitap sekline bakin..sen daha basta niyetini belli etmissin burada bize din nutuklari atma..
sizler sadece kendini müslüman gören zihniyetsiniz ancak milletin dinini sorgularsiniz..önce islam dininin terbiesini en iyi sekilde kendine düstur edin, sonra gel burada senin hayal edemeyecegin güzellikleri gercekelstiren insana laf yetistir ;)
Kesinlikle haklısın mavera..
Güzel ahlaka sahip değilse kişi başındaki örtüsü ne işe yarar ki..
fütüvvet
12-03-2007, 21:30
Hocaefendi, hiçbir yazısında, tesettürün farz olmadığını, Allah'ın bir emri olmadığını söylemiş değildir ! Diğer yandan, "tesettür furuattır" cümlesi eksik aktarılmış bir cümledir aslı şu şekildedir:
'İman esasları yanında Tesettür furuattır '
Bu cümle aslında Ehl-i Sünnet İtikadınında bir prensibidir ! Usul İlminde, gerek İbn-i Abidin ve diğer Ulemanın İslamın Genel Hükümlerini (Akaid) ikiye ayırdığını görmekteyiz:
1-) Usul'e ait hükümler: Buna göre 'lâ ilâhe illallah; Muhammedün Rasûlullah' başta olmak üzere, sair iman esasları akidede usûldür. İman esasları, muhakkikîn yaklaşımı ile dört asla irca edilebilir ki, bunlar; Allah'a, âhirete, peygamberlere iman; bir de ubudiyet veya adalettir. Yani, hayatî ehemmiyet arz eden esaslar, usûl kategorisine giren hususlardır
2-) Furuata ait hükümler: Namaz, oruç, hac, zekât ve tesettür gibi diğer ibadetler, bu asıllar üzerine bina edilen ve asla göre fürûât sayılan amellerdir. Furuata ait hükümler, usule ait hükümler üzerine bina edilir. Bu açıdan denilebilir ki, usûlün olmadığı yerde, sistemli fürûdan bahsetmek mümkün değildir
fütüvvet
12-03-2007, 21:31
Ancak fürûât demek, Türkçemizde anlaşıldığı şekliyle 'olmasa da olur' gibi bir mefhumu akla getirmemelidir. Bunların fürûât olması, asıl ile olan münasebet ve mukayeseleri neticesi ve tamamen yukarıdaki taksim ve tasnif itibarıyladır. Yoksa ibadetsiz imanın tam olmayacağı izahtan varestedir.
Bu konuya isterseniz küçük bir örnek ile tenvir etmeye çalışalım: Siz terazinin bir kefesine imanı, diğer kefesine farz olan tesettürü koyarsanız, iman kefesinin ağır bastığına şahit olacaksınızdır! Çünkü, Allah katında en önemli esas İmandır! Peki, bu tesettürün önemsiz veya ehemmiyetszi olduğu anlamına gelirmi? Hayır gelmez, sadece İmanın Allah katında ne denli büyük bir Konumunun olduğuna bir işarettir!
Tesettür emrini, bu esaslar çerçevesi içinde incelediğimizde, önce onun hicretin yedi veya sekizinci yılı; yani peygamberliğin yirminci senesinde farz olduğunu görürüz. Bu demektir ki, İslâm'ın ilk yirmi yılında kadınlar, cahiliye dönemindeki giysilerini devam ettiriyorlardı..
Burada, hikmet-i teşri açısından dikkati çeken en önemli husus, teşride meselelere ehemmiyet sırasına göre yer verilmesi ve öncelik tanınması ya da geriye bırakılmasıdır. Bu itibarla da, gönüllere 'lâ ilâhe illallah' hakikatinin yerleştirilmesi en önemli mesele olduğu için, öncelik ona tanınmıştır. 13 yıllık Mekke dönemindeki nâzil olan hemen bütün âyetler ve Allah Rasûlü'nün metluv, gayri metluv bütün tebliğatı hep bu mevzu etrafında örgülenmiş gibidir.
fütüvvet
12-03-2007, 21:31
Öyleyse bizim de, tebliğ ve irşadda daha çok bu önemli noktaya dikkatleri çekmemiz gerekmektedir. Allah'ın büyük gördüğü şeyleri büyük görmek, küçük gördüğü şeyleri de küçük kabul etmek kalbin takvasındandır. Aslında bu, din-i mübin-i İslâm'ın da temel bir kuralıdır. Allah'ın vaz'ettiği şeyleri kendi ölçüleri içinde kabullenme ve hayata taşıma, Allah'a olan imanın, O'nunla olan irtibatın önemli bir göstergesidir.
Tesettür meselesi, farziyetinin gereği tartışılmaz olmasının yanında iman ve imanî hakikatlerin önüne geçirilmemelidir. Hele 'tesettür -örtünme keyfiyeti mahfuz- ille de şu şekilde olacak! ' denilmemelidir. Zira tesettür başka, çâr ve çarşaf başka şeylerdir. Çarşafın tesettür yollarından biri olduğu muhakkak. O, Osmanlı döneminde bazı yörelerde kullanılmaya başlanmış bir giysi çeşididir. Onun mazisi birkaç asır gibi yakın bir tarihe dayanır. Hatta çarşafın bazı yörelerde kullanıldığı o dönemlerde bile Bağdat ve Şam gibi merkezî şehirlerde kullanılmadığı bilinen gerçeklerdendir. Hakikat böyle iken, bir tesettür türü üzerinde imanî meseleler ölçüsünde durmak ve ona her şeyin aslı nazarıyla bakmak, dinî emirlerdeki ilahî tertibi alt-üst etme demektir. Bu, dinde aslî bir mesele olmadığı halde, daha sonraki dönemlerde ibadetmiş gibi ortaya çıkartılan bir husus olması itibarıyla dinin ruhundaki itidale de münafidir.
Öte yandan, yanlış bir anlayışın tesirinde kalan bazı kesimler -mâalesef- bazı kılık ve kıyafetler karşısında, kelimelerle ifade edilemeyecek ölçülerde tahrik olmaktadırlar. Dini bilmeyen kimseleri tahrik etmeme, dinde çok önemli bir esastır. Aksi halde, gücü ve kuvveti elinde bulunduran bazı kimseler, bırakın fürûâtı, usûlü dahi yaşama ve yaşatma imkânını vermeyebilirler. Yakınçağ itibarıyla tarihimiz bunun nice örnekleriyle doludur.
Netice itibarıyla; usûle ait meselelerin anlatılması ve hayatın her ünitesine girilip, imanla gönüllerin itmi'nâna kavuşturulmasına şiddetle ihtiyaç duyulduğu günümüzde, yukarıda arzettiğimiz ölçüler içinde, usûl sayılmayan meselelerde takılıp kalmak, bırakın inanmayanları, inanan insanların bile cephe almasına vesile olabilir. Onun için günümüz şartlarını idrak edip realitelere sırtımızı dönmeden, İslâmî hakikatleri anlama, yaşama ve anlatma zorunda olduğumuzu bir kere daha hatırlama mecburiyetindeyiz.
fütüvvet
12-03-2007, 21:34
Kara propaganda nedir? Cevabını Dr. Hasan Tutar'ın bir çalışmasından alıntı yaparak cevaplamaya çalışacağız. Bu milletin geleceği için sancı çekenler hakkında atılan iftiraların kara propagandaya taş çıkartır türde olduğunu bu haberi okuyunca göreceksiniz.
Bugünlerde, mukaddesatına tekrar sahip çıkmaya and içmiş ve Kutlu Nebî'nin (sav) adını güneşin doğup battığı heryere ulaştırmak için sahip olduğu her şeyi fedâ etmeye âmâde İslâm bahadırlarının önüne engeller koyan ve bu suretle içimizdeki bir şirzime-i kalîl'in hâin planlarına alet olan gruplar ne yaptıklarının farkında mı? Buna ister iftiraya saplanma deyin, ister tekfircilik bataklığında boğulup gitme. İsterseniz de şeytana bile "vay be" dedirtecek derecede kara propaganda. Evet kara propagandanın ta kendisi. Bundan sonrasını Dr. Hasan Tutar'ın "İşyerinde Psikolojik Şiddet (mobbing) Aracı Olarak Propaganda" isimli çalışmasından takip edelim:
Kara Propaganda
"Kara propaganda daha sinsice ve kurnazca· uygulanan bir propaganda biçimidir. Kara propaganda yönteminde hile, entrika, yalan, iftira, fitne, sinsilik ve sahte delil daha gözü pek biçimde uygulanır. Gerçekleri çarpıtmak, inançları sarsmak, mağdurun etrafında güvensizlik yaymak ve mağdur aleyhine bir kamu oyu oluşturmak amaçlanır. Kara propagandada mobbingci kendisinin güvenilmez olduğunu ve kara propagandanın etkili olmayacağını bildiği için, kendisini gizleme gereği duyar.
Kara propagandada kaynak bir kişiden çok, bir ekip (çete)tir. Bu yüzden kaynağın gizliliğine büyük bir önem verilir. Her ne sebeple olursa olsun kaynak ortaya çıktığında her türlü sorumluluk reddedilecek şekilde önceden hazırlıklı olunur. Kaynak gizli kaldıkça; yalanlar, rivayetler, şayialar, dedikodular esrarengiz bir şekilde hızla yayılır.
Kara propagandanın temel amacı, muhatabı psikolojik çöküntüye uğratarak, benliğinin ölümünü sağlamaktır. Bu yöntemi uygulayanlar hiçbir ahlaki ve vicdani sorumluluk duygusu taşımazlar. Onları amaca ulaştıracak her yol mubah sayılır. Bu yolla akla gelebilecek her tür ahlak ve yasa dışı yöntemi kullanarak hedef kişiliksiz bir “mankurt”a dönüştürülmeye çalışılır.
Mobbing, kara propagandada her yolu ve her aracı kullanılacak bir malzeme olarak görür. Yeter ki istenen amaca hizmet etsin ve hedefe psikolojik veya fiziksel bir zararı dokunsun. Mobbingin kirli amaçlarına ulaştıracak her tür kirli yöntem ve araç kullanılır.
Kara propaganda en fazla kadın cinsiyetine yönelir. Onun namusu, şerefi, onuru çevresinde şaibe oluşturularak insanların yüzüne bakamaz hale getirilmeye çalışılır. Mobbingciler için kara propaganda özellikle kadın kimliği bakımından geleneksel toplumlarda çok etkili bir yöntemdir; ancak harcı iftira, taşı yalan olan bir mobbing kalesinin arkasında zaferin tadına ne kadar varılabilir ve bu zaferin! ömrü ne kadar olur?
Mobbingci, hedefi kendi kişiliğine tabi kılmak için onun ya olumsuz bir tarafını bulur veya kurbanın bir olumsuzluğunun olmaması durumunda iftira veya yalanla bu ihtiyacını giderir. Sonra sıra iftiraya çevreyi inandırmaya gelir. Mobbingci burada kimin iftiraya inanmasının hedefe daha fazla zarar vereceğine inanırsa, onun iftiraya inanması için elinden geleni yapar. Bu yüzden iftirasını sürekli canlı tutar.
Kara propagandanın kaynağı gizlidir ve sinsice yürütülür. Bu nedenle mağdurun kara propagandaya karşı koyması çok zordur. Korku duygusu uyandırarak mağdurun etrafındaki insanların ondan uzaklaşmaları sağlanır. Böylece tek güvenecekleri gücün kendileri olduğu hissi yayılır. Bu nedenle muhataplarında moral çöküntüsü oluşturulur. Hedefin kendisini yargılaması ve yadsıması sağlanmaya çalışılır."
Kaynak: Dr. Hasan Tutar, www.canaktan.org (Yalnızca kara propagandanın tarifi)
fütüvvet
12-03-2007, 21:40
Soru: "Bir konuşmasında F. Gülen hocaefendi tesettür için teferruat dedi. Bu doğru mudur? Teferruat ne demektir? Ayrıntı ve detay anlamına geliyor ama, buradaki manası nedir? Üstelik tesettürün teferruat değil, füruat olduğunu biliyordum ben. Teferruat ve füruat ne demektir? Tesettür füruat mı, yoksa teferruat mıdır?"
Cevap: Fethullah Gülen hocaefendinin başörtüsü hakkında kullandığı kelimenin "füruattandır" tarzında olduğunu hatırlıyorum. (Yanlış hatırlıyorsam düzeltin.) "Füru(at)", Fıkhî bir tabirdir ve "Usul'e ilişkin olmayan" anlamındadır.
"Teferruat" kelimesi de aynı kökten gelmekle birlikte fıkhî bir tabir, daha doğrusu bir "terim" değildir. Soruda da dile getirildiği gibi, "ayrıntı" kelimesi ile eşanlamlı olan bu kelimenin dinî/teknik bir içeriği yoktur..
Bilindiği gibi bizim yaygın olarak "Fıkıh" tabirini kullandığımız alan, aslında "Füru-i Fıkıh" alanı, bir diğer söyleyişle "fer'î meselelerin işlendiği alan"dır. Bu meselelerin üzerine tebenni ettiği temel ise "Usul-i Fıkıh"tır. Dolayısıyla herhangi bir meselenin "füruattan" olduğu söylendiğinde, o meselenin Usul-i Fıkh'ın değil değil, Füru-i Fıkh'ın konusu olduğu ifade edilmiş olur.
Ancak kanaatime göre hocaefendinin yukarıdaki tabiri, başörtüsünün "imanî meseleler"den olmadığını vurgulamayı hedeflemektedir. Zira bir meselenin Füru-i Fıkh'ın mı, yoksa Usul-i Fıkh'ın mı konusu olduğu sorusunun cevabı, o meselenin önem derecesine etki etmez. İtikadî bir meselenin önem derecesi ile, –ister Usul'e, isterse füruata müteallik olsan– Fıkhî bir meselenin önem derecesi birbirinden farklı olduğu için ilkinin ilgi alanına giren meseleler, ikincinin ilgi alanına girenlere göre daha önemlidir.
Dolayısıyla hocaefendi demek istiyor ki, bir kimse imanî/itikadî ilkelere aykırı bir tutum içinde olmadıkça, fıkhî bir hükme uymaması çok önemli değildir; zira böyle bir durumda imanı tehlikeye girmez. Başörtüsü de imanî/itikadî bir mesele olmadığı için fazla büyütmeyin. Başınızı açmakla imanınızı yitirmiş olmazsınız. Türkiye'nin şartları başörtüsü konusunda ısrarlı olmanın daha büyük zararlara kapı aralamasına müsaittir. Bu sebeple bu noktada bir adım gerilemenin kimseye bir zararı olmaz...
fütüvvet
12-03-2007, 21:44
BAŞÖRTÜSÜ FÜRUATTIR, TEFERRUAT DEĞİL
Fethullah Gülen Hocaefendi’nin kamuoyunda yanlış anlaşıldığı bir hadise de konuşulur o sohbette: “İlim dilinde bir asıl, bir de füruat vardır. Asıl, inançlardır, amentüdür asıl. Bir de amel vardır. O da füruat, aslın yanında. Mesela insanın imanında eksiklik olursa, Allah korusun, imandan, Müslümanlıktan çıkar. Ama amelinde eksiklik olursa imandan çıkmaz. Günahkâr Müslüman olur. Bunun için Hocaefendi’ye başörtü konusunda sorular sorduklarında ‘Başörtüsü imandan değil, ameldendir manasında ‘başörtüsü usulden değil füruattandır’ demiş. Ki ilmin ifadesi budur. İlimdeki bu füruat kelimesini, ‘mühim değildir’ manasına getirerek günlük hayattaki teferruata naklettiler. ‘Hocaefendi başörtüsü mühim değildir, teferruattandır diyor’ diye bir sürü yanlış yayınlar yaptılar.”
AHMET ŞAHİN
fütüvvet
12-03-2007, 21:48
Füruat, İslami literatürde bir terimdir. Her şeyin bir aslı ve bir de füruatı vardır.
Mesela; iman, inanç, fikir, itikat, dinimizde bir esas, asıl ve rükün ise; muamelat bunlara göre füruattır.
Yani iman ve itikattaki, arıza insanı dinden çıkarır. Ve şekavete götürür, muamelattaki eksiklikler günahkar eder, cennetten uzaklaştırır. İmansız etmez.
Ayrıca namaz, oruç, hac v.s. gibi dinin muameletı amelde; rükün, temel ve esas ise; sünnet ve nafileler onlara göre amelde füruattır.
Farzlar, helal ve haramlar dinin hudutları ve esasları ise; diğer meseleler farz makamında ve değerinde değil; füruattır. Yani elmaslarla, bakırlar ve gümüşlerin mukayesesi gibi….
Ancak füruatın toplumda anlaşılan manası; teferruat ve boş şeyler anlamına geldiğinden; ıstılahtaki Füruat da böyle telakki edilerek yanlış anlaşılabiliyor.
Dolayısıyla bahsettiğiniz o Hoca efendi; ıstılahtaki füruatın manasına göre muamelatta bir tasnif yapmış ve doğru söylemiştir.
Ancak dinleyenler, toplum arasında teferruat manasını anlayarak itiraz ediyorlar.
Bu mesele; füruatı yanlış anlayanların tarz-ı telakkileridir. Dini meseleler toplum arasındaki yanlış anlaşılan tabirlerle değil; islamiyetteki ıstılah ve literatüre göre izah ve tarif edilir.
Aklisira Terazinin bir tarafina iman i ve diger tarafina Tesettürü koyarak Tesettürsüz de iman olur demeye getiyriyorsunuz yani tesettürsüz de olur önemli olan imandir gibisi bahaneler üretiyor ve üretilmesine sebep oluyorsunuz elbette iman önemlidir amma imani olan da tesettürü yerine getirir ikinci plana atmaz Fetullah önce dende yapti bunu bir cok genc kizlarin kendisine uyarak okumak icin baslarini acmasina sebep oldu halbuki Kuran i kerimde acik belirtilmistir
bence uğraşmayın arkadaşlar cevap vermeye....biz biliyoruz allahın izniyle kimin kim olduğunu...
Necip Fazil
12-03-2007, 23:03
Bir insanı eleştirmek için önce onun en az çapının yarısı kadar olmak gerekir ... Olamıyor isen susmakta edebini, ahlakını gösterir, yok susamıyor illa konuşacağım diyorsan, Herşeyi Gören , bilen Mevla'dır ... Mevla herkese hakkıyla muamele eder.
VesseLam
Bir insanı eleştirmek için önce onun en az çapının yarısı kadar olmak gerekir ... Olamıyor isen susmakta edebini, ahlakını gösterir, yok susamıyor illa konuşacağım diyorsan, Herşeyi Gören , bilen Mevla'dır ... Mevla herkese hakkıyla muamele eder.
VesseLam
cevap yetistiremeyince böyle oluyor siz elestirdiklerinizin capi kadar oldunuz sanirim
Necip Fazil
12-03-2007, 23:09
Kimi elestirmisiz mesela capi olamayacagimiz ? Sizi mi? ;)
VesseLam
Kimi elestirmisiz mesela capi olamayacagimiz ? Sizi mi? ;)
VesseLam
evet ben yok saka :) elestirdiklerin mesela osman yumak ogullari
Necip Fazil
12-03-2007, 23:17
Yumakoglullari bana Feomidyum'un ne oldugunu aciklasin, bende capimi bileyim ;)
VesseLam
VesseLam
birak bu ayaklari Feomidyum'un ne oldugunu kendinde bilmiyordun sanirim medya dan ögrendigin kadari ile bir acik yakaladigini saniyorsun ne yaplim kanmis birkere olur okadar, bu kadari ile kalmis yine Allah davasindan Döndermesin o önemli degilmi ;)
VesseLam
birak bu ayaklari Feomidyum'un ne oldugunu kendinde bilmiyordun sanirim medya dan ögrendigin kadari ile bir acik yakaladigini saniyorsun ne yaplim kanmis birkere olur okadar, bu kadari ile kalmis yine Allah davasindan Döndermesin o önemli degilmi ;)
degil mi bir kereden ne olur!...ak partiye satasmak icin asli, astari olmayan seylerle ugrasiyorsunuz halk gereken cevabi veriyor yine hala daha burada vatan, millet ve din den dem vuruyrosunuz..
hangi dava dan bahediyorsun kardes..samimiyetin kalmadigi, enaniyetin en üst noktada oldugu, kendinden baskasini önemsemeyen, din kardesini töhmet altinda birakan davadan mi!
Necip Fazil
12-03-2007, 23:32
Nasıl bırakalım bu ayakları muhterem, heryerde bir kirli ayak ... Elinde malzemesi olmayan element üretme başlamış ... Siyasetin tek limanı ahlaktır der Erdoğan'da boşuna mı der ... Ahlaksızlık diz boyu ... Adamcağız eleştirecek konu bulamamış element icat etmiş ... Yazık vallahi, böyle kültürsüz insanlar partilerinde söz sahibili oluyor birde ... Neyse partiside kendisinden faksız zaten ...
Allah'ın davasının üzerine kimse yatamaz azizim, hele yalan dolan, hile hurdava ile ...
Önce sözüne güvenilir bir insan olacaksın, adam olacaksın ondan sonra Allah davasından bahsedeceksiz, yalanlar söyleyerek değil.
VesseLam
bu konu yıllardır tartışılır bi takım insanların silahı haline gelmiş hocada bunu dedi die.sonuna kadar haklı hoca başörtüsü tabiki allahın emri tabiki farz ama onu taşımayı haketmiosan ona uygun davranmıyorsan teferrüat olur.başını örten insan herşeyiyle hakkını vermeli ve bilmeliki onun artık bi takım sorumlulukları var oturmasına gülmesine konuşmasına dikkat edicek bu sadece kalp kırmakla kısıtlanamaz daha bi sürü örnek var,kimi başörtülü insan görüyorum allahım diorum olmamalı bu kız örtmemeli başını,sevgilisiyle kafelerde uygunsuz hallerde,çekip almak geçio o mübarek örtüyü başından ama yaratan rabbim kendi dinini korur onun bi hesanı vardır. hoca efendi asla eğitim için açılın falan demedi bunlar insanların kendi çıkarımları.onun teferrüatdan kastı budur bizzatda şunu söyleyebilirim başörtüsü yasagı geldiginde hoca efendi şunu söylemiş başınızı açındendi pardüselerinizi çıkartın denmedi...
tasimayi hak etmiyorsan diye bir yorum getirmissin Kurani Kerimde Her Müslüman Bayana Farz oldugu yaziyor hakkini vermeli diye birsey yazmiyor istersen Dikkatli ol söylediklerine Allah u teala acikca belirtmis Kuran i kerimde Tasimayi Hak etmeyen teferrüat etmis olur gibi yorum getiremessin elbette Basaörtü takan hata yapamaz diye bir kaide yok
Necip Fazil
12-03-2007, 23:36
Kur'an-ı Kerim iftira etmek hakkında neler yazıyor azizim, bunlarıda paylaşırsan çok memnun oluruz.
VesseLam
bu konu yıllardır tartışılır bi takım insanların silahı haline gelmiş hocada bunu dedi die.sonuna kadar haklı hoca başörtüsü tabiki allahın emri tabiki farz ama onu taşımayı haketmiosan ona uygun davranmıyorsan teferrüat olur.başını örten insan herşeyiyle hakkını vermeli ve bilmeliki onun artık bi takım sorumlulukları var oturmasına gülmesine konuşmasına dikkat edicek bu sadece kalp kırmakla kısıtlanamaz daha bi sürü örnek var,kimi başörtülü insan görüyorum allahım diorum olmamalı bu kız örtmemeli başını,sevgilisiyle kafelerde uygunsuz hallerde,çekip almak geçio o mübarek örtüyü başından ama yaratan rabbim kendi dinini korur onun bi hesanı vardır. hoca efendi asla eğitim için açılın falan demedi bunlar insanların kendi çıkarımları.onun teferrüatdan kastı budur bizzatda şunu söyleyebilirim başörtüsü yasagı geldiginde hoca efendi şunu söylemiş başınızı açındendi pardüselerinizi çıkartın denmedi...
tasimayi hak etmiyorsan diye bir yorum getirmissin Kurani Kerimde Her Müslüman Bayana Farz oldugu yaziyor hakkini vermeli diye birsey yazmiyor istersen Dikkatli ol söylediklerine Allah u teala acikca belirtmis Kuran i kerimde Tasimayi Hak etmeyen teferrüat etmis olur gibi yorum getiremessin elbette Basaörtü takan hata yapamaz diye bir kaide yok
ne yani bir basörtüyle is bitiyor mu, basörtüsünü takinca o kisi tam anlamiyla dört dörtlük bir müslüman mi oluyor??
mavera bende katılayım mı tartışmaya kan gövdeyi götürsün sonra :D :D :D :D provakasyon yapayım mı nedersin :D :D :D
ne yani bir basörtüyle is bitiyor mu, basörtüsünü takinca o kisi tam anlamiyla dört dörtlük bir müslüman mi oluyor??
ne alaka O Müslüman Bayanin vazifelerinden birisidir
mavera bende katılayım mı tartışmaya kan gövdeyi götürsün sonra :D :D :D :D provakasyon yapayım mı nedersin :D :D :D
insan gibi tartisiyoruz burada sen araya girmedikce sen istersen disaridan takip et yetiskinlere birak bu isi ;)
insan gibi tartisiyoruz burada sen araya girmedikce sen istersen disaridan takip et yetiskinlere birak bu isi ;)
yetiskinlere birkacaksak sen aradan cikta bizde eronon la konusalim 8)..bu arada emin ol o senden daha fazla anti fethullah gülenci yani iyi bir yandas kacirdin :D :D
ee basörtüsüyle hersey bitmedigine göre sadece olayi niye basörtüsüne indirgiyorsunuz o yapmasi gereken vazifelerden birisi degil mi ;)
sabahtan beri güldürdün beni yahu ;bakıyorum ne olduğunu çözemedim ama anti fetullah gülenci olmaya çalışıyorsun ama onun hakkında daha doğru dürüst bilgin bile yok belli oluyor :D
sabahtan beri güldürdün beni yahu ;bakıyorum ne olduğunu çözemedim ama anti fetullah gülenci olmaya çalışıyorsun ama onun hakkında daha doğru dürüst bilgin bile yok belli oluyor :D
eronon sen arkadasi bilgilendir sonra buraya yolla ben caresine bakayim :D :D
ee basörtüsüyle hersey bitmedigine göre sadece olayi niye basörtüsüne indirgiyorsunuz o yapmasi gereken vazifelerden birisi degil mi ;)
basörtüsüyle bittigini idda etmedim hic bir yerde sadece Tesettür Tefferuattir deyipte Iman ile Tesettürü bir teraziye koyarak Tesettürsüz de olur sart degildir gibisi görüslere karsi koydum elbette Iman terazi de agir basar amma bu terazi örnegi tesettürü önemsiz yapilmasa da olur görüsünü desteklemek icin verilmis örnektir ;)
bilgilendir o zaman belki sayende tam bir Anti Fetullah si olurum :)
bak dindar bir hayatım yok ama hiçbir şeye takılmasam ;tek kalıcağım olay geçen ramazan akşam stv yi açmıştım izlemek için iftar vakti bir bayan dua ediyor hem bayan sesi günah dimi? bayan sesi duymak haramsa bunu nasil yapıyorlar bu bir
ikincisi kandil günleri şimdi konserli şarkılı biraz ilahi biraz pop müzik içerikli kandil kutlaması yapıyorlar ; bu kutlamaların aynısı bakarsanız uydu tv lerden GOD tv filanda yapıyor bunlar koyu katolik kimseler yani bu tür uygulamalar hep hristiyan gelenekleri yani sonra birşey diyincede vaaay hocamıza niye laf attın oluyor
ben bunuda belirteyim dindar bir hayatım yok ama bir gün dindar bir yaşama dönersem bu gülen cemaatinde olmayacak mesela tv 5 te çok hoş hocalarımız var enver baytar,cevat akşit tam ehli sünnet geleneği ;)
yada mehmet şevki eygi bu hocalarımız gerçek anlamda tutarlı mantıklı işler yapıyorlar
basörtüsüyle bittigini idda etmedim hic bir yerde sadece Tesettür Tefferuattir deyipte Iman ile Tesettürü bir teraziye koyarak Tesettürsüz de olur sart degildir gibisi görüslere karsi koydum elbette Iman terazi de agir basar amma bu terazi örnegi tesettürü önemsiz yapilmasa da olur görüsünü desteklemek icin verilmis örnektir ;)
söyle bir soru soracagim bakayim dini bilgin ne kadar daha dogrusu konuya hakimiyetinne kadar..basörtüsü islam dini olmazsa olmazmidir yani basörtüsü takmayan bir kisinin durumu nedir..
birde sayin gülenin neyi kastettigini tam olarak algilayabildin mi..acaba buradan basörtüsünün gereksiz oldugunu mu cikardiniz
bak dindar bir hayatım yok ama hiçbir şeye takılmasam ;tek kalıcağım olay geçen ramazan akşam stv yi açmıştım izlemek için iftar vakti bir bayan dua ediyor hem bayan sesi günah dimi? bayan sesi duymak haramsa bunu nasil yapıyorlar bu bir
ikincisi kandil günleri şimdi konserli şarkılı biraz ilahi biraz pop müzik içerikli kandil kutlaması yapıyorlar ; bu kutlamaların aynısı bakarsanız uydu tv lerden GOD tv filanda yapıyor bunlar koyu katolik kimseler yani bu tür uygulamalar hep hristiyan gelenekleri yani sonra birşey diyincede vaaay hocamıza niye laf attın oluyor
ben bunuda belirteyim dindar bir hayatım yok ama bir gün dindar bir yaşama dönersem bu gülen cemaatinde olmayacak mesela tv 5 te çok hoş hocalarımız var enver baytar,cevat akşit tam ehli sünnet geleneği ;)
sende tam arkadasin aradigi tipsin ha simdi ondan sonsuz destek alirsin :)..eronon acik konusayim sen fethullah güleni ilimli islam in temsilcisi mi görüyorsun?
sende tam arkadasin aradigi tipsin ha simdi ondan sonsuz destek alirsin :)..eronon acik konusayim sen fethullah güleni ilimli islam in temsilcisi mi görüyorsun?
bu konuda daha fazla tartışmak istemiyorum mavera sonra adım provakatöre çıkıyor :D birileri çıkıyor iftira attın diyor :D
bu ilimli islam konusunu senle ayri bir konuda tartisalim..cünkü ben bu konuda cok doluyum ve söyle saglam bir rakip ariyorum ;)
EpiVaTeS
12-04-2007, 00:22
bak dostum ilk önce bir hitap tarzını değiştir ondan sonrada adam akıllı konuş böyle terbiyesizliğede izin vermeyin ben Nurcu değilim ama mumtaz bir şahsiyet olan Fethullah GÜlen Hocaefediyede laf ettirmem sonuna kadarda sesimi çıkartırım.... DostuM TERBİYESİZLİK yapma....
DostuM TERBİYESİZLİK yapma....
bu biraz amerikan filmlerindeki replikler gibi olmus..kapa o lanet olasica ceneni filan 8)
bu ilimli islam konusunu senle ayri bir konuda tartisalim..cünkü ben bu konuda cok doluyum ve söyle saglam bir rakip ariyorum ;)
Ilimli Islam mi öyle bir Din Yok o sadece tayyip ile beraber gelen bir kavram dir ilimli Islam yok tur sadece Islam vardir istersen ben acarim o konuyu ;)
Ilimli Islam mi öyle bir Din Yok o sadece tayyip ile beraber gelen bir kavram dir ilimli Islam yok tur sadece Islam vardir istersen ben acarim o konuyu ;)
biz farkli birsey mi dedik..islam bir tanedir ama bazi cevreler ilimli, radikal islam diyerek aramiza nifak tohumu ekmek istiyor..bu tayyible alakali birsey degil küresel bir olay bu yani sadece türkiye ile alakali degil bütün dünyayi ilgilendiren bir olay bu olayida tayyib beye bagladiniz ya pes dogrusu...
aşk-ı ilahi
12-04-2007, 00:35
yorumları okumadım...3 5 i dışında...ama...inanılmaz üzüldüm...birincisi hocaya feto dendiği için ...2.si hocanın baş örtüsünü tefarruat olarak görmesii..ya baş örtüsü farz mıdır...evet...peki farzı inkar ve esneklik nasıl olabilir...allah başımızdakieri ıslah eylesin....baştaki hocalarımız bunu derse siyasilerimiz neler yapmazki...
burada hata var ılımlı islam ak parti iktidarı ile gelmiş bir tabir değil;yanılıyorsun;ılımlı islam 1983 ten itibaren amerikanın geliştirdiği bir terminoloji;yeşil kuşak hareketinde amerika sovyetlerin işgali altında bulunan ve müslümanları direniş işin örgütlerken ve ortadoğu bölgesinde o dönemde yeşillenmeye başlayan fundamentalist akımlara karşın bölgeden daha ılımlı yumşak kendisine mütteffik olacak işbirlikçiler ararken ortaya çıktı ...daha sonrada zamanla iran suudi arabistan gibi ülkelerden diğer müslüman ülkeleri ayırmak için kullandıkları tabir oldu işte malezya ,türkiye,dubai gibi şer'i kuralların çok katı yada hiç uygulanmadığı ülkelere ılımlı islam dediler yani şöyle söylersek daha açıklayıcı olur bugün ortadoks- katolik dünyası islam dünyasına daha sert bakıyor hatta her doğan müslüman çocuk şarapla vaftiz edilmedikçe günahkar sayılıyor oysa protestanlar biraz daha ılımlı kalıyor ;işte amerikadaki siyaset literatüründe islam dünyasın da farklı dozajlarda amerikaya antipati düyan kesimlerden bu anti patiyi en aza indiren ülkeler ılımlı islam diye adlandırılıyor .
EpiVaTeS
12-04-2007, 00:48
almışsınız buraya ne demek istemediğini bile bilmeyen bir adamı konuşturuyorsunuz pes doğrusu....
AkSa- 34
12-04-2007, 00:52
dostum açtığın konuda ve sıraladığın bir takım sözlerin en azından ne anlama geldiklerini,bu sözleri söyleyenlerin bu sözlerle ne anlatmak istediklerini genel bir ifade ile manasını sorup öğrenebilirdin...lakin şu anda karşı çıktığın ve yanlış dediğin sözlerin kendileri değil bu sözlerden senin anladıklarındır!....ve bu anladıklarınıza bizde katılıyor ve bunlar yanlıştır diyoruz.... ;)yalnız hakikatte odur ki BU SÖZLERİN(M.F.GÜLEN HOCANIN) MANASI SENİN ANLADIĞIN GİBİ DEĞİLDİR... ;)
AKPPO denen kişiliksiz forumdan uzaklaştırılmıştır. >:(
loneliness
12-04-2007, 01:05
İyii yaa ne dir buu valla kendimi zor tutuyordum bu adamın konularını görünce ne saçma sapan konular ekliyordu..Forumda olmasak .. verecektim cevabıı
vuslat_19
12-04-2007, 01:36
yorumları okumadım...3 5 i dışında...ama...inanılmaz üzüldüm...birincisi hocaya feto dendiği için ...2.si hocanın baş örtüsünü tefarruat olarak görmesii..ya baş örtüsü farz mıdır...evet...peki farzı inkar ve esneklik nasıl olabilir...allah başımızdakieri ıslah eylesin....baştaki hocalarımız bunu derse siyasilerimiz neler yapmazki...
sözlerime tercüman olduğun için saol kardeş
sözlerime tercüman olduğun için saol kardeş
arkadaşlar fetullah hocayı yanlış anladığınızı düşünüyorum :(
vuslat_19
12-04-2007, 01:39
hayır gayetde doğru anladım
fütüvvet
12-04-2007, 13:33
""Aklisira Terazinin bir tarafina iman i ve diger tarafina Tesettürü koyarak Tesettürsüz de iman olur demeye getiyriyorsunuz yani tesettürsüz de olur önemli olan imandir gibisi bahaneler üretiyor ve üretilmesine sebep oluyorsunuz elbette iman önemlidir amma imani olan da tesettürü yerine getirir ikinci plana atmaz Fetullah önce dende yapti bunu bir cok genc kizlarin kendisine uyarak okumak icin baslarini acmasina sebep oldu halbuki Kuran i kerimde acik belirtilmistir ""
Aceba verilen şu cevapta kayda değer bir cümle varmı ? size soruyorum..
duygusal olmanın ötesinde bir bilgi varmı ?
ismini doğu teleffuz etmekte bu kadar zorlanan bir zihniyetle nereye kadar gidilebilir. ?
ne cevap verilirki bu tür yorumlara bilemiyorum
AKPPO denen kişiliksiz forumdan uzaklaştırılmıştır. >:(
Ne AKPPO yu tanırım. Ne Fethullah Gülen' ciyim, ne de Fethullah Gülen düşmanıyım. Bütün yorumları okudum ve bu tartışma içinde AKKPO ' nun ''Feto'' dışında bir terbiyesizliğine rastlayamadım. Sadece bu konu üzerine, bu arkadaş forumdan uzaklaştırıldıysa eğer yaptığınız idarecilik dikdatör bir idarecilik olmuyor mu? Daha önce başka yerlerde buna benzer terbiyesizlik yapıp yapmadığını bilmiyorum bu arkadaşın. Sadece bu konu üzerine konuşuyorum. Eğer sadece bu konu dolayısıyla forumdan uzaklaştırıldıysa eğer, biraz ağır olmamış mı? Biraz duygusal davranılınmış gibi geldi bana....
fütüvvet
12-04-2007, 19:05
Madem şimdi mukaddes kelimeleri ağzına sakız ettin,
semayı titretecek,
arzı öfkelendirecek yalan ve iftiralardan vazgeçmeye mecbursun.
Mesela bu ülkenin tertemiz evlatlarına iftira kampanyaları düzenlerken
bil ki ağzından çıkanı kulağın duymasa bile tezviratı,
yerlerin ve göklerin sahibi duyuyor.
Müfteri şehvetiyle kostaklanıp gezerken bil ki inancına leke sürmeye çalıştığın
mahzun gönüllerin bedduasına çok yakınsın.
Onlar çok müşfik, çok refik, çok halim, çok selim;
ancak masum insanlar üzerine sürekli çamur atılınca
mesele Adili Mutlak'ın dergâhına kalır.
Bu arada yapılanlara tahammül edemeyip Bu ülkeyle ilgili kötü düşünen her kimse,
onları Kahhar ismine havale ediyoruz.
Şayet bizsek bizi, değilse müfterileri"
diyen de çıkabilir.
Kırık gönüllerin lisan-ı halle yaptığı;
hatta kendi iradesinin bile sezemediği bedduadan
zalimler çok korkmalı;
çünkü hiçbir zaman muztarın duasına "hayır" denmedi; denmeyecektir de...
Rabbim o beddualara bizleri muhatap etmesin..
Canan ERDOĞAN
12-04-2007, 19:15
neden güzel şeyleri takdir etmek yerine taşlıyoruz. bizler için önemli olması gereken bir kişinin dahi bizi dinimizi dilimizi doğru anlaması olmalıdır.ve bunu çok güzel yapıyor o eğitim neferleri..
aydınlık_yarınlar
12-04-2007, 23:08
Ben sizin seviyenizle size hitab etmek istemem çünkü buda benim ahlakıma ve cemaat terbiyeme sığmaz.Sanırım sizin Başbakanımızın dediği gibi kalvuzunuz karga olmalı ki milyonların gönül bağladığı bir Hocaefendiye basit ve üzücü bir şekilde hitab ediyorsunuz.Yazık yazık seviyeniz çok düşük.
Efendimiz buyuruyor ki;Cahillerle tartışmayınız.
Sizinle de bu konuyu tartışacak değilim çünkü hitabet seviyeniz çok basit.
Ben sizin seviyenizle size hitab etmek istemem çünkü buda benim ahlakıma ve cemaat terbiyeme sığmaz.Sanırım sizin Başbakanımızın dediği gibi kalvuzunuz karga olmalı ki milyonların gönül bağladığı bir Hocaefendiye basit ve üzücü bir şekilde hitab ediyorsunuz.Yazık yazık seviyeniz çok düşük.
Zaten o arkadaşla tartışamazsın, çünkü forumdan uzaklaştırıldı. Tartışmanın 5. sayfa 57. yanıtına bakarsan görebilirsin...
aydınlık_yarınlar
12-04-2007, 23:30
Zaten o arkadaşla tartışamazsın, çünkü forumdan uzaklaştırıldı. Tartışmanın 5. sayfa 57. yanıtına bakarsan görebilirsin...
Çok iyi etmişler yönetime şükranlarımı sunuyorum.
:)
+1
e-midyat
12-05-2007, 13:10
Keske uzaklastırılmasaydı...nedense nerde bir sıkıntı varsa heemn silip atıveriyoruz..Sıkıntının uzerine gidip çözüm üretmeye calsımıyoruz..Turkiye de bu hep boyle oldu...İnşaallah budnan boyle boyle olmaz...
(Yaşatmak için yaşamayı göze alan gonul erlerine alperenlere selam olsun..Efendimzin izinde hocamızın ardında yurumeyi rabbim bizden dur etmezin inş...)
ak_merve
12-05-2007, 16:50
Keske uzaklastırılmasaydı...nedense nerde bir sıkıntı varsa heemn silip atıveriyoruz..Sıkıntının uzerine gidip çözüm üretmeye calsımıyoruz..Turkiye de bu hep boyle oldu...İnşaallah budnan boyle boyle olmaz...
(Yaşatmak için yaşamayı göze alan gonul erlerine alperenlere selam olsun..Efendimzin izinde hocamızın ardında yurumeyi rabbim bizden dur etmezin inş...)
haklısın kardeşim.amin inş rabbim ayağımızı kaydırmasın
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.