AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.

Stil
Seçenekler

Alt 10-22-2007, 02:01   #21
Kullanıcı Adı
selahattin_ay
Standart Referandumda "HAYIR" Diyen 7 İl
mugla peh
selahattin_ay isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 10-22-2007, 02:11   #22
Kullanıcı Adı
loneliness
Bu sonuçları iyi değerlendirmek lazım dikkat edin hayır diyenlerin arasında İzmirde var.. Başbakanımızın yerel seçimlerde mutlaka alınmasını istediği il. Demek ki hala daha izmir de eksiklerimiz var....
Alt 10-22-2007, 02:16   #23
Kullanıcı Adı
sidre
Edirne ve Tekirdag ılgınc beklemıyordum ben bu sonucu uzucu bır durum demekkı yarım kalan bır seyler var ayrıca sezerın oy kullanmamasınada sasırmadım
sidre isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 10-22-2007, 02:19   #24
Kullanıcı Adı
selahattin_ay
Standart Referandum bitti, tartışma alevlendi
tesekkurler saliha kardesim
selahattin_ay isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 10-22-2007, 11:07   #25
Kullanıcı Adı
Meftun
Standart REFERANDUM ILE ILGILI HERSEY BURADA
Alıntı:
selahattin_ay Nickli Üyeden Alıntı
tesekkurler saliha kardesim
rica ederim...
Alıntı:
loneliness Nickli Üyeden Alıntı
Bu sonuçları iyi değerlendirmek lazım dikkat edin hayır diyenlerin arasında İzmirde var.. Başbakanımızın yerel seçimlerde mutlaka alınmasını istediği il. Demek ki hala daha izmir de eksiklerimiz var....
evet ama izmir'de %35 civarındaydı önümüzde iki sene var ve arttırabiliriz oylarımızı inşallah....
Meftun isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 10-22-2007, 11:11   #26
Kullanıcı Adı
vuslat_19
eklediğin sonuçlar kesin sonuçlarmı saliha
vuslat_19 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 10-22-2007, 11:21   #27
Kullanıcı Adı
Meftun
evet arkadaşlar an be an veriyorlar ya kanallarda..son sonuç %69 evet
Alt 10-22-2007, 11:25   #28
Kullanıcı Adı
Meftun
[HABER ANALİZ] 'Cumhur' krize geçit vermedi

Türkiye, şehitlerine ağladığı bir günde demokrasi sınavı verdi. Acısını içine gömen vatandaş, sandığa koştu. Siyasî tabloyu bilenler için sonuçlar sürpriz olmadı. Her türlü kafa karıştırıcı propagandaya karşın halkın üçte ikiye yakın bölümü 'evet' oyu verdi. 'Cumhur' kararını milli iradeden yana kullandı.

Referandumdan çıkan 'evet' oyunun anlamı çok büyük. Vatandaş, sadece cumhurbaşkanını 5 yıllığına kendisi seçme veya genel seçimleri 4 yıla indirme gibi köklü düzenlemelere onay vermedi. 367 krizi ile başlayan, demokratik işleyişe sekte vuran girişimlere duyduğu tepkiyi ikinci kez sandığa yansıttı. 22 Temmuz'da ortaya çıkan iradenin devam ettiğini söylemek mümkün. 'Evet' oylarının yüksek çıktığı yerler genellikle AK Parti'nin 22 Temmuz'da gücünü gösterdiği bölgeler. Bu noktada Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya özel bir parantez açmak gerekiyor.

Yüzde 90'ları aşan destekle birçok bölge ili rekora imza attı. Bunlardan bir tanesi oldukça ilginç. 12 Eylül'ün gölgesinde yapılan 1982 Anayasası'na yüzde 92 oranında 'evet'in çıktığı referandumda Bingöl'ün yüzde 90'ı 'hayır' diyerek herkesi şaşırtmıştı. Seçimde AK Parti'ye yüzde 70 oranında destek veren Bingöllüler, referandumda yüzde 96 oranında 'evet' dedi. Terör olayları ile dikkatlerin çevrildiği bölgeden yansıyan bu tabloda iktidar partisinin gücü kadar DTP'nin referanduma destek vermesini de göz ardı etmemek gerekiyor.

Sandıklarda 'hayır' oylarının yüksek çıktığı illerin ortak özelliği CHP'nin güçlü, MHP'nin etkili olması. İzmir, Muğla, Mersin, Edirne ve Tekirdağ'a bu gözle bakmak gerekiyor. Sandığa giderken partilerin safları belliydi. Referanduma 'evet' diyen tarafta AK Parti ile birlikte DP, Anavatan, DTP, BBP, SP ve SHP vardı. AK Parti, son birkaç güne sığdırsa da kampanya yapan tek parti oldu. Dolayısı ile yüzde 70'lik 'evet'in aslan payı iktidarın olacak. 'Hayır'cı cephede MHP ve DSP yer alıyordu. CHP, cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra referandumu da boykot etti, halkı sandığa gitmemeye çağırdı. Ancak seçmenin bu çağrıya kulak vermediği görülüyor. Baykal'ın memleketi Antalya ile Bahçeli'nin memleketi Osmaniye'de çıkan 'evet' oylarının yüksekliği bunun göstergesi.

Beşinci kez gittiğimiz referandumu tüm Türkiye demokratik olgunluk içerisinde tamamladı. Katılım diğer 4 referanduma göre biraz düşük oldu. Neredeyse adam adama markajın yapıldığı 22 Temmuz seçimlerinde bile katılımın yüzde 85'i aşamadığı düşünülünce yine de beklentilerin üzerinde insanın sandığa gittiğini söylemek mümkün. Demokrasinin gereği olarak son sözü 'cumhur' söyledi. Şimdi top siyasetçilerde. 22 Temmuz'u iyi analiz edemeyen siyaset kurumunun referandum sandığından çıkan tabloya bir kez daha bakmasında fayda var.

Ömer Şahin ,ZAMAN

Alt 10-22-2007, 11:25   #29
Kullanıcı Adı
Ak_Kelebek
Hayırlısıyla sonuçlar açıklandı.Ama hala hayır diyen İllerin arasındayız İzmir olarak
Ak_Kelebek isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 10-22-2007, 11:28   #30
Kullanıcı Adı
Meftun
Standart SİYASİLERDEN VE AYDINLARDAN REFERANDUM YORUMLARI
Demokrasi adına büyük adım
Referandum sonuçları, siyasiler ve aydınlar tarafından demokrasi adına 'büyük bir adım' olarak değerlendirildi. 367 krizinin millet tarafından çözüldüğünü vurgulayan aydınlar, milletin mesajının iyi okunması gerektiğine dikkat çekti.

Muhsin Yazıcıoğlu (BBP Genel Başkanı): Cumhurbaşkanını halkın seçmesi gibi milletimizi doğrudan ilgilendiren çok önemli bir konuda bence katılım düşük. Bunun sebebi; cumhurbaşkanını halkın seçmesi ile ilgili düzgün, anlaşılabilir, doğru bir anayasa metninin hazırlanmamış olması ve konunun topluma doğru yansıtılamamasıdır.

Erkan Mumcu (Anavatan Genel Başkanı): Türkiye'nin çok partili hayata geçme kararından bu yana demokrasimiz adına en büyük ve en etkili adım atıldı. Katılım ve sonuç, millet iradesinin tecellisidir.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır: Oylamaya yüksek bir katılım oldu. 'Evet' oyları da beklenilenin üstünde. Ancak kabul edilen anayasa değişikleri ileride çok ciddi hukukî ve siyasî tartışmaları beraberinde getirecek.

Gültekin Uysal (DP Genel Başkan Yardımcısı): Demokrasilerde rızasına başvurulacak nihai merci millettir. Sonuç Türkiye'ye hayırlı olsun. Katılımın düşük olması, sonucun meşruluğunu değiştirmez.

AK Parti Mersin Milletvekili Zafer Üskül: Beklenenin çok üzerinde bir katılım oldu. Tartışılacak herhangi bir yönü yoktur. Bazıları hayal kırıklığına uğramış olabilir.

Anayasa hukuku profesörü Mustafa Kamalak: 367 tartışmasına millet nokta koydu. Milleti küçümseyenlere referandum sonucu iyi bir mesajdır. Eğer ideolojik yaklaşılmasa, hukuki davranılsa meşruiyet tartışması gibi fikirler ortaya atılmaz. Böyle bir tartışma açan kaybeder.

Prof. Dr. Fuat Keyman (Koç Üniversitesi): Yüksek bir katılım ve yüksek bir evet oranı çıktı. Terör hadisesi yaşanmasaydı, katılım daha da yüksek olabilirdi. Meşruiyeti sorgulanamayacak bir referandum oldu. Artık sivil anayasa daha çok önem kazandı.

Anayasa hukuku profesörü Yavuz Atar: Son derece önemli bir katılım sağlandı. Batı'da bırakın referandumları, yüzde 50 katılımın yaşandığı genel seçimler var.

Siyaset bilimci Dr. Murat Yılmaz: Referandum sonuçları, halkın meseleyi ciddiye aldığını gösterdi. Bugüne kadar TBMM'nin yaptığı cumhurbaşkanlığı seçimleri bürokratik mekanizmanın müdahalelerine maruz kalıyordu. Artık cumhurbaşkanını halk seçecek.

Gazeteci-yazar Mehmet Barlas: Beklediğimin üzerinde katılım oldu. Hükümetin eli güçlendi. Bu sonuç AK Parti yöneticilerini mutlaka çok mutlu etmiştir.

Prof. Emre Kongar: Yüksek bir evet oyu çıkacağı çok açıktı. Ben yüzde 60-80 arası evet bekliyordum. Bu, demokrasinin ağır yara aldığı bir referandum oldu. Hem Meclis hem de yüksek yargı bu hukuksuzluğa göz yumdu. Türkiye, çoğunluk baskısı rejimine doğru gidiyor.

İsa Yazar, Hasan Bozkurt, Metin Arslan; Ankara

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)