Vergin: Cumhurbaşkanı eşinin başörtülü olması ülkeyi yumuşatıyor
Alıntı:
ak_mavish Nickli Üyeden Alıntı
CHP'lilerden yapamayacaklarını beklememek lazım
Bu ders alıp almamak meselesi değil. O insanlardan da yapamayacaklarını beklememek lazım. Onlar başka bir dönemin insanları. Başka bir zihniyet yapıları var. Benim formasyonumdaki insanlardan 'Cumhuriyet değerlerini çöpe atalım' gibi bir söylem beklememek lazım. Çıkarım dahi olsa böyle bir söylem üretmeyi beceremem ben. İkincisi zihnim öyle gelişmedi. Küçük yaştan beri cumhuriyetle beynim yıkandı diyelim. (Gülüyor) Yanlış anlaşılmasın bunu kötü anlamda söylemiyorum, anlaşılsın diye söylüyorum. Bu bir koşullanmadır.
Demek ki bağnazlığın, yobazlığın, örümcek kafalılığın başka boyutları da varmış.Demek öyle bağnaz insanlar varmış ki onlardan "yapamayacaklarını beklemek" bir hataymış.
Alıntı:
Laiklik nedir, tanımını yapmak lazım. Benim dinle alakam yok demek değildir laiklik. Türkiye'de şöyle bir anlayış vardı. Statü, mevki sahibi olmak için katı bir laiklikten yana olmak gerekirdi eskiden. Bu Allah'ın emriydi. Şimdi o büyük çapta yıkılıyor işte. Ve nasıl yansıyor basınımıza? Kadrolaşma diye... Ama eskiden de öbür türlü bir kadrolaşma yok muydu? Vardı. O zaman da insanın giyimine, kuşamına bakılıyordu. Mesela namaz kılan bir büyükelçi tasavvur bile edilemezdi. Böyle biri asla büyükelçi olamazdı. Onun iyi bir diplomat olamayacağına dair bir takım önyargılar vardı. Şimdi bunlar kalktı.
...
Demek bir zamanlar laiklik birilerince öyle yorumlanmış ki ,"Allah'ın emri" gibi, üst düzey kadrolarda dindar bir vatandaşımızın yer tutması dahi düşünülemezmiş.
Alıntı:
Dindar kesim üzerinde yasal olmamakla birlikte bir baskı var
Ben laik kesim içinde doğdum büyüdüm ve öyle devam ettim yaşamaya. Yıllar önce yeni bir eve geçmiştim ve içimden Kuran okutmak geldi. Anneme, 'Bir hoca çağırıp okutsak' dedim. 'Ya iyi olur' dedi. Fakat sonra, 'Komşular ne der?' diye düşündüm. Bir hafta sonra aynı apartmanda bir Musevi ayini yapıldı ve hiçbir şey olmadı. Demek ki belirli yerlerde Müslüman Türklerin üzerinde yasal olmamakla birlikte böyle bir baskı vardı. Düşünün ki dindar kesim bu baskıyı nasıl hissediyordu? Yasal baskılar zaten o kadar önemli değil. Toplumun baskısı, insanın üzerine sinen bir şeydir. Demek ki öyle bir baskı varmış ki, ben böyle bir endişeye kapıldım. 'Komşular ne der?' diye...
Demek bir baskı varsa o da dindar insanlar üzerineymiş...
Cemil İpekçi ve Toktamış Ateşten sonra cumhuriyetçi kanattan itiraf dolu bu sözleri duymak çok güzel.O gururlarını yenip, gerçekleri söyleyen böyle cesur, dürüst insanların artması cumhuriyetçilerin yüzlerine ayna tutuyor.
Paylaşım sahibi sağolsun +1
Röportajı yapan gazete, muhabir sağolsun, mükemmel bir hizmet !..
Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü
sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.